Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Čelné sklo v aute je potrebné pred zimou ošetriť proti zahmlievaniu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Takisto je potrebné dôkladne skontrolovať stierače. Ich kvalita trpí vonkajšími vplyvmi, či je to slnečné žiarenie, dážď, chlad alebo prach.

Bratislava 13. novembra (TASR) - S nastupujúcou zimou by mal každý motorista venovať zvýšenú pozornosť prednému oknu. Podmienkou dobrého výhľadu je okrem stieračov v stopercentnom stave aj ošetrenie čelného skla proti zahmlievaniu zvnútra.

Motoristický novinár Jozef Vydra z portálu podkapotou.sk v tomto prípade neodporúča "babské rady", podľa ktorých stačí potrieť sklo zvnútra rozkrojeným jablkom alebo zemiakom. "Pomáha to v núdzi, ale len na chvíľu, preto je potrebné sklo ošetriť chemickými prostriedkami," uviedol. Pred zimou je dobré tiež vymeniť vzduchový filter, aby sa interiér auta mohol naozaj dobre vetrať.

Takisto je potrebné dôkladne skontrolovať stierače. Ich kvalita trpí vonkajšími vplyvmi, či je to slnečné žiarenie, dážď, chlad alebo prach. "Overte si, či sú gumičky pružné a či nie sú natrhnuté," poradil Vydra. Ak zistíte, že nie sú v poriadku, je potrebné vymeniť minimálne gumičky. "Alebo aj stieracie lišty, pričom možno použiť aj moderné, tzv. ploché stierače."

Podceňovať stav stieračov sa nevypláca. "Najmä v kritických situáciách, napríklad v jazde za kamiónom v ľadovej triešti sa pri zlých stieračoch môže stať, že vám okno nezotrú, ale len túto vodnú triešť rozmažú po skle, čo môže spôsobiť nehodu," zdôraznil Vydra.

Úplnou samozrejmosťou by podľa jeho slov mala byť v týchto dňoch aj výmena zmesi do ostrekovačov. "Zimnú zmes určite nenalievajte na letnú, najprv letnú vyčerpajte a až potom nalejte zimnú zmes, tak máte istotu, že kvapalina v tenkých gumičkách nezamrzne," poznamenal Vydra a dodal, že v našich podmienkach postačí používať zimnú zmes do -20 stupňov Celzia.