Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Slovensko dnes oslavuje 20 rokov v CERN-e

Na snímke vľavo Christian W. Fabjan (HEPHY Viedeň) prevzal od ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča čestné uznanie za prínos k spolupráci medzi SR a CERN-om. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Členstvo SR v CERN-e je podľa ministra Čaploviča významným potvrdením kvality nášho výskumu.

Bratislava 25. júna (TASR) – Slovensko dnes oslavuje 20. výročie členstva v Európskej organizácii pre jadrový výskum známej pod skratkou CERN. Presne pred 20 rokmi rada CERN-u schválila vstup Slovenska do tejto prestížnej vedeckej organizácie s účinnosťou od 1. júla 1993.

„Pre slovenských fyzikov pracujúcich v oblasti vysokých energií bol vstup do CERN-u splnením dlhoročného sna. Tento sen sa za 20 rokov podarilo naplniť celkom úspešne,“ zhodnotil na dnešnom slávnostnom zasadnutí predseda Výboru pre spoluprácu SR s CERN-om Branislav Sitár. CERN je najvýznamnejšou medzinárodnou organizáciou pre výskum v oblasti štruktúry hmoty, ktorá sa stala svetovým lídrom v oblasti fyziky elementárnych častíc. Podľa Sitára sa v uplynulých rokoch podarilo zabezpečiť vysokú návratnosť členských príspevkov, ktoré Slovensko dalo do CERN-u formou objednávok tejto medzinárodnej výskumnej organizácie pre slovenské podniky.

„Členstvo SR v CERN-e je významným potvrdením kvality nášho výskumu, úrovne našich vedcov a pracovísk v oblasti fyziky vysokých energií. Je výsledkom skutočne kvalitnej práce desaťročí v tejto oblasti v tých disciplínach, ktoré považujem za top v rebríčku SR,“ vyhlásil minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Mladí vedci nachádzajú výborné uplatnenie

Pre Slovensko je podľa neho veľmi významné, že do CERN-u sa chodia vzdelávať aj mladí vedci zo Slovenska. „Každý rok toto centrum navštevujú študenti a doktorandi, ktorí tu získavajú neoceniteľné skúsenosti. Mladí vedci so skúsenosťami práce z CERN nachádzajú uplatnenie v najlepších svetových laboratóriách. Šíria tým dobré meno Slovenska všade, kde pracujú,“ podčiarkol Sitár. Podľa riaditeľa CERN-u pre výskum Sergia Bertolucciho je vzdelávanie jedným z dôležitých pilierov udržateľnosti organizácie. Každoročne sa v lete v CERN-e vzdeláva mnoho študentov z celého sveta v rámci letnej školy CERN. Na všetkých experimentoch sa školia doktorandi. Po skončení štúdia tu mladí fyzici a technici môžu získať niekoľkoročné štipendium. Okrem toho táto vedecká organizácia organizuje aj školenia učiteľov fyziky, do ktorého sa zapája asi 1000 učiteľov ročne vrátane slovenských. „Slovensko má dobrú tradíciu v zapájaní učiteľov,“ povedal Bertolucci s tým, že v posledných rokoch sa v CERN-e vzdelávalo 90 slovenských učiteľov.



Minister odovzdával čestné uznania

Na oslave 20. výročia členstva v CERN-e si z rúk ministra školstva prevzal čestné uznanie riaditeľ CERN pre výskum Sergio Bertolucci, vedúci experimentu ATLAS David Charlton, vedúci experimentu ALICE Paolo Giubellino, bývalý riaditeľ Ústavu fyziky vysokých energií vo Viedni Christian W. Fabjan, koordinátor experimentu ATLAS na Slovensku Dušan Bruncko, koordinátor styku slovenského priemyslu s CERN-om Štefan Molokáč, exminister školstva Ján Pišút, delegát Slovenska v Rade CERN slovenský veľvyslanec Fedor Rosocha zo Stálej misie SR pri OSN v Ženeve, fyzikálny koordinátor experimentu ALICE v CERNe Karel Šafařík, predseda Výboru pre spoluprácu SR s CERN-om Branislav Sitár, podpredseda výboru Ladislav Šándor a tajomník tohto výboru Stanislav Tokár.