Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VEĽKÝ PREHĽAD: Učitelia štrajkujú. Ktoré školy sú zatvorené?

Na snímke prázdna trieda vyššieho ročníka v škole. Foto: TASR/František Iván

Do dnešného štrajku sa podľa aktuálnych informácií zapojilo vyše 11.724 učiteľov zo 760 škôl. Učitelia sú odhodlaní v štrajku vydržať a vyzývajú vládu, aby konala.

Bratislava 25. januára (TASR) – Časť učiteľov dnes prišla do Bratislavy vyjadriť svoju nespokojnosť so smerovaním školstva či nesúhlas s dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľskej obce. Očakávajú, že vláda spraví všetko pre to, aby sa štrajk skončil. Podľa informácií Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) bolo dnes po celom Slovensku zatvorených 301 škôl.

Minister školstva Juraj Draxler neskôr reagoval slovami, že rešpektuje právo učiteľov na štrajk a nerád by bol vnímaný ako niekto, kto je proti učiteľom. Potvrdil, že Smer-SD má záujem po voľbách pokračovať v riešení otázok školstva, najmä ak by sa opäť stal vládnou stranou. V čase krátko pred voľbami však priestor pre kroky, ktoré by už de facto k niečomu zaväzovali budúcu vládu, nevidí.

"Mali by si dobre zvážiť, čo spravia ďalej. Sme pripravení rokovať," odkázal po skončení demonštrácie Branislav Kočan z ISU. Vláda a minister by podľa jeho slov mali spraviť všetko pre to, aby sa štrajk čo najskôr skončil. Učitelia sú podľa Kočana pripravení vydržať až do konca.

Približne 2000 učiteľov začalo dnes protest na Námestí SNP v Bratislave, kde ich prišli podporiť aj zástupcovia lekárskych a sesterských odborov. Učitelia prišli do hlavného mesta z celého Slovenska, a to napríklad z Košíc, Žiliny, Banskej Bystrice či Nitry, Trnavy a Bratislavy. Z námestia sa potom dav presunul pred Národnú radu SR, kde taktiež učitelia hovorili o svojich požiadavkách. Demonštrácia sa skočila približne o 13.15 h.

Učitelia držali v rukách transparenty ako Zraz prázdnych vreciek, Nehrajte nám divadlo či Dôstojnosť učiteľskej profesii. Počas protestu štrngali zvončekmi a pískali. Zopakovali svoje požiadavky, ktoré sú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročná obmedzená platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Nespokojní učitelia plánujú v demonštráciách pokračovať. Najbližšia sa uskutoční v stredu 27. januára v Leviciach. Pedagógovia chcú taktiež organizovať stretnutia s rodičmi a verejnosťou, aby ich informovali o svojich ďalších krokoch.

Dnes po 14.00 h bolo do štrajku zapojených vyše 11.724 učiteľov zo 760 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

Minister školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) reagoval na štrajk na brífingu o 15.30 h.

Minister Draxler: Zatvorených dnes bolo na Slovensku 2,66 percenta škôl


Na Slovensku bolo dnes v rámci štrajku zatvorených 179 škôl, čo predstavuje 2,66 percenta všetkých škôl a školských zariadení. Informoval o tom na brífingu minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD). Na Slovensku je celkovo 6724 škôl a školských zariadení.

Draxler uviedol, že rešpektuje právo na štrajk. "Vláda v tejto chvíli už nemôže zaviazať vládu, ktorá vzíde z marcových volieb, niekoľko týždňov predtým, ako sa udejú voľby, konkrétnymi opatreniami," zdôraznil šéf rezortu školstva. Zároveň poďakoval učiteľom, ktorí sa do štrajku nezapojili.



Draxler opäť pripomenul, že platy učiteľov rástli, ministerstvo zakázalo prázdninové prepúšťanie učiteľov či vytvorilo úrad na ochranu učiteľov. Podľa ministra sa taktiež znížila byrokracia v školách. Dodal, že rezort pripravuje kľúčové dokumenty, napríklad pri kontinuálnom vzdelávaní. Učitelia sa budú môcť podieľať aj na programovom vyhlásení vlády.

Rokovania zatiaľ k dohode nedospeli


Nespokojní pedagógovia sa vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smer-SD) na splnení svojich požiadaviek. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v sobotu (23.1.) vyhlásil, že do 5. marca vláda nemôže pre učiteľov urobiť viac, ako doteraz urobila. Vysvetlil to tým, že počas jeho dvoch vlád zvýšila platy učiteľov o takmer 50 percent, a tým, že v tomto volebnom období je tiež uzatvorený legislatívny proces. Deklaroval, že ak Smer-SD bude vo vláde aj po marcových voľbách, bude pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov. Draxler zas v nedeľu (24.1.) uviedol, že o niektorých požiadavkách učiteľov, ktorí sa chystajú štrajkovať, nie je možné ani len racionálne rokovať.



Učitelia žiadajú štát zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Opozícia štrajk podporuje

Predstavitelia opozičných strán štrajk vyše 11.600 učiteľov podporujú. Za protestujúcich sa dnes postavili politici z Mosta-Híd, KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS či mimoparlamentnej strany SKOK. Dôvodom vyhlásenia ostrého štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania.

Podľa Mosta-Híd učitelia majú právo štrajkovať bez ohľadu na to, či sa blížia voľby, alebo nie. "Musíme dať nášmu školstvu takú víziu, ktorá vzíde zo širokej celospoločenskej zhody naprieč celým politickým spektrom. A jediným ukazovateľom úspešnosti vlády a ministrov musí byť fakt, ako túto víziu napĺňajú. Takáto vízia by mala byť trvalým kurzom pozitívnych zmien v školstve v záujme skvalitnenia celého systému a jeho jednotlivých súčastí – vrátane odmeňovania učiteľov," uviedol predseda strany Béla Bugár.

Most-Híd je presvedčený o nutnosti rýchlej, ale zmysluplnej reakcie na dlhotrvajúce problémy školstva, ktoré sú zapríčinené absenciou systémových zmien a krokov. "Preto sme iniciovali zvolanie školského výboru parlamentu. Jedným z ďalších možných riešení je záväzok politických strán presadiť ako jednu z priorít budúcej vlády komplexný Zákon o financovaní a rozvoji vedy a školstva na Slovensku do roku 2030," dodal Bugár.

Na snímke zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov vpravo Vladimír Crmoman a vľavo Branislav Kočan počas protestného zhromaždenia učiteľov, ktoré zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na Námestí SNP v Bratislave 25. januára 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok
Europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik tvrdí, že učitelia v štrajku sa nedožadujú niečoho navyše, ale chcú len riadne žiť a prestať byť urážaní štátom, ktorý by ich mal chrániť. "Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa diskvalifikoval a poškodil kredit Slovenska. Kým pred časom ešte prejavoval vôľu v budúcnosti pomôcť učiteľom, na ktorých vraj dnes už neostali peniaze, teraz jasne odhalil, že sa tak konať nechystá a neváži si ich," tvrdí Mikolášik. Podľa jeho slov ak sa máme seriózne rozprávať o zvýšení ohodnotenia učiteľov, potrebujeme ich na začiatok prestať urážať, pochopiť ich miesto v spoločnosti a poďakovať za všetko, čo pre ňu urobili a robia.

