Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

O Čentéšovej sťažnosti rozhodne pôvodný prvý senát

Jozef Čentéš Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sudcom spravodajcom v prípade Čentéšovej sťažnosti bude Peter Brňák, ktorý pripraví vec na predbežné prerokovanie v senáte.

Košice 22. mája (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes oficiálne pridelilo sťažnosť Jozefa Čentéša týkajúcu sa jeho nevymenovania za generálneho prokurátora pôvodnému prvému senátu v zložení Milan Ľalík - predseda, Peter Brňák a Marianna Mochnáčová. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

Ľalík a Brňák boli najprv z konania vylúčení pre Čentéšovu námietku zaujatosti. Dnešné rozhodnutie umožnila novela zákona o organizácii ÚS, ktorú v parlamente schválil vládny Smer-SD v skrátenom režime. Cieľom novely bolo riešiť patovú situáciu na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na ústavných sudcov tak zo strany Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Sudcom spravodajcom v prípade Čentéšovej sťažnosti bude Peter Brňák, ktorý pripraví vec na predbežné prerokovanie v senáte. Prvý senát následne rozhodne, či sťažnosť prijme alebo neprijme na ďalšie konanie.

Plénum ÚS SR dnes na neverejnom zasadaní rozhodlo aj o pridelení návrhu skupiny poslancov, žiadajúcej preskúmať ústavnosť novely zákona o organizácii ÚS SR, sudcovi spravodajcovi. Plénum zasadalo pod vedením podpredsedu súdu Milana Ľalíka, keďže predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková je na dovolenke.