Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Cerulík podal trestné oznámenie na Stromčeka. Ten ho nazval vydieračom

Na archívnej snímke Viktor Stromček Foto: TASR/Tomáš Halász

Nitran Cerulík podal žalobu ako obyvateľ dotknutého územia a vlastník pozemkov začlenených do parku, kde má vyrásť závod Jaguar.

Nitra 28. februára (TASR) – Nitran Roman Cerulík dnes podal na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Nitre trestné oznámenie na štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktora Stromčeka. Trestné oznámenie sa týka výstavby automobilového závodu Jaguar Land Rover v Nitre. Podľa Cerulíka Stromček, ktorý ho označil za špekulanta a vydierača, oznámil nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť, poškodiť ho v podnikaní a spôsobil mu vážnu ujmu veľkého rozsahu. "Toto konanie je jednoznačne kvalifikovateľné ako trestný čin ohovárania. Žiadam skutok preveriť a začať v súvislosti s ním trestné stíhanie," skonštatoval Cerulík

Cerulík podal 23. februára tohto roka na Krajskom súde v Nitre žalobu na preskúmanie rozhodnutia Okresného úradu Nitra so žiadosťou o odklad vykonateľnosti rozhodnutia, keď úrad rozhodol neposudzovať vplyv automobilky Jaguar Land Rover na životné prostredie. Stromček, ktorý je splnomocnencom vlády pre strategické parky, ho obvinil, že mu ide len o osobný prospech, nazval ho špekulantom, ktorý vydiera štát.

Cerulík podal žalobu ako obyvateľ dotknutého územia a vlastník pozemkov začlenených do Strategického parku, ako aj okolitých pozemkov. "Žalobu som bol nútený podať po arogantnom ignorovaní zákona v konaní. Orgán ochrany životného prostredia, ako aj navrhovateľ zámeru výstavby automobilového závodu SARIO, štátna agentúra ministerstva hospodárstva, pre investíciu Jaguar Land Rover skreslili údaje, ktoré sú podkladom pre zistenie nutnosti povinného posudzovania vplyvov tejto investície na životné prostredie," povedal Cerulík. Podľa jeho slov štátny orgán na základe neúplných a zavádzajúcich údajov odmietol posudzovanie vplyvov tejto najväčšej investície desaťročia na životné prostredie, a tým, samozrejme, aj na ochranu zdravia a kvalitu života občanov. Cerulík ako žalobca je presvedčený, že jediný legálny a možný postup je nutnosť ešte pred prípadným začatím výstavby automobilového závodu posúdiť jeho vplyv na životné prostredie tak, ako to ukladá zákon. 

Vo štvrtok 25. februára počas návštevy staveniska budúceho závodu Jaguaru Land Rover v Nitre sa k žalobe vyjadril Stromček aj premiér Robert Fico. "Ťažko nazvať špekulanta aktivistom, keď celé týždne je zrejmé, že mu ide len o osobný prospech. Je to vlastník pozemkov vedľa parku, ktorý podmieňoval svoju kooperáciu s nami tým, že odkúpime od neho pozemky, ktoré tu vlastní, za neúmerne vysokú cenu oproti trhu. My sa nenecháme vydierať, my sme zaujali jednoznačné stanovisko, nesúhlasili sme s tým napriek tomu, že sa vyhrážal, že nám bude robiť problémy. Nechceme prejudikovať rozhodnutie súdu, je to nezávislý orgán, ale nebudeme sa baviť so špekulantami, ktorí chcú vydierať štát a necháme rozhodnúť súd," povedal Stromček. "Tento pán chcel predať 14 hektárov pôdy po 220 eur za meter štvorcový, ktorú navyše my ani nepotrebujeme na tento účel. Postupujeme v súlade so zákonom, táto investícia je sledovaná Európskou úniou, nemôžeme si ani dovoliť postupovať inak. Prečo by sme mali kupovať niečo, čo ani nepotrebujeme," doplnil jeho slová premiér Fico.