Štrajk učiteľov podporuje aj OĽaNO-NOVA. "Vzdelanie je to najlepšie veno, aké môžeme dať našim deťom," odkázali Obyčajní na sociálnej sieti.

Podľa SDKÚ-DS je štrajk o celom kontexte vzdelávania na Slovensku. "Preto nie je dnešný protest učiteľov len o ich ohodnotení, ale o tom, čo v najbližších rokoch vychováme z našej najmladšej generácie. Tisícky štrajkujúcich učiteľov dnes síce poukázali na svoje zúfalé postavenie, ale celoslovenská vlna hnevu a frustrácie je dôsledkom celého kontextu vzdelávacie systému na Slovensku," uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s priznaním, že od Nežnej revolúcie bolo školstvo na periférii záujmu a ani jeden z ministrov sa neodhodlal k zásadnej zmene fungovania systému.

Podporu štrajkujúcim učiteľom dnes vyslovil aj mimoparlamentný SKOK. Predseda strany Juraj Miškov považuje štrajkujúcich učiteľov za hrdinov čeliacich nátlaku zo strany vlády i časti svojho okolia. Odkazuje im, aby boli na seba hrdí. "Nepodľahnite nátlaku a bossingu na škole. Nerobíte to pre seba, ale budúcnosť Slovenska, pre deti všetkých z nás. Vzdelanie musí byť prioritou. Ako rodič vám fandím," uzavrel Miškov.

Na snímke protestné zhromaždenie učiteľov, ktoré zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). V Bratislave, 25. januára 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok

Požiadavkám učiteľov rozumejú aj #Sieť, SNS a SaS

Požiadavkám slovenských učiteľov, ktorí dnes vstúpili do ostrého štrajku, rozumejú aj politické strany #Sieť, SNS a SaS. Dôvodom vyhlásenia ostrého štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania.

Mimoparlamentná strana #Sieť podľa svojej hovorkyne Karolíny Duckej požiadavkám učiteľov rozumie a považuje ich za oprávnené. "Už pred rokom sme sa preto zaviazali k zvýšeniu investície do vzdelávania o 30 percent. Politici podľa nás nemajú morálne právo hodnotiť spôsob, akým sa učiteľské odbory rozhodli presadiť svoje nároky. Naopak, majú povinnosť urobiť všetko pre to, aby za tieto nároky učitelia už nikdy nemuseli štrajkovať," uviedla Ducká.

V podobnom duchu to vidí aj prvý podpredseda mimoparlamentnej SNS Jaroslav Paška. "Rozumieme učiteľom, ktorí štrajkujú, vážime si ich prácu, ale sme presvedčení, že súčasný štrajk nevyrieši celý súbor problémov a neprinesie systémové zmeny, lebo je krátko pred voľbami. Štrajk vnímam ako ohodnotenie pôsobenia súčasnej vlády zo strany učiteľov," povedal Paška.

SNS súhlasí s tým, že treba riešiť problémy učiteľov a pedagogického procesu na základných aj stredných školách. "Rovnako ako treba riešiť problémy v zdravotníctve a ďalších sférach nášho hospodárskeho života. Preto si myslíme, že v tomto volebnom období už súčasná vláda neurobí tak zásadné opatrenia, ktoré by umožnili napraviť jej štvorročné zlyhania v oblasti riadenia školstva, zdravotníctva, ale aj sociálnych vecí," dodal Paška.

Opozičná SaS zase považuje štrajk učiteľov za legitímny prostriedok, ako poukázať na neudržateľný stav školstva. "Štrajk nie je len o tom, aby učitelia mali viac peňazí, ale najmä o snahe zastaviť desaťročie trvajúce prešľapovanie slovenského školstva na mieste. Ak chceme v kvalite vzdelávania, ale aj ekonomického rozvoja držať krok so západnými krajinami, musíme začať adekvátne platiť učiteľov. Je kľúčovou výzvou pre Slovensko nastaviť vzdelávací systém tak, aby sa kvalitou vedomostí a zručností naše deti neprepadali v globálnom meradle, čo sa, žiaľ, aktuálne deje," upozornil poslanec za SaS Martin Poliačik.

Liberáli preto považujú rast platov učiteľov, najmä tých začínajúcich, za kľúčový krok, ktorý musí byť sprevádzaný ďalšími opatreniami. "Je dôležité hovoriť o témach, akými sú starnutie učiteľského zboru, nedostatočný záujem mladých ľudí o učiteľské povolanie, kvalita absolventov pedagogických fakúlt a skutočnosť, že učiteľom dnes môže byť skoro každý," uzavrel Poliačik.

Zdravotné sestry podporili štrajkujúcich učiteľov


Bratislavský kraj


Z 58 škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), sa dnes do ostrého štrajku zapojilo 26, ďalšia - Gymnázium Ivana Horvátha - sa chystá pripojiť od stredy 27. januára. Podľa informácií hovorkyne BSK Lucie Forman bolo dnes zo škôl, ktorých pedagógovia štrajkujú, zatvorených šesť.

"Ide o školy v Bratislave - Školu pre mimoriadne nadané deti a gymnázium (ŠpMNDaG) na Teplickej ulici v Bratislave, Strednú odbornú školu (SOŠ) masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici, SOŠ Svätoplukova, Strednú priemyselnú školu (SPŠ) elektrotechnickú Karola Adlera, Gymnázium Grösslingová a Športové gymnázium Ostredková," spresnila hovorkyňa BSK. Zatiaľ čo ŠpMNDaG, SOŠ masmediálnych a informačných štúdií a SPŠ elektrotechnická Karola Adlera budú zatvorené na dobu neurčitú, v SOŠ Svätoplukova bude vyučovanie prerušené maximálne do stredy 27. januára. Na Športovom gymnáziu Ostredková a Gymnáziu Grösslingová chcú v rámci trvania štrajku postupovať priebežne a podľa okolností.

Na 13 školách, ktorých učitelia vstúpili do štrajku, je upravené vyučovanie. Na ôsmich, vrátane Gymnázia Ivana Horvátha, bude vyučovanie prebiehať bez zmien. Na týchto školách sa do štrajku zapojí jeden až piati pedagógovia.

Celkový počet pedagogických zamestnancov, ktorí sa rozhodli vstúpiť do štrajku, je 468. "Najväčší počet pedagógov, ktorí sa rozhodli vstúpiť do štrajku, 64, je na ŠpMNDaG," informovala Lucia Forman.

