Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Cenu za udržateľný rozvoj získali ombudsmanka, vedec, i festival

Festival Pohoda, foto z archívu. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ocenenia boli odovzdané v šiestich kategóriách.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Cenu za udržateľný rozvoj získali verejná ochrankyňa práv, festival Pohoda, slovenský vedec či študent bojujúci proti extrémizmu. TASR o tom informovala PR manažérka Nadácie Pontis Zuzana Schaleková.

"Hlavným kritériom pre udelenie ocenenia bolo, aby organizácia, inštitúcia či jednotlivec prispievali cez svoje projekty k napĺňaniu vízie a stratégie rozvoja Slovenska do roku 2030. Ide o 17 cieľov, ktoré majú podľa svetových lídrov silu skončiť s chudobou, bojovať proti nerovnostiam a zastaviť klimatickú zmenu," ozrejmil výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša.

Slávnostné udeľovanie cien sa uskutočnilo 13. októbra na konferencii o zodpovednom podnikaní Business Leaders Forum CSR Summit. Ocenenia boli odovzdané v šiestich kategóriách.

V rámci kategórie Verejný sektor získala ocenenie verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Ďalšie ocenenie získala mimovládna organizácia Cesta von. "Toto občianske združenie pomáha ľuďom uviaznutým v chudobe postaviť sa na vlastné nohy, získať prácu a dôstojný život," spresnila Nadácia Pontis.

Ďalším oceneným bola mediálna kampaň Kto pomôže Slovensku, ktorá podľa organizátorov priniesla počas pandémie nového koronavírusu efektívnu mobilizačnú kampaň. V kategórii Líder bol ocenený vedec Pavol Alexy za vývoj plastu z obnoviteľných zdrojov, ktorý je stopercentne kompostovateľný. Kategóriu líder do 30 rokov ovládol Marek Mach "za výnimočné odhodlanie v boji proti extrémizmu vo verejnom priestore a šírenie myšlienok slobody, rovnosti a právneho štátu". Ocenený bol aj festival Pohoda. Organizátori mu udelili cenu za dlhoročnú snahu, realizáciu a sprístupňovanie dostupnej a čistej energie na letných festivaloch i osvetu v téme ekológie.