Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Cenotvorba liekov sa zmení, lekári už nebudú vakcíny nakupovať sami

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Návrhy na zmeny prichádzajú ani nie rok po tom, ako začal platiť nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý presadilo ministerstvo pod vedením Ivana Uhliarika (KDH).

Bratislava 16. októbra (TASR) - Cena liekov na Slovensku by od januára nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii, predtým sa ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh. Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov. Legislatívny rámec má tiež priniesť sprísnenie vstupu prvých generických liekov na trh. Cena týchto liekov má byť po novom nižšia o 35 percent oproti cene originálneho lieku. Momentálne je to 30 percent. Zavádza sa tiež podmienka na vstup tzv. biologicky podobných liekov, ktorých cena musí byť nižšia o 20 percent v porovnaní s originálom. Od týchto zmien očakáva rezort zdravotníctva v budúcom roku úsporu 1,5 milióna eur.

Novela zákona prináša aj zmenu v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie a depotných antipsychotík, ktoré sa vyjmú z osobitného režimu. Tie si v súčasnosti lekári nakupujú sami. Do decembra 2011 im ich, prípadne pacientovi, dávala lekáreň na základe receptu, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Zmena má spočívať v návrate k pôvodnému stavu. Ako ministerstvo poukázalo v materiáli, v mnohých prípadoch dochádzalo k omeškaniu vakcinácie, a to najmä z finančných dôvodov.

Návrhy na zmeny prichádzajú ani nie rok po tom, ako začal platiť nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý presadilo ministerstvo pod vedením Ivana Uhliarika (KDH). Ten je účinný od decembra 2011.

Foto: TASR
Podľa SDKÚ-DS sa vládny Smer-SD aktuálnym návrhom chystá zdražovať lieky pre chorých a dôchodcov. Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý neúspešne navrhol nepokračovať v rokovaní o novele, nesúhlasí najmä s troma opatreniami obsiahnutými v schválených zákonoch. "Jednak je to skutočnosť, že vláda sa chystá potichu povoliť farmaceutickým spoločnostiam, aby začali korumpovať lekárov," podčiarkol. Opozičnej strane sa nepozdáva ani to, že vláda schválila zrušenie vernostného systému v lekárňach. Ten podľa Novotného za osem mesiacov fungovania ušetril chorým a dôchodcom viac ako dva milióny eur.

Tretím zlým opatrením je podľa SDKÚ-DS zmena pravidiel určovania cien liekov. Podľa novely by ich cena na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii.

Uhliarik v rozprave vyhlásil, že navrhovaná zmena cenotvorby je zbytočná. "Neexistuje žiadna odborná analýza dopadov, ktorý by to obhájila, neexistuje analýza, že by sa ušetrilo," povedal. Ako lekárovi sa mu tiež nepáči, že ministerstvo ide nútiť pacientov, aby si vakcíny vyberali v lekárňach. "Niektoré typy vakcín si vyžadujú špeciálne zaobchádzanie a ak ich nemajú pod kontrolou lekári, môže dôjsť k ohrozeniu dieťaťa," upozornil Uhliarik s tým, že poslanci si schválením novely berú na zodpovednosť každé dieťa, ktoré napriek vakcinácii ochorie, lebo tá nebude účinná.

Exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) reagoval, že ceny liekov pôjdu po prijatí tejto novely dole a dotkne sa to farmaceutických spoločností. "Priemer troch najnižších cien sa stáva cenou nižšou, ako je druhá najnižšia. Ak by to tak nebolo, farmaceutické firmy by nevystupovali proti novele," argumentoval. O zlacnení liekov a konci bezbrehého rastu doplatkov je presvedčená aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).