Bratislavský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich 18.151 žiakov a pracuje približne 2800 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Do štrajku bolo o 15.34 h podľa údajov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) zapojených 11.724 učiteľov zo 760 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich takmer 90.000 učiteľov.



Do štrajku učiteľov sa dnes zapojili aj školy z obcí na Záhorí v Bratislavskom kraji. Nie všetky sa chystajú na časovo neobmedzený štrajk. Niektoré ostanú zatvorené iba dnes, v iných sa pokračuje bez zmien.

Len na dnešok vyhlásili štrajk učitelia zo ZŠ v Plaveckom Mikuláši. "S ich štrajkom sa nestotožňujem, lebo si myslím, že v Plaveckom Mikuláši majú vytvorené dobré podmienky, no, samozrejme, rešpektujem ich právo na štrajk," uviedla pre TASR starostka Plaveckého Mikuláša Marta Hlavatá. Zatvorená počas dneška je aj ZŠ s MŠ v obci Kuchyňa. Žiaci dostali riaditeľské voľno. "Dnes sa všetci pedagógovia zapojili do štrajku," vysvetlila dôvod riaditeľka ZŠ Janette Rečná. "V utorok (26.1.) ostáva aktívne štrajkovať polovica učiteľov, budeme preto vyučovať v núdzovom režime," dodala.

V ZŠ v Zohore sa podľa informácií prednostky obecného úradu Gabriely Kafkovej zapojili do štrajku len štyria z viac ako dvadsiatky pedagogických zamestnancov. "Vyučovanie prebieha bez zmeny," informovala prednostka. V plnej prevádzke sa vyučuje aj v ZŠ s MŠ vo Veľkých Levároch. Ku štrajku sa tam aktívne pripojilo päť pedagógov z celkového počtu 29. "Ostatní pedagógovia kolegov v štrajku podporujú, rozhodli sa však aktívne nezapojiť," informoval zástupca riaditeľa ZŠ s MŠ Pavel Bernát.

Do neobmedzeného štrajku vstúpila napríklad ZŠ v Rohožníku i v Lozorne. Starosta Lozorna Ľubomír Húbek potvrdil pre TASR, že škola ostala zatvorená. Požiadavky učiteľov považuje Húbek za oprávnené."Fandíme im, rovnako ako aj rodičia detí," uviedol.

Podľa webu záhorí.sk sa na celom Záhorí zapojili do štrajku učiteľov, ktorí vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), pedagógovia z 31 školských zariadení.

Rodičia v Rači podporujú štrajk učiteľov, tvrdí samospráva

Rodičia podporujú aktivity pedagógov, ktorí sa rozhodli dnes vstúpiť do ostrého štrajku, a plne ich akceptujú. Tvrdí to bratislavská mestská časť Rača. Podľa samosprávy to dokazuje aj situácia v tunajšej Materskej škole na Plickovej ulici. "V prípade dnešného voľna v materskej škole si rodičia ochotne nechali deti doma a škôlka nemusela organizovať náhradný program alebo presun detí do iných škôlok," povedala pre TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Z dvoch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Rača sa do štrajku učiteľov zapojila jedna – Základná škola Tbiliská. Na dnešok vyhlásila riaditeľka školy voľno. "Z 33 pedagógov pracujúcich v tejto škole sa do štrajku zapojilo 26," priblížila TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková. Aj na pôde materských škôl, ktorých je v zriaďovateľskej pôsobnosti račianskej samosprávy sedem, sa do štrajku zapojila len jedna, a to Materská škola Plickova. Z celkového počtu osem učiteľov v tejto materskej škole sa do štrajku vstúpilo sedem.

Hovorca bratislavskej mestskej časti Vrakuňa Tomáš Zajac pre TASR povedal, že samospráva v koordinácií s riaditeľmi škôl informovala vopred rodičov školákov o štrajku učiteľov. Spätnú väzbu, či už pozitívnu alebo negatívnu, od rodičov mestská časť doteraz nezaznamenala. Podľa Zajaca samospráva rešpektuje, že podľa Ústavy SR majú učitelia právo na štrajk. Vo Vrakuni, ktorá má tri základné školy, sa do štrajku zapojili dve. "Z celkového počtu 43 učiteľov sa v Základnej škole Rajčianska prihlásilo do štrajku 36 pedagógov a sedem sa nezapojilo. Vyučovanie bolo zrušené," povedal. Vyučovanie bolo zrušené aj v Základnej škole Železničná. Tu sa z celkového počtu 42 učiteľov rozhodlo štrajkovať 26.

V Podunajských Biskupiciach štrajk učiteľov neobmedzil vyučovanie detí v tunajších školách. Ako pre TASR uviedla starostka mestskej časti Alžbeta Ožvaldová, zo štyroch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Podunajských Biskupíc vstúpili do štrajku šiesti pedagogickí zamestnanci zo Základnej školy Bieloruská. Vyučovací proces v školách v mestskej časti je podľa starostky zabezpečený. Ako tvrdí, samospráva doteraz v súvislosti so štrajkom nezaregistrovala pozitívne či negatívne ohlasy zo strany rodičov.

Starosta Vajnôr Ján Mrva pre TASR uviedol, že v mestskej časti majú dve základné školy. Jednu v zriaďovateľskej pôsobnosti Vajnôr – Základná škola Kataríny Brúderovej a ďalšiu cirkevnú – Základnú školu s materskou školou Jána Pavla II. "Podľa mojich informácií sa dnes do štrajku nezapojila žiadna z našich škôl," uviedol. Mestská časť taktiež neeviduje spätnú väzbu zo strany rodičov na štrajk učiteľov.

Samosprávy odporúčajú rodičom, aby sledovali ďalší vývoj situácie na webových stránkach škôl, ktoré sa do štrajku zapojili.

Školy v Jarovciach a v Rusovciach podporili neobmedzený štrajk učiteľov

Základné školy (ZŠ) v mestských častiach Jarovce a Rusovce sa zapojili do neobmedzeného štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. ZŠ s materskou školou v Jarovciach, ktorú navštevuje 163 detí, funguje len v obmedzenom režime. Pre TASR to dnes potvrdila riaditeľka školy Eva Ondrášeková.

„Zo 14 učiteľov sú v škole len dve učiteľky z prvého stupňa základnej školy, ktoré vykonávajú pedagogický dozor pre 26 detí," uviedla Ondrášeková s tým, že škola na svojej webovej stránke vyzvala rodičov, aby deti zostali doma, ak sa má o ne kto postarať. Materská škola funguje ako obvykle. „Nechceli sme rodičom komplikovať život, to nie je naším cieľom,“ dodala Ondrášeková.

