Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cena Dávida má prvého laureáta nelekára. In memoriam ocenili M. Filka

Na archívnej snímke Martin Filko. Foto: TASR/Martin Baumann

Cenu za lekársky čin roka získali ôsmi lekári KAIM FN Nitra za svoj postoj pri riešení situácie v nitrianskej nemocnici, ktorá skončila odvolaním riaditeľa Jozefa Valockého.

Bratislava 21. mája (TASR) – Laureáti piateho ročníka Ceny Dávida sú známi. Lekárske odborové združenie (LOZ) na sobotnom (20.5.) galavečere v Demänovskej doline (okres Liptovský Mikuláš) ocenilo in memoriam Martina Filka, lekárov Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice (KAIM FN) Nitra a podpredsedu LOZ Pavla Oravca. Ceny na základe nominácie výboru odborového zväzu udelil celoslovenský Klub predsedov LOZ. TASR o tom informoval jeho predseda Peter Visolajský.

"Martin Filko spravil veľa dobrého v zdravotníctve, z postu štátneho úradníka alebo ekonóma až nezvykle veľa. Lekári a zdravotníci sú tí, čo zachraňujú životy, ale som presvedčený, že aj Martin, ako ekonóm a štátny úradník, pomohol tisíckam našich pacientov," povedal Visolajský.

Pripomenul, že Filko presadil spravodlivé prerozdeľovanie financií v poisťovniach podľa chorobnosti poistného kmeňa či zastavenie PP projektu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktoré ušetrili zdravotníctvu a celej krajine stovky miliónov eur. Martin Filko sa stal prvým oceneným, ktorý nebol lekárom. Ocenenie in memoriam za dlhoročný prínos v boji za lepšie postavenie lekárov a za lepšie zdravotníctvo prevzali jeho rodičia.

Cenu za lekársky čin roka získali ôsmi lekári KAIM FN Nitra za svoj postoj pri riešení situácie v nitrianskej nemocnici, ktorá skončila odvolaním riaditeľa Jozefa Valockého. Tým sa podľa Visolajského vytvoril priestor na riešenie problémov tejto nemocnice. "Mohli bez problémov zmeniť pracovisko ako mnohí pred nimi a odísť do lepšieho, ale oni sa rozhodli, že situáciu na ich pracovisku musia riešiť," uviedol predseda LOZ.

Pavol Oravec sa stal laureátom Ceny Dávida za dlhodobý prínos v boji za lepšie postavenie lekárov a lepší zdravotný systém. Dlhoročný predseda LOZ Vyšné Hágy a podpredseda slovenského LOZ sa významne podieľal na hromadných výpovediach lekárov v roku 2011.