Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Centrum pre utečencov v Humennom bude v pohotovostnom režime

Na archívnej snímke zo 4. marca 2022 slovenský vojak nesie dieťa na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Foto: TASR - Roman Hanc

Ak sa odídenci rozhodnú zotrvať na území SR, je im ponúknuté núdzové ubytovanie.

Bratislava 3. mája (TASR) - Veľkokapacitné centrum (VKC) v Humennom pre ľudí, utekajúcich z Ukrajiny, bude od stredy (4. 5.) v pohotovostnom režime. Ak odídenci nenavštívia VKC v Michalovciach, respektíve v Humennom, kde sú po prekročení hranice primárne nasmerovaní, a pokračujú do vnútrozemia, o dočasné útočisko môžu požiadať aj vo veľkokapacitných centrách v Žiline, Nitre alebo Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"V každom VKC je im ponúknutá možnosť získať štatút dočasného útočiska, je im poskytnuté občerstvenie, možnosť odpočinku, zdravotná, sociálna a humanitárna pomoc," uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Pracovníci v centrách zároveň zisťujú, či odídenci plánujú zotrvať na území SR, alebo cez Slovensko len tranzitujú do iných krajín.

"V prípade, ak by VKC v Michalovciach a Humennom neboli schopné registrovať prichádzajúcich, aktivovali by sa ubytovacie kapacity v ich bezprostrednej blízkosti - ako stanový tábor pri Záchrannej brigáde Hasičského a záchranného zboru v Humennom a stanový tábor v Michalovciach,“ vysvetlil Mikulec.

Ak sa odídenci rozhodnú zotrvať na území SR, je im ponúknuté núdzové ubytovanie. Okresné úrady vydali príkazy na zriadenie núdzových ubytovaní napríklad v telocvičniach či kultúrnych domoch a podobne s kapacitou minimálne 50 lôžok v rámci okresu. V uvedenom zariadení sa môžu utečenci zdržiavať maximálne desať dní.

Počas tejto doby ich podľa Eliášovej oslovuje miestne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny s možnosťami, ktoré ponúka sociálny systém. Majú možnosť požiadať o štatút dočasného útočiska, ak oň ešte nepožiadali, je im poskytnutá strava, zdravotná, sociálna a humanitárna pomoc. Po získaní štatútu dočasného útočiska je utečencom za pomoci pracovníkov okresných úradov vyhľadávané ubytovanie.

"V prípade, ak utečenci nedokážu hradiť náklady spojené s ubytovaním, stravovaním, zdravotnou starostlivosťou a podobne, musia požiadať o štatút dočasného útočiska, v takom prípade sú im náklady preplácané," spresnila Eliášová.