Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

O sťažnosti J. Čentéša by mal rozhodnúť pôvodný senát Ústavného súdu

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Pavel Neubauer

Uviedol to minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Bratislava 24. apríla (TASR) – O sťažnosti Jozefa Čentéša na postup prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý ho napriek zvoleniu v parlamente odmietol vymenovať za generálneho prokurátora, by mal rozhodnúť pôvodný senát Ústavného súdu (ÚS) SR. Po skončení rokovania vlády to na dnešnej tlačovej konferencii uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Stane sa tak po tom, ako v parlamente prejde novela zákona o organizácii ÚS SR, ktorá do legislatívneho procesu zakotví doktrínu nevyhnutnosti. Tým sa v podstate umožní sudcovi, ktorý je inak vylúčený, konať a rozhodovať vo veci, ak by nekonanie zo strany súdu viedlo k nespravodlivosti, v tomto prípade popretiu zákazu odmietnutia spravodlivosti.

Novelu dnes schválil kabinet, avšak ešte o nej bude rozhodovať Národná rada (NR) SR.

Ako pripomenul premiér Robert Fico, situácia na generálnej prokuratúre je neúnosná a pre jej vyriešenie je potrebné, aby sa z miesta pohol ÚS, ktorý je v rozhodovaní o sťažnosti Čentéša zablokovaný. Zopakoval, že Smer-SD nebude v prípade voľby nového generálneho prokurátora v parlamente vyvíjať žiadne kroky, kým nepríde k rozhodnutiu ÚS. Čo však za súčasného stavu nie je možné.

Vláda sa preto rozhodla prísť s riešením v podobe navrhovanej novely. Nadviazala tým na vyhlásenia predsedníčky ÚS SR Ivetty Macejkovej, ktorá v minulosti hovorila aj o možnosti uplatnenia doktríny nevyhnutnosti. "Pokiaľ ÚS nenájde iné riešenie a nezačne konať, tak potom prijatie zákona v parlamente mu umožní tento princíp aplikovať v praxi. Vyzerá to na dlhé roky, kým by sa ÚS dostal zo šlamastiky a dokázal by niečo rozhodnúť," vyhlásil Fico s tým, že nejde o účelovú zmenu, keďže tento princíp sa bude vzťahovať na všetky prípady v budúcnosti.

Borec dodal, že k takejto situácii na ÚS prišlo po prvý raz. "Keďže sa nedokázal pohnúť doteraz z miesta, treba to riešiť systémovo, lebo sa dá predpokladať, že takáto situácia môže znovu zopakovať," podotkol tým, že v tejto chvíli ide o najlepšie a najvhodnejšie riešenie aj z hľadiska právnej logiky.

K tejto problematike sa vyjadril tiež predseda Súdnej rady a Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, ktorý pozitívne ohodnotil vládou predložený legislatívny materiál. Pokiaľ by toto riešenie nebolo prijateľné, tak by podľa neho o námietke mohli rozhodovať sudcovia Najvyššieho súdu. "Tí určite nebudú vyblokovaní, lebo ich je 82," podčiarkol. Ako poznamenal, na to, aby o námietke ÚS pokiaľ je vyblokovaný, rozhodoval príslušný senát podľa rozvrhu práce na Najvyššom súde, stačí jednoduchá novela zákona.

Pre Boreca bol tento návrh novinkou, ku ktorému sa preto nevedel vyjadriť. Deklaroval však, že si rád vypočuje aj iné riešenia, s akým dnes prišiel jeho rezort.

J. ČENTÉŠ: Rýchlosť nikdy nemôže byť na úkor spravodlivosti

Zvolený kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš na jednej strane víta akékoľvek úsilie napomôcť urýchleniu rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR v jeho veci, na druhej strane však tvrdí, že rýchlosť nikdy nemôže byť na úkor spravodlivosti. Preto podľa jeho názoru žiadne takéto úsilie nemôže viesť k porušeniu práva účastníka konania na spravodlivý proces a na zákonného sudcu. Vyhlásil to v reakcii na krok vlády SR, ktorá dnes schválila návrh novely zákona o konaní pred ústavným súdom. Kabinet tak chce vyriešiť aktuálnu situáciu na ÚS, ktorý je pre množstvo námietok v tejto veci zablokovaný.

"Z dnešných verejných vyhlásení predstaviteľov vlády SR je zrejmé, že navrhovaná novela by mala umožniť, aby o mojej sťažnosti vo veci samej konali a rozhodovali aj sudcovia ÚS, ktorí boli 24. januára 2013 právoplatným rozhodnutím Ústavného súdu vylúčení pre ich predpojatosť. Podľa môjho názoru je v právnom štáte neprípustné, aby akákoľvek legislatívna zmena zasahovala do právoplatného skoršieho rozhodnutia ÚS a akokoľvek menila alebo rušila jeho účinky," myslí si Čentéš. Pripomína, že účinkom tohto právoplatného rozhodnutia ÚS je vylúčenie dotknutých sudcov z rozhodovania o jeho veci, pričom avizovaná novela má podľa medializovaných informácií ambíciu tento účinok zrušiť.

"Ak už je potrebné uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti, potom je podľa môjho názoru potrebné uplatňovať ju do všetkých dôsledkov a tak, aby výsledok bol obhájiteľný aj pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP). Postup, ktorý v mojom prípade navrhuje vláda, by mohol byť podľa môjho názoru takto obhájiteľný nanajvýš v prípade, ak by všetci sudcovia Ústavného súdu boli právoplatne vylúčení a rozhodovalo by sa o výbere iba spomedzi vylúčených sudcov," tvrdí Čentéš s tým, že takáto situácia dnes neexistuje, pretože právoplatne boli dosiaľ v konaniach o jeho sťažnostiach vylúčení iba štyria sudcovia.

"Zvyšní ôsmi sudcovia, voči ktorým boli vznesené námietky, dosiaľ právoplatne vylúčení neboli, a tak nemožno vylúčiť, že sa medzi nimi nachádzajú aj sudcovia, u ktorých dôvody na ich vylúčenie neexistujú. Preto v zmysle doktríny nevyhnutnosti, ktorej hlavným účelom je uprednostnenie spravodlivosti, pri možnosti výberu medzi právoplatne vylúčeným sudcom a sudcom, ktorý dosiaľ právoplatne vylúčený nebol, treba vždy uprednostniť namietnutého avšak nevylúčeného sudcu," argumentuje.