Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Maratón námietok pokračuje, po prezidentovi podal ďalšiu J. Čentéš

Jozef Čentéš Foto: TASR/Martin Baumann

Čentéš podal začiatkom januára na ÚS SR sťažnosť vzhľadom na to, že prezident Gašparovič ho napriek zvoleniu parlamentom odmietol vymenovať do funkcie generálneho prokurátora.

Košice 20. februára (TASR) - Na Ústavný súd (ÚS) SR podal Jozef Čentéš ďalšiu námietku predpojatosti v súvislosti s kauzou jeho nevymenovania za generálneho prokurátora SR. Predpojatosť namieta proti ústavným sudcom III. senátu Jánovi Auxtovi a Ľubomírovi Dobríkovi, ktorí majú rozhodovať o námietke predpojatosti prezidenta SR Ivana Gašparoviča proti sudcom II. senátu - Lajosovi Mészárosovi, Jurajovi Horváthovi a Sergejovi Kohutovi. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

O podaných námietkach a ďalšom postupe v konaní vo veci bude rozhodovať ústavný súd na neverejnom zasadnutí pléna, konštatovala hovorkyňa.

Čentéš podal začiatkom januára na ÚS SR sťažnosť vzhľadom na to, že prezident Gašparovič ho napriek zvoleniu parlamentom odmietol vymenovať do funkcie generálneho prokurátora. Namietal pritom porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, pričom jeho návrh obsahoval aj nariadenie dočasného opatrenia. Túto sťažnosť 9. januára náhodným výberom pridelili sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi, členovi I. senátu, ktorý pracuje v zložení predsedníčka Marianna Mochnáčová a sudcovia Peter Brňák a Milan Ľalík. Čentéš vzápätí namietal predpojatosť voči sudcom Brňákovi a Ľalíkovi.

Dňa 24. januára rozhodol II. senát v zložení Lajos Mészáros, predseda senátu, a sudcovia Juraj Horváth a Sergej Kohut, ktorému bola námietka pridelená, o vylúčení sudcov Brňáka a Ľalíka z konania v danej veci. O sťažnosti mal rozhodovať senát v zložení Marianna Mochnáčová – predsedníčka senátu a sudcovia Ján Luby a Ladislav Orosz – sudca spravodajca.

Následne 28. januára však doručili súdu námietku predpojatosti prezidenta SR proti sudcom Lubymu a Oroszovi. ÚS o nej rozhodol tak, že ju pridelil senátu v zložení Lajos Mészáros – predseda senátu a sudcovia Sergej Kohut a Juraj Horváth. Prezident však doručil námietku predpojatosti aj voči týmto sudcom, takže plénum ÚS rozhodlo, že o námietke bude rozhodovať III. senát v zložení Rudolf Tkáčik – predseda senátu a sudcovia Ján Auxt a Ľubomír Dobrík.

"Dňa 20. februára 2013 bola ústavnému súdu doručená námietka predpojatosti doc. JUDr. Jozefa Čentéša, CSc. proti sudcom III. senátu Jánovi Auxtovi a Ľubomírovi Dobríkovi (námietkový senát)," uviedla dnes Pančurová.