ZŠ s materskou školou v Rusovciach je oddnes takisto v obmedzenom režime prevádzky. Povedala pre TASR riaditeľka Marta Bičanová. „Z 23 učiteľov neštrajkujú štyria. Tí prišli do školy a starajú sa o 24 detí z prvého až tretieho ročníka, ktoré rodičia nemali kde nechať," spresnila Bičanová s tým, že ostatných takmer 230 detí zostalo doma. „Zdá sa, že nás podporili aj rodičia, keď si zariadili, aby tieto deti nemuseli ísť do školy,“ myslí si Bičanová. V materskej škole štrajkujú dvaja učitelia. Podľa riaditeľky školy by mal obmedzený režim v škole fungovať minimálne do konca týždňa. „Učitelia mi aspoň tak povedali, že najmenej týždeň vydržia v štrajku," doplnila Bičanová s tým, že rodičov budú prostredníctvom webovej stránky informovať, kedy sa v škole začne vyučovať v obvyklom režime.

Mestské časti sťažnosti rodičov pre štrajk nezaznamenali

Žiadne negatívne ohlasy od rodičov detí, ktorých škola vstúpila do štrajku a je dnes zatvorená, bratislavské mestské časti nehlásia. Rodičia si dosiaľ u samospráv len overovali informácie zverejnené na weboch. Niektoré mestské časti odkazujú, že právo na štrajk učiteľov rešpektujú.

V Starom Meste, kde sa do štrajku zapája päť základných škôl a vyučovanie úplne zrušili na troch, dostala mestská časť jeden mail s pozitívnym ohlasom, povedala hovorkyňa Nora Gubková. Samospráva tvrdí, že rozumie potrebe učiteľov postaviť sa za svoje práva a svoje požiadavky adresovať i prostredníctvom štrajku. "I keď obmedzená prevádzka škôl a štrajkový režim spôsobia rodičom diskomfort, štrajkujúcim učiteľom vyjadrujeme podporu," uviedol starosta Radoslav Števčík.

V Petržalke sa zapája do štrajku deväť z 11 škôl, ktoré sú v správe mestskej časti. Vyučovanie neprebieha na štyroch z nich. "Nikto z rodičov sa nám dosiaľ nesťažoval. Už minulý týždeň sme dávali na web informáciu o zatvorených školách, aby sa rodičia vedeli zariadiť. Dnes sa iba informovali, či sú údaje aktuálne," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. V mestskej časti sa do štrajku zapája takmer 45 percent učiteľov.

"Mestskej časti doteraz neprišli maily, ani nemala telefonáty od rodičov detí kvôli štrajku," informovala hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová. Tam sa zapája do štrajku šesť škôl z deviatich, zatvorených ostalo päť. Samospráva tvrdí, že rešpektuje zákonnú požiadavku učiteľov na štrajk. "I keď nemáme pocit, že by sme nedostatočne zabezpečovali potreby našich škôl, ktorých sme zriaďovateľom," podotkla hovorkyňa.

V Novom Meste sa z ôsmich základných škôl zapája do štrajku šesť. Zatvorené ostali len dve. "Pre mnohých rodičov znamená štrajk komplikácie, keď si musia brať dovolenku, prípadne dať deti k starým rodičom. Situácia sa však dostala do štádia, keď spoločnosť, a teda aj štát musí zmeniť svoj prístup k učiteľom a celému školstvu a začať ich vnímať ako prioritu," povedal pre TASR starosta Rudolf Kusý.

Negatívne reakcie nezaznamenali ani v Dúbravke. "Žiadne sťažnosti rodičov v súvislosti s prevádzkou škôl neevidujeme," informovala TASR hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová. V Dúbravke sa do štrajku zapojili tri základné školy zo štyroch, zatvorená ostala len ZŠ Sokolíková, kde štrajkuje 28 zamestnancov. Jej žiaci majú dnes a v utorok (26.1.) riaditeľské voľno. "Rodičov sme o zmenách, prerušení či úprave vyučovania dopredu informovali," pripomenula Marcinátová. V Karlovej Vsi ostali zo štyroch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti zatvorené tri.

Rodičia sa neobracajú ani na Miestny úrad Bratislava-Devínska Nová Ves, kde si počet štrajkujúcich vynútil zmeny v organizácii vyučovania na oboch ZŠ v mestskej časti. "Doteraz nás nikto nekontaktoval," potvrdil prednosta Devínskej Novej Vsi Ignác Olexík.

"U nás je pokoj. Našťastie. Už aj tak sa dnes dosť trápime s vrtochmi počasia," skonštatoval starosta Lamača Peter Šramko. V tamojšej ZŠ na Malokarpatskom námestí štrajkuje len päť učiteľov. Vyučovanie prebiehalo bez výraznejších zmien.

V Záhorskej Bystrici sa naopak neučí. Do štrajku v tunajšej ZŠ s MŠ vstúpilo 29 z 37 pedagogických zamestnancov. Základná škola je preto zatvorená, kým sa neskončí štrajk. Prevádzka škôlky ostala zachovaná, o deti sa starajú aj tí pedagógovia zo ZŠ, ktorí sa do štrajku aktívne nezapojili. "Rodičia sú o situácii informovaní, doteraz sme nezaznamenali ani jednu sťažnosť, ale ani otázku, ktorá by sa týkala vývoja situácie," informoval starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

ZŠ Tajovského v Senci bude fungovať v utorok i stredu v obmedzenom režime

Vyučovanie na Základnej škole Jozefa Gregora Tajovského v Senci, ktorá sa ako jedna z troch tamojších základných škôl prihlásila do štrajku, bude v nasledujúcich dňoch, v utorok (26.1.) a v stredu (27.1.), prebiehať v obmedzenom režime. Informuje o tom škola na svojej webovej stránke. Dnes tu bolo pre štrajk učiteľov vyučovanie zrušené, v prevádzke nebol ani školský klub detí či školská jedáleň.

Základná škola informuje, že vyučovanie bude v utorok i stredu fungovať v núdzovom režime. Žiaci 1. stupňa sa budú učiť 1. až 4. vyučovaciu hodinu. Priniesť si majú školské pomôcky, slovenský jazyk a matematiku. Vyučovanie na 2. stupni bude v nasledujúce dni prebiehať v 5. až 7. ročníku podľa rozvrhu, maximálne však päť vyučovacích hodín. Ôsmaci a deviataci sa budú taktiež učiť podľa rozvrhu, maximálne však šesť vyučovacích hodín.

"Vo všetkých ročníkoch nebude nultá ani siedma vyučovacia hodina," informuje škola.



Školský klub detí (ŠKD) bude na škole fungovať od 11.40 do 18.00 h. "Ranný ŠKD bude v prevádzke riadne od 06.00 h," podotýka škola, ktorá zároveň prosí rodičov, aby si deti prevzali podľa možnosti v čo najskoršom možnom čase.

