Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Centrálny register exekúcií bude tento rok sprístupnený verejnosti

Ilustračné foto Foto: TASR

V súčasnosti majú do registra prístup iba štátne orgány. Databáza sa už viac ako rok plní konkrétnymi záznamami súdnych exekútorov.

Bratislava 11. januára (TASR) – Verejnosť bude môcť tento rok po prvý raz nahliadnuť do centrálneho registra exekúcií. Sprístupnený bude od 1. júla, od tohto dátumu sa každý občan bude môcť presvedčiť, či voči nemu nie je vedená exekúcia. Informovala o tom Slovenská komora exekútorov (SKE).

V súčasnosti majú do registra prístup iba štátne orgány. Databáza sa už viac ako rok plní konkrétnymi záznamami súdnych exekútorov. Register poskytne verejnosti informácie o súde, ktorý udelil poverenie na vykonanie exekúcie, meno príslušného exekútora, dátumy k exekúcii i označenie vymáhaného nároku.

"Nevedomosť o vlastnej exekúcii je jedným z občanmi najčastejšie uvádzaných dôvodov, prečo nekonajú kroky na čo najrýchlejšie uzavretie svojho prípadu a nespolupracujú s príslušným exekútorom," zdôraznil v tejto súvislosti prezident SKE Miroslav Paller.

Komora od sprístupnenia registra verejnosti očakáva aj skvalitnenie podnikateľského prostredia. Podnikatelia budú podľa Pallera môcť preveriť svojho potenciálneho obchodného partnera a vyhnúť sa nepríjemnému prekvapeniu v budúcnosti.

"Aj finančné inštitúcie dostanú do rúk nový nástroj, ktorý im umožní lepšie vyhodnotiť potenciálne riziká pôžičky u ľudí, ktorí si úver nemôžu dovoliť a po páde do dlhovej špirály by mohli skončiť až v exekúcii," doplnil šéf komory.

Vznik registra umožnili zmeny v zákone o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní schválené v parlamente v roku 2014. Od 1. januára 2015 sú súdni exekútori povinní zapísať do registra každú novú exekúciu, prípadne aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neukončenej exekúcie.

Zároveň musia do 14 dní vymazať z registra všetky údaje tých prípadov, ktoré boli právoplatne ukončené. Postupne dopĺňajú celú databázu neskončených prípadov až do času vzniku exekútorských úradov pred dvadsiatimi rokmi. V čase sprístupnenia registra verejnosti bude už databáza kompletná, doplnila informáciu SKE.