Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Časť rodičov podporí učiteľov, deti nebudú v piatky posielať do školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Takto sa rozhodli konať zatiaľ len rodičia detí zo Spojenej školy v Bratislave, vyzývajú tiež všetkých rodičov na Slovensku, aby sa k nim pripojili.

Bratislava 10. februára (TASR) – Niektorí rodičia zo Spojenej školy Novohradskej v Bratislave nebudú posielať v piatky svoje deti do školy. Chcú takto vyjadriť podporu štrajkujúcim učiteľom. Na znak solidarity budú na oblečení nosiť pripnuté i zelené stužky. Informovali o tom na dnešnom brífingu.

"Pretože kompetentní činitelia odmietajú riešiť učiteľmi nastolené požiadavky s odôvodnením nízkej podpory v spoločnosti, rozhodli sme sa vyjadriť podporu ich iniciatíve verejne. Každý z nasledujúcich piatkov nepošleme naše deti do školy, a to až do začiatku konštruktívneho rokovania vládnych činiteľov s Iniciatívou slovenských učiteľov (ISU)," uviedol dnes jeden z rodičov Štefan Dobák.

Takto sa rozhodli konať zatiaľ len rodičia detí zo Spojenej školy v Bratislave. Ich iniciatíva sa sformovala v pondelok (8.2.) na zhromaždení, kde prišlo asi 500 rodičov. Vyzývajú však všetkých rodičov na Slovensku, aby sa k nim pripojili.

"Rozumieme, že učitelia sú unavení a mnohým sa zriaďovatelia vyhrážajú, politici ich ignorujú. Chceme im preto vyjadriť podporu, že nie sú v tom probléme sami. Trápi aj nás," uviedol Dobák. Podotkol, že je dôležité, aby téma v spoločnosti nezanikla. "Chceme vydržať dovtedy, kým sa problém nezačne konštruktívne riešiť, a sme odhodlaní vydržať naozaj dlho," zdôraznil Dobák.

Svoje deti nechcú rodičia poslať do školy už tento týždeň v piatok (12.2.). Ďalší z rodičov Pavol Nemec však podotýka, že ešte nevedia, koľko detí nepríde. "Je to na každom rodičovi a na jeho zvážení," dodal. Svoje deti plánujú potom z vyučovania ospravedlniť z rodinných dôvodov. "Určitý počet hodín, dva či tri dni, môže ospravedlniť rodič, tak zrejme využijeme túto formu, je legitímna," uviedol Nemec s tým, že nechodenie ich detí do školy rodičov mrzí, ale nerešpektovanie či ignorovanie učiteľov ich mrzí ešte viac.

Rodičia sa dnes pripoja k štrajku na Námestí SNP v Bratislave o 17.00 h.

ISU od 15. februára prerušuje štrajk, do ktorého nespokojní učitelia vstúpili v pondelok 25. januára. Učitelia tak prechádzajú do štrajkovej pohotovosti. Štafetu po učiteľoch preberajú vysokoškolskí pedagógovia, ktorí vytvorili Iniciatívu vysokoškolských učiteľov (IVU). V utorok (9.2.) vstúpili do štrajkovej pohotovosti a hrozia ostrým štrajkom od 15. februára.