Aj krúžková činnosť bude na škole v obmedzenom režime. V utorok sa uskutoční Strelecký krúžok a Matematika pre 9. ročník. V stredu len Matematický krúžok pre 9. ročník. "Ostatné krúžky v tieto dni nebudú, vrátane 1. stupňa," upozorňuje škola. Rodičia získajú ďalšie informácie o vyučovaní na webovej stránke školy v stredu v dopoludňajších hodinách.  

V Pezinku sa do ostrého štrajku zapojili tri zo štyroch základných škôl, ktoré sú momentálne zatvorené. V prevádzke nie je ani školský klub detí či školská jedáleň. Vyučovanie prebieha len na Základnej škole s materskou školou Orešie.

Samosprávy odporúčajú rodičom, aby sledovali ďalší vývoj situácie na webových stránkach škôl, ktoré sa do štrajku zapojili.

Banskobystrický kraj


V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa do dnešného učiteľského štrajku zapojilo 14 stredných škôl z celkového počtu 60, ktorých zriaďovateľom je BBSK. Sedem škôl je zatvorených a na siedmich sa vyučuje podľa osobitného režimu. TASR o tom informovala Michaela Piliarová, hovorkyňa BBSK.

Podľa nej najviac zapojených stredoškolských učiteľov do štrajku je v okresoch Banská Bystrica - z celkového počtu 554 je to 95, vo Veľkom Krtíši zo 100 učiteľov štrajkuje 40, v Banskej Štiavnici zo 69 pedagógov 24 a v okrese Brezno je to 18 z celkového počtu 136 stredoškolských učiteľov. Ostatné okresy sú čo do počtu štrajkujúcich zanedbateľné.



Ako TASR potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, priamo na území mesta Banská Bystrica sa do dnešného štrajku zapojilo aj päť základných škôl (ZŠ), ktorých zriaďovateľom je mesto, avšak ani jedna materská v jeho pôsobnosti.

Podľa webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov sa k týmto ZŠ pridali aj dve súkromné školy.

Ako TASR informovala Sekerešová mestská ZŠ Spojová ich dnes popoludní informovala, že v utorok (26.1.) už bude otvorená. Vyučovanie má prebiehať v núdzovom režime, bude otvorený aj školský klub. Do 14.00 h tak na území mesta pod Urpínom zostávajú ešte štyri mestské ZŠ, ktoré by mali byť v utorok zatvorené, čo sa však môže zmeniť.



V rámci BBSK sa do dnešnej nátlakovej akcie učiteľov zapojila menšina materských, základných a stredných škôl.

Prázdne lavice dnes pre štrajk učiteľov ostali aj v Žarnovici

Prázdne lavice dnes pre štrajk učiteľov ostali aj v Strednej odbornej škole (SOŠ) v Žarnovici. Z 22 pedagogických zamestnancov, ktorí na škole pracujú, sa do štrajku zapojilo 21 z nich. "Ideme podľa pokynov ministerstva školstva, čiže sme sa odhlásili z poisťovní a samozrejme ideme bez mzdy," skonštatoval riaditeľ školy Stanislav Hlavna.

Na škole sa teda nebude vyučovať dnes a v utorok 26. januára. "Vzhľadom na to, že v tomto období je pred pol rokom, zajtra sme sa dohovorili v rámci svojej dobrovoľnosti, že o 12.00 sa zídeme, urobíme klasifikačnú poradu, aby sme ani ten polročný cyklus neobmedzili," dodal riaditeľ s tým, že vyučovať by chceli začať opäť od stredy (27.1.). Štrajk však podľa jeho slov chcú podporovať aj naďalej.

Nielen prerušením vyučovania, ale aj účasťou na dnešnej demonštrácii v Bratislave sa do štrajku učiteľov zapojili pedagógovia zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Žarnovici. Riaditeľ školy Patrik Gontko potvrdil, že vyučovanie bude opäť prebiehať až v stredu. "Do štrajku sa zapojili všetci pedagogickí zamestnanci školy," podotkol s tým, že požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) považujú za opodstatnené. Spolu s ďalšími učiteľmi z regiónu, ale aj s niekoľkými rodičmi sa vybrali podporiť štrajk aj do hlavného mesta. "Dokonca jeden rodič podporuje túto aktivitu takým spôsobom, že deti zobral zo sebou," dodal Gontko.

Vyučovanie v normálnom režime prebieha dnes na Základnej škole s materskou školou v Župkove. Zástupkyňa riaditeľky školy Ivana Betková v tejto súvislosti konštatovala, že požiadavky štrajkujúcich podporujú aj napriek tomu, že sa učitelia do štrajku nezapojili. "Keby sme išli štrajkovať, tak si rodičov len pobúrime proti sebe a aj tak nič nevyriešime. Na dverách máme vylepené plagáty, že podporujeme štrajk, súhlasíme s požiadavkami, ktoré sú, ale nechceli sme do toho zaťahovať deti," podotkla Betková.

Na Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote štrajkovalo 16 pedagógov

Na Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote sa dnes do štrajku zapojilo 16 pedagógov z celkového počtu 26. Ako TASR informoval riaditeľ školy Ján Čeman, chod školy sa podarilo zabezpečiť v obmedzenom režime.

"Vyučovanie prebiehalo na nižšom stupni nášho osemročného gymnázia. Sú to ešte len deti, ktoré majú 12 až 14 rokov a nechceli sme, aby ich rodičia s nimi mali starosti navyše," vysvetlil riaditeľ s tým, že vidí problémy, ktoré slovenské školy trápia. "Som presvedčený, že platy v školstve nemotivujú, aby sa o pedagogické vzdelanie uchádzali tí najlepší študenti. Nástupný plat pre nich nie je atraktívny," konštatoval. Dodal však, že načasovanie štrajku pred voľbami považuje za nešťastné.

Podľa slov koordinátorky štrajku Jany Láskovej štrajkujúci pedagógovia na rimavskosobotskom gymnáziu požadujú, aby sa riešili problémy školstva, ktoré stále narastajú a nikto z vlády sa nimi nezaoberá. "Ide nám tiež o postavenie učiteľov v spoločnosti a navýšenie financií pre školstvo. Potrebná je tiež zmena v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov. Chceme, aby sa sedemročné obmedzenie platnosti kreditov zrušilo a aby toto vzdelávanie platilo natrvalo," priblížila.

Zapojení pedagógovia sú podľa jej slov pripravení vo svojom proteste pokračovať. "Vieme, že je to neobmedzený štrajk a prináša pre nás aj negatíva, keďže nemáme zaplatené dni, počas ktorých štrajkujeme. Sme si však vedomí, do čoho sme šli a stojíme si za tým. Chceme určite zmenu. Nemienime sa pozerať na to, že naše deti nebudú mať kvalitné školstvo a budú odchádzať na štúdiá do zahraničia a zostanú tam," uviedla Lásková s tým, že im ide celkovo o budúcnosť Slovenska.

