Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. ČENTÉŠ: Je vyvíjaná snaha o paralyzovanie Ústavného súdu SR

Jozef Čentéš Foto: TASR

Podľa Čentéša Pavol Paška uviedol v dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 niekoľko nepravdivých tvrdení, ktoré kategoricky odmieta.

Bratislava 17. marca (TASR) - Tvrdenia predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku (Smer-SD), ktoré zazneli v dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12, sú snahou o odvádzanie pozornosti od podstatnej skutočnosti, ktorou je zákonné zvolenie Jozefa Čentéša na post kandidáta na generálneho prokurátora. Vo svojom stanovisku to tvrdí Čentéš s tým, že aj Ústavný súd (ÚS) SR potvrdil, že zvolenie bolo vykonané v materiálnom súlade s ústavou.

"Rovnako podľa môjho názoru ide o odvádzanie pozornosti od toho, že v súčasnosti je vyvíjaná snaha o paralyzovanie Ústavného súdu SR vo vzťahu k rozhodovaniu o mojej ostatnej sťažnosti podávaním účelových námietok predpojatosti zo strany druhého účastníka konania," uviedol Čentéš na margo prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Podľa Čentéša Paška v diskusii uviedol niekoľko nepravdivých tvrdení, ktoré kategoricky odmieta. "Aby sa stokrát opakovaná lož nestala pravdou, dovoľujem si k týmto nepravdivým tvrdeniam uviesť nasledovné stanovisko: Môj súhlas s opätovnou kandidatúrou do voľby kandidáta na vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora som udelil nie v deň, keď ÚS uverejnil oznámenie o pozastavení účinnosti novely zákona o rokovacom poriadku NR SR, ale oveľa skôr, krátko po vyhlásení volieb. Voľby boli vyhlásené už 1. júna 2011," vysvetlil Čentéš. Pripomína, že ÚS účinnosť daného zákona upravujúceho formu voľby predbežne pozastavil preto, lebo predmetom konania bolo posúdenie ústavnosti verejnej formy voľby. "V mojom prípade sa voľba však konala tajnou formou, a tak som nemal žiaden dôvod vziať svoj súhlas s kandidatúrou späť. Preto nechápem, ako som mal prijatím a neodmietnutím tejto kandidatúry zlyhať," argumentuje Čentéš.

Zároveň tvrdí, že vždy konal na základe svojho slobodného rozhodnutia, bez ovplyvňovania inou osobou. "Nie som a nikdy som nebol záujmovo ani inak prepojený so žiadnym politikom. So žiadnymi politikmi neudržiavam osobné vzťahy a nestretávam sa s nimi inak ako pracovne a oficiálne pri plnení mojich služobných povinností prokurátora. Nikdy som nezastával žiadnu politickú funkciu. Žiadnemu politikovi ani inej spoločensky vplyvnej osobe nie som ničím zaviazaný. Pri výkone prokurátorskej funkcie sa vždy dôsledne riadim zásadou 'padni komu padni', a tento prístup budem rovnako dôsledne uplatňovať aj po mojom prípadnom ustanovení do funkcie generálneho prokurátora SR," uistil.

Za nepravdivé tiež označil vyjadrenie Pašku ohľadom rozhodnutia ÚS, ktorým potvrdil ústavnosť jeho zvolenia za kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora SR. "Ústavný súd SR v tomto prípade nekonal na základe sťažnosti Dobroslava Trnku, ako tvrdil predseda Národnej rady SR, ale na základe návrhov I. námestníka generálneho prokurátora SR a skupiny 35 vtedy opozičných poslancov (medzi ktorými bol aj súčasný predseda NR SR) o súlade právnych predpisov," zdôraznil Čentéš. Plénum súdu následne 5. októbra 2011 potvrdilo, že právny predpis, na základe ktorého bol Čentéš zvolený v tajnej voľbe, nie je v rozpore s Ústavou SR. "Zároveň ÚS konštatoval, že v súvislosti s mojou tajnou voľbou zo 17. júna 2011 materiálne bola rešpektovaná podstata rozhodnutia Ústavného súdu SR o pozastavení účinnosti z 15. júna 2011. Preto táto voľba, v ktorej som bol zvolený, bola vykonaná v materiálnom súlade s ústavou," podčiarkol.

Ústavný súd SR podľa Čentéša v uvedenom rozhodnutí tiež konštatoval, že dal prednosť konkrétnosti, reálnosti a účinnosti pred teoretizujúcou formálnosťou. "Tento názor ÚS je rozhodujúci a záväzný a mali by ho rešpektovať aj tí, ktorým sa z osobných dôvodov nepáči," uzavrel Čentéš.