Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Cenu Nadácie Tatra banky získali D. Buranová aj K. Magálová

Na archívnej snímke v Bratislave herečka Kamila Magálová. Foto: TASR Martin Baumann

V kategórii divadlo si ocenenie odniesla Kamila Magálová za herecký výkon postavy Kanátovej v inscenácii Deti z produkcie Slovenského národného divadla (SND).

Bratislava 2. februára (TASR) - Laureátkou 28. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2023 sa v kategórii audiovizuálna tvorba stala Denisa Buranová za kameru v animovanom filme Tonko, Slávka a kúzelné svetlo. Bronzovú sošku Múzy za najvýraznejší umelecký počin udelila nadácia vo štvrtok (1. 2.) v Bratislave aj ďalším tvorcom. Informovala o tom hovorkyňa banky Simona Miklošovičová.

V kategórii divadlo si ocenenie odniesla Kamila Magálová za herecký výkon postavy Kanátovej v inscenácii Deti z produkcie Slovenského národného divadla (SND). V kategórii dizajn získal ocenenie Juraj Straka za textilný dizajn kolekcie dezénov pre módnu značku Essentiel Antwerp, v kategórii hudba Jureš Liška za autorstvo hudby k miniatúre BezsLovE v rámci projektu SND Fashion Ballet '23. V kategórii literatúra ocenila nadácia Katarínu Kucbelovú za básnickú skladbu K bielej (vydavateľstvo Skalná ruža) a v kategórii výtvarné umenie Emíliu Rigovú za výstavu Nane Oda Lavutaris/ Who Will Play for Me? (Mumok, Viedeň).

Po tretí raz v histórii ocenenia udelila nadácia aj Špeciálnu cenu. Putovala do rúk Alexandry Kusej, Kataríny Bajcurovej a kolektívu za kultúrny počin rekonštrukcie, dostavby a modernizácie areálu Slovenskej národnej galérie.

Počas slávnostného udeľovania ceny, ktoré sa konalo práve v novozrekonštruovaných priestoroch SNG, vyhlásili aj držiteľov ocenenia Mladý tvorca. Získali ho Michal Blaško za réžiu filmu Obeť a Alžbeta Vrzgula za autorstvo textu a réžiu inscenácie Toni Wolff zisťuje, že prerobila milióny (Divadlo Uhol_92 - A4 Priestor súčasnej kultúry). Ďalej to boli Martina Kociánová za autorstvo šperkov na výstave Mushroom World, festival London Craft Week, Gill Wing Jewellery, v kategórii hudba kapela Berlin Manson za debutové EP Život končí keď máš trinásť, Alica Cárska za debutový román Na kolenách a autorská dvojica Alex Selmeci a Tomáš Kocka Jusko za dielo Kukaň v rámci projektu Umenie na mieste X, Senné.