Podľa riaditeľa bude gymnázium v obmedzenom režime fungovať aj v utorok 26. januára. "Ako sa situácia vyvinie ďalej, to zatiaľ ťažko povedať," uzavrel.

Podľa údajov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) sa v Rimavskosobotskom okrese do štrajku zapojilo celkovo päť škôl. V rámci stredných škôl je to okrem rimavskosobotského gymnázia ešte Evanjelické gymnázium v Tisovci a Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote. Zo základných škôl (ZŠ) sa do štrajku zapojila ZŠ J. F. Rimavského v Hnúšti a ZŠ V. Mináča v Klenovci.

Nitriansky kraj


Autobusmi z Nitry, Levíc i Topoľčian dnes dopoludnia vyrážali učitelia z Nitrianskeho kraja na štrajk do Bratislavy. Podľa slov koordinátora z Iniciatívy nitrianskych učiteľov Štefana Šimonova ďalší učitelia z okresov Šaľa a Nové Zámky cestovali na štrajk osobnými autami. „Momentálne neviem povedať presný počet pedagógov, ktorí šli do Bratislavy, ale podľa mojich informácií odcestovala väčšina z tých, ktorí sa do štrajku zapojili,“ uviedol pre TASR Šimonov.

V priebehu uplynulého víkendu vzrástol počet škôl v Nitrianskom kraji, ktoré sa do štrajku učiteľov zapojili, takmer na dvojnásobok. Kým ešte vo štvrtok (21.1.) Iniciatíva slovenských učiteľov uvádzala na svojej webovej stránke viac ako 50 škôl podporujúcich štrajk, dnes už bola podľa Šimonova do protestnej akcie zapojená približne stovka stredných, základných a materských škôl, čo je viac ako 11 percent zo všetkých škôl v tomto regióne. „V samotnej Nitre sa štrajkuje na štyroch stredných a siedmich základných školách (ZŠ). Štrajk je okrem toho aj v dvoch škôlkach, ktoré fungujú pri ZŠ. V rámci Nitrianskeho kraja sa do neobmedzeného štrajku zapojilo už viac ako 1500 pedagogických a odborných zamestnancov,“ povedal Šimonov.



Ako doplnil, Iniciatíva nitrianskych učiteľov plánuje okrem protestných akcií zvolávať aj diskusie, na ktorých chce svoje postoje predstavovať pedagógom aj verejnosti. „Vo štvrtok 28. januára sa chceme stretnúť s učiteľkami z materských škôl, aby sme hovorili o cieľoch štrajku a zároveň ich povzbudili. Deň pred tým, v stredu 27. januára, zasa organizujeme diskusné stretnutie s rodičmi a verejnosťou o 17. hodine v Trafačke. Témou diskusie bude objasnenie dôvodov štrajku a hľadanie riešení, ako zabezpečiť rovnaké podmienky pre žiakov v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu. Toto stretnutie je jednou zo sprievodných akcií počas štrajku učiteľov,“ hovorí Šimonov.

Situáciu na školách v regióne monitoruje aj Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Podľa slov hovorkyne predsedu NSK Oľgy Prekopovej sa dnes zo 67 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK zúčastnilo na štrajku 192 pedagógov, čo je deväť percent z ich celkového počtu. „Vyučovanie neprebiehalo len v dvoch školách, a to na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Hurbanove a Gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským v Šahách,“ uviedla Prekopová s tým, že v obmedzenom režime prebiehal vyučovací proces na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach a s osobitným rozvrhom pre 1. až 4. ročník fungovalo Gymnázium v Topoľčanoch.



Trnavský kraj


Do štrajku učiteľov sa v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) zapojilo 209 z celkových 1875 učiteľov. Štrajk v rôznych podobách prebieha podľa hovorcu TTSK Patrika Velšica v deviatich školách z 51.

Riaditeľské voľno si dnes užívali študenti v Dunajskej Strede na Športovom gymnáziu (zapojených 85 percent pedagógov) a Strednej odbornej škole rozvoja vidieka (100 percent), obe s vyučovacím jazykom maďarským, a tiež v Strednej zdravotníckej škole (100 percent). Problémy s náhradným režimom riešili riaditelia ostatných štrajkujúcich škôl - Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi (30 percent), Gymnáziu Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici (48,6 percenta), Športovom gymnáziu Jozefa Herdu v Trnave (28,1 percenta), na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici (69,2 percenta) a na Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi (53,8 percenta). Podľa riaditeľa gymnázia v Senici Pavla Otépku sa dnes učilo sedem z 19 tried. Na utorok (26.1.) zatiaľ neohlásil ani jeden štrajkujúci učiteľ návrat. "Naši žiaci majú pokyny sledovať web školy a tam sa dozvedia, či sa ich trieda bude na druhý deň učiť," povedal pre TASR. V Senici sa neučilo ani v troch základných (ZŠ) školách, riaditeľ ZŠ na Ulici V. P. Tótha Vladimír Šváček pre TASR uviedol, že v štrajku je 96 percent pedagogického zboru. "Ja neštrajkujem, som v škole s upratovačkami a kuchárkami. Tie robia pravidelnú údržbu kuchyne, keďže sa nevarí," povedal Šváček.

V Trnave boli dnes zatvorené dve materské školy. K štrajku sa pridalo aj päť z deviatich ZŠ. "Na Atómovej ulici jeden učiteľ, na Bottovej ulici 26, na Gorkého ulici 15," informovala TASR vedúca odboru školstva na radnici Ružena Maková. ZŠ na Gorkého informovala, že do 29. januára sa bude vyučovať v skrátenom režime - štyri vyučovacie hodiny, školský klub bude plne fungovať. V ZŠ Kornela Mahra má druhý stupeň upravený režim.

V Hlohovci zostali doma deti z troch ZŠ – na uliciach Podzámska, M. R. Štefánika a na Pribinovej a zapojilo sa aj Centrum voľného času Dúha. V Piešťanoch štrajkuje iba jedna škola, ZŠ na Ulici M. R. Štefánika, kde sa dnes nevyučovalo.

V Trnavskom kraji sa zapojilo do štrajku viac ako 65 škôl. V kraji je dovedna 301 MŠ, 221 ZŠ, 22 základných škôl, ktoré sú administratívne spojené s materskými školami, 22 gymnázií, 46 stredných odborných škôl, 13 SŠ a jedno konzervatórium.

V meste Piešťany sa do štrajku učiteľov zapojili pedagógovia iba z jednej základnej školy. Na všetkých ostatných materských, základných a stredných školách sa dnes vyučuje, vrátane ZŠ na Brezovej ulici, ktorej žiaci dnes ráno prichádzali na vyučovanie.



