Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Minister Pellegrini ocenil 63 trénerov za prácu s mládežou

Na snímke vľavo ocenený aktívny tréner rýchlostných kanoistov Ľubomír Hagara si preberá cenu za 1. miesto Denisa Myšáka v K2, cenu mu odovzdáva minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini (vpravo) počas slávnostného ocenenia trénerov mládeže za rok 2013 ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR P. Pellegrinim 6. októbra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Za celoživotnú prácu s mládežou a pri príležitosti životného jubilea si prevzalo ocenenie 21 trénerov, ďalších 42 ocenili za výnimočný výsledok športovca v roku 2013.


Bratislava 6. októbra (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini v pondelok ocenil 63 mládežníckych trénerov. V športovej hale Mladosť v Bratislave si za celoživotnú prácu s mládežou a pri príležitosti životného jubilea prevzalo ocenenie 21 trénerov, ďalších 42 ocenili za výnimočný výsledok športovca v roku 2013.

"Tieto ocenenia sme sa rozhodli udeliť, pretože niekedy ako by sme zabúdali na tých, ktorých nie vždy vidíme. Lebo práve oni sú pri zrode talentov a často oceňuje len vrcholových športovcov či ich aktuálnych trénerov. Dnes sme si chceli uctiť prácu tých, ktorí celý život pracujú s mládežou a tiež tých, ktorí v tomto roku dosahujú významné životné jubileum. Zároveň sme sa chceli poďakovať aj trénerom, ktorých zverenci uspeli na minuloročných podujatiach. Som veľmi rád, že ich bolo toľko, svedčí to o tom, že máme naozaj mnoho úspešných talentov," uviedol minister Pellegrini, ktorý by rád v podobnej tradícii pokračoval. "Išlo o morálne aj finančné ocenenie a bol by som veľmi rád, ak by bola táto tradícia zachovaná aj v nasledujúcich rokoch."

Na základe podkladov zo športových zväzov pripravila sekcia štátnej starostlivosti o šport a mládež MŠVVaŠ SR zoznam ocenených trénerov, ktorý minister školstva schválil a sám ocenenie odovzdal. Slávnosť v športovej hale Mladosť sa niesla v duchu príjemnej atmosféry stretnutia trénerov, ktorí sa poznajú, ale vzhľadom na odlišné športové programy majú málo príležitosti sa navzájom stretnúť. Medzi ocenenými nechýbal ani úspešný futbalový tréner Ladislav Pecko, ktorý priviedol slovenských reprezentantov do 17 rokov na minuloročných ME do semifinále a jeho tím sa kvalifikoval i na neskoršie MS v SAE.

"Ocenenie je, samozrejme, krásne, ale bol by som rád, keby sme úspech zopakovali viackrát vo futbale. Predsa len dosiahnuť niečo vo futbale je veľmi ťažká cesta a toto ocenenie by mohlo byť povzbudením. A ako bolo na záver povedané, podpora štátu v športe by mohla byť lepšia a potom by sme sa tu možno mohli stretávať viacerí. V súčasnosti je veľmi náročné robiť s mladými ľuďmi na Slovensku, takže toto ocenenie je veľmi dôležité," uviedol pre TASR Pecko, ktorý má jasný odkaz pre ostatných mládežníckych trénerov: "Obdivujem každého, kto na Slovensku trénuje mládež. A to nielen vo futbale, ale v každom športe. Viem, že je to ťažké a prajem každému nech vydrží a nech ho to baví."
.
Medzi ocenenými boli tréneri najrôznejších športov, jednu z najpočetnejších skupín tvorili zástupcovia rýchlostnej kanoistiky. Ocenenie prekvapilo aj Petra Likéra. "Cením si to, ale som trochu prekvapený, asi by som tu nemal ja stáť... Máme ešte jedného vynikajúceho trénera, pána Polhammera z Komárna, u ktorého každý začínal. Myslím, že som ešte aj mladý na podobné ocenenie, je to však pre mňa veľká česť," skonštatoval.
Celoživotná práca s mládežou a životné jubileum: Eduard Földvári (atletika), Viliam Andrezál (basketbal), Jaroslav Kamenský (biatlon), Tibor Hlavačka (box), Eva Fundárková (džudo), Ivan Hrdlička (futbal), Pavel Trnka (karate a bojové umenie), Eva Králiková-Uhlíková (kolky), Hana Tőcziková (krasokorčuľovanie), Břetislav Guryča (ľadový hokej), Jozef Ovsianka (kulturistika), Libuša Husovská (lyžovanie), Helena Misálová (moderná gymnastika), Ján Ďurín (orientačné športy), Peter Matiaško (paralympizmus), Andrej Dzelinský (stolný tenis), Marian Linder (šerm), Emil Jung (vodný motorizmus), Michal Kudla (volejbal), Štefan Korpa (vzpieranie), Gabriel Juhász (zápasenie)

Ocenenie za výnimočný výsledok športovca v roku 2013: Eduard Čordáš (atletika), Anna Murínová (biatlon), Juraj Bútora a Ladislav Pecko (obaja futbal), Peter Cibák, Jozef Martikán, Juraj Minčík, Juraj Ontko, Pavel Ostrovský (kanoistika na divokej vode), Peter Baďura, Miroslav Ďuďák, Ján Longa, Jozef Poliak, Miroslav Slížik, Monika Višňovská (všetci karate), Ľubomíra Klementisová (karate a bojové umenie), Jozef Koloszy (kickbox), Anna Martišková a Jaroslav Truska (obaja kolky), Ľubomír Hečko, Peter Meško a Marián Prekop (všetci kulturistika), Tibor Jakoda (plutvové plávanie), Ján Ďalák (pretláčanie rukou), Milan Mitelman (rádiovo orientačný šport), Miroslav Jankovič (rybárstvo), Róbert Erban, Ľubomír Hagara, Peter Likér, Félix Masár, Marián Tesárik (rýchlostná kanoistika), Peter Paleček (šach), Martin Gabko (šport zdravotne znevýhodnených), Vanessa Prajová a Branislav Slamka (obaja športová streľba), Ján Studenič (tenis), Viktor Bielik, Mária Kuriačková a Michal Varga (všetci triatlon), Temenužka Csókasová a Alexander Vaško (obaja vodné lyžovanie), Ľudovít Buzgó (vzpieranie)