Tri školy v Dunajskej Strede štrajk ukončili

Po jednom dni, na ktorý ohlásili štrajk, sa vrátia vyučujúci na Športovom gymnáziu a Strednej odbornej škole rozvoja vidieka (obe s vyučovacím jazykom maďarským) a tiež na Strednej zdravotníckej škole medzi študentov. Na týchto troch školách sa do štrajku dnes zapojili takmer všetci učitelia.

V štrajku by mali podľa vyjadrenia Patrika Velšica, hovorcu Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom škôl, pokračovať ďalších šesť škôl v kraji – na Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi, Gymnáziu Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici, Športovom gymnáziu Jozefa Herdu v Trnave, na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici a na Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi. Na týchto školách sa dnes vyučovalo v upravenom režime. „Koľkí učitelia zostanú v štrajku, sa dozvieme v utorok ráno. Podľa toho budú školy operatívne prispôsobovať rozvrhy,“ povedal Velšic.

Trenčiansky kraj



V súvislosti s dnešným štrajkom učiteľov zostali úplne zavreté štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). V šiestich školách sa vyučuje v obmedzenom režime, v ďalších piatich, kde sa učitelia do štrajku zapojili, sa vyučuje bez obmedzenia.



Ako dnes TASR informovala Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, dnes zostanú zavreté Gymnázium v Dubnici nad Váhom, Gymnázium v Púchove, Obchodná akadémia M. Hodžu v Trenčíne a Stredná umelecká škola v Trenčíne.

Vyučovanie na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne prebieha v obmedzenom režime, do štrajku sa zapojilo 90 percent učiteľov, vyučuje sa podľa upraveného rozvrhu v troch triedach.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
„V obmedzenom režime vyučovací proces prebieha v Gymnáziu v Bánovciach nad Bebravou, Gymnáziu na Myjave, Gymnáziu v Považskej Bystrici, Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi, Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne a v Obchodnej akadémii v Prievidzi,“ doplnila Rezáková.



V piatich školách, ktorých pedagógovia sa tiež zapojili do štrajku (SPŠ Myjava, SOŠ Stará Turá, na Obchodnej akadémii v Považskej Bystrici, v Spojenej škole v Partizánskom a na Strednej zdravotníckej škole v Trenčíne), sa vyučuje bez obmedzenia. Celkovo sa do štrajku v TSK prihlásili pedagógovia z 15 stredných škôl zo 42 škôl a školských zariadení v pôsobnosti TSK.

Považská Bystrica

Z celkového počtu 303 učiteľov z deviatich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Považská Bystrica sa do štrajku zapojilo 35 pedagógov. Z piatich základných škôl sa do štrajku nezapojil ani jeden pedagóg.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, najviac učiteľov sa zapojí do protestu v Základnej škole Rozkvet, kde z 26 učiteľov bude do 29. januára štrajkovať 18 (69,2 percenta). V ZŠ Školská štrajkujú dvaja učitelia (4,4 percenta), v ZŠ Stred piati (15,6 percenta) a v ZŠ Slovenských partizánov desiati (16,1 percenta). „Základná škola Rozkvet vstupuje do štrajku až zajtra (26.1., pozn. TASR), do aktivity sa zapojí 18 pedagógov, prevádzka bude prerušená len čiastočne, prvý, druhý a tretí ročník sa bude učiť,“ doplnila Kováčiková.



Ako dodala, zo 17 materských škôl v meste štrajkujú učiteľky iba v jedinej, v miestnej časti Orlové však štrajkujú všetky štyri učiteľky a škôlka je jediným školským zariadením v meste, ktoré zostane dnes a v utorok (26. 1.) zavreté. Do štrajku sa rovnako nezapojili ani učitelia dvoch základných umeleckých škôl a centra voľného času.

„Mesto plne uznáva a rešpektuje ústavné právo učiteľov na štrajk, a preto do týchto aktivít nezasahuje, nevydáva žiadne pokyny ani žiadne odporúčania. Mesto je len zriaďovateľ škôl, školy sú samostatné právne subjekty, ktoré riadi štatutár, ktorý taktiež rieši štrajkové aktivity, mesto do ich právomoci nezasahuje,“
doplnila hovorkyňa.

Dopoludnie v školských kluboch

Do štrajku sa zapojili aj pedagógovia zo Základnej školy (ZŠ) v Novákoch a Základnej školy s Materskou školou v Nitrianskych Sučanoch v okrese Prievidza. Vedenie oboch škôl zabezpečilo pre svojich žiakov náhradný program, dnešné dopoludnie tak časť z nich trávila v školských kluboch detí.

V nováckej ZŠ sa do štrajku zapojilo 79 percent učiteľov, podľa riaditeľky Anny Chlupíkovej rodičia nadnes prihlásili do školského klubu desať detí, v utorok (26.1.) by ich tam malo prísť osem. O žiakov sa starali vychovávateľky, ktoré im zabezpečili voľnejší program. "Viacero rodičov nám písalo aj podporné maily. Myslím si, že pokiaľ počas školského roka učíte kvalitne a dobre, tak rodičia to vidia a chápu naše požiadavky," poznamenala.

Školu a škôlku v Nitrianskych Sučanoch navštevuje dovedna 27 detí, do štrajku sa zo šiestich pedagogických zamestnancov zapojili dve učiteľky a aj samotná riaditeľka školy Iveta Nemčeková. Ako povedala pre TASR, k štrajku sa rozhodla pripojiť z dôvodu zlého nastavenia systému v školstve a jeho priorít. "Asi desať rokov riešime stále to isté, financovanie, spôsob vyučovania, pomôcky," podotkla.

Ako informovala Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), v obmedzenom režime sa deti učili okrem iných škôl na Gymnáziu Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi, Gymnáziu J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou či Obchodnej akadémii v Prievidzi. Naopak, vyučovací proces bez obmedzení prebiehal napriek zapojeniu sa do štrajku v Spojenej škole v Partizánskom.

Vyučovanie bez obmedzení prebiehalo aj v Základnej škole s Materskou školou v Bojniciach. Pedagógovia podľa ich vyjadrení súhlasia so stanoviskom odborového zväzu, že načasovanie štrajku je nevhodné, avšak požiadavky štrajkujúcich sú oprávnené. Tiež tlmočili, že pokiaľ vláda nebude plniť požiadavky Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, na ktorých sa s ním dohodla, ten je pripravený podniknúť ďalšie kroky.

Do štrajku sa podľa webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov zapojilo aktuálne okolo 60 škôl v TSK. Vzdelávanie deťom v kraji poskytuje na základe údajov z ministerstva školstva celkovo 566 materských, základných a stredných škôl.

Žilinský kraj


V Žiline dnes v súvislosti so štrajkom učiteľov zostali úplne zatvorené dve základné školy – Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera a CZŠ Romualda Zaymusa. V ZŠ Limbová vyučujú iba žiakov prvého a druhého ročníka.

Podľa riaditeľky ZŠ Limbová Janky Sliviakovej vstúpilo do neobmedzeného štrajku 22 z 33 pedagogických zamestnancov. "Od dnešného dňa ide škola v núdzovom režime. Zabezpečujeme vyučovanie v prvom a druhom ročníku, to sú štyri triedy. Žiakov učia náhradní učitelia. Učia sa podľa rozvrhu, školská jedáleň funguje a strava je zabezpečená. Školský klub je popoludní do 15.30 h, nie do 17.30 h ako zvyčajne," informovala Sliviaková.

Ostatné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina fungujú podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu v bežnom režime. "Ak je treba, k dispozícii je Centrum voľného času (CVČ) na Kuzmányho ulici, ktoré zabezpečilo alternatívny program počas školského vyučovania," doplnil Čorba.

CVČ pripravilo pre deti tvorivé dielne, spoločenské hry, šach, premietanie rozprávok, pohybové a tanečné aktivity. Počas dopoludnia využili jeho ponuku dve deti.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo šesť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). "Dve školské zariadenia - ZŠ Ul. J. Kronera a ZŠ Ul. A. Stodolu aj počas štrajku poskytujú deťom stravu v školskej jedálni v prípade, že si ju nahlásili. Dozor v školských jedálňach zabezpečujú učitelia, ktorí sa nezúčastňujú na štrajku," dodala Kalmanová.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) do štrajku vstúpilo päť škôl - Gymnázium, Hlinská 29 v Žiline (osem učiteľov), Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši (12 učiteľov), Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši (13 učiteľov), Spojená škola, Scota Viatora 8 v Ružomberku (21 učiteľov) a Stredná odborná škola, Hattalova 968/33 v Námestove (jeden učiteľ). "V školách je vyučovanie pre žiakov zabezpečené v normálnom režime, vyučovanie v špecifickom režime je len v prípade Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši," informovala TASR hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Na Liptove sa do štrajku zapojilo 30 z takmer 130 škôl

Do časovo neobmedzeného štrajku učiteľov, ktorý začal dnešným dňom, sa na Liptove zapojilo presne 30 škôl. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov.

V okrese Liptovský Mikuláš štrajkuje 11 škôl, pôsobí tu celkovo 69 materských, základných a stredných škôl. Do štrajku sa zapojilo päť škôl priamo v Liptovskom Mikuláši, dve v susednom Liptovskom Hrádku a štyri v obciach. Niektoré školy sú počas štrajku zatvorené úplne, inde prebieha výchovno-vzdelávací proces v obmedzenom a špecifickom režime a školopovinné deti majú vytvorený náhradný program.

"Žiaci štvrtého ročníka a oktávy majú do odvolania zrušený rozvrh, žiaci prvého ročníka a kvinty dnes nastúpili na lyžiarsky kurz, ktorý bude podľa pôvodného plánu. Žiaci ostatných tried majú osobitný rozvrh hodín," informoval riaditeľ Gymnázia Michala Miloslava Hodžu Jozef Škorupa s tým, že ako budú učitelia svoj štrajk ukončovať, nevie. Režim vyučovania a rozvrh hodín na nasledujúci deň budú zverejňovať vždy do jednej hodiny popoludní.

Pedagogickí zamestnanci Základnej školy Kvačany takisto podporujú Iniciatívu slovenských učiteľov a predbežne do stredy 27. januára nezabezpečia vyučovací proces na druhom stupni. Žiaci prvého stupňa majú vyučovanie zabezpečené podľa rozvrhu v náhradnom režime. "Uvedomujeme si, že štrajkom sme skomplikovali život viacerým rodičom. S ich deťmi sa stretávame každodenne a snažíme sa ich pripravovať na plnohodnotný život, preto sa na nich obraciame s prosbou o pochopenie a podporu," vysvetlili kvačianski učitelia.

Na dolnom Liptove sa do štrajku zapojili zamestnanci z 19 škôl, z celkového počtu 60 materských, základných a stredných škôl pôsobiacich v Ružomberskom okrese. Učitelia dnes nepracujú na 11 školách v obciach a ôsmich školách priamo v Ružomberku.

Pedagogickí zamestnanci Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku sa rozhodli vstúpiť do neobmedzeného štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, nakoľko sa stotožnili s cieľom štrajku, ako ho vyhlásil organizátor. "Pre žiakov prímy až kvarty sme pripravili náhradný mimoriadny rozvrh hodín. Pre ostatných žiakov školy nie je možné zabezpečiť vyučovanie," spresnil Kamil Nemčík, riaditeľ školy.

Do štrajku sa zapojilo aj osem učiteľov zo Základnej školy s materskou školou v Ľubochni, no napriek tomu je na škole zabezpečené vyučovanie v riadnom režime. "V prevádzke je materská škola, školský klub, školská jedáleň aj základná škola. Vyučovanie v základnej škole je zabezpečené od prvej po piatu vyučovaciu hodinu," priblížil riaditeľ školy Jozef Olos.

Orava

Do časovo neobmedzeného štrajku učiteľov sa dnes zapojilo 24 z takmer 120 materských, základných a stredných škôl na Orave. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

ISU podporili pedagógovia Cirkevnej spojenej školy v Dolnom Kubíne. Vyučovanie však prebieha na všetkých stupňoch základnej školy a v prvom až treťom ročníku gymnázia, od štvrtka 28. januára sa bude vyučovať podľa pôvodného rozvrhu v celej škole. Z dôvodu zapojenia sa niektorých pedagogických zamestnancov Základnej školy s materskou školou Martina Kukučína v Dolnom Kubíne do ostrého neobmedzeného štrajku pedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení funguje škola až do odvolania v obmedzenom režime. "Rodičov žiadame, aby pravidelne sledovali našu internetovú stránku, kde pri zmene aktualizujeme informácie každý deň približne do 14.30 h," vysvetľuje riaditeľka školy Katarína Števonková.

Takmer celý pedagogický zbor Základnej školy s Materskou školou Vitanová sa zapojil do ostrého štrajku a dnes sa ani v základnej ani materskej škole vôbec nevyučovalo. Rovnako je to napríklad aj v Zázrivej, Pucove, Oravskom Veselom, Chlebniciach či v Dlhej nad Oravou. Do školy tu neprišli deti základných škôl, materských škôl sa štrajk nedotkol.

V Mútnom sa rozhodlo štrajkovať 29 pedagógov základnej školy spoločne s deviatimi učiteľkami z materskej školy. "Sme nespokojní so systémom, učebnými pomôckami aj nestabilitou v školstve. Neustále zavádzajú rôzne neotestované vzdelávacie programy. Tieto zmeny nám prekážajú,“ povedala riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Chlebniciach.

Do dnešného štrajku sa podľa údajov aktualizovaných dnes o 12.51 h na stránke ISU zapojilo 11.564 učiteľov zo 746 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

Košický kraj


V pôsobnosti mesta