Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Červený kríž: Ľad by mal mať pri menšej skupine 12 až 15 centimetrov

Archívna snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V prípade, že začne ľad praskať, je potrebné si ľahnúť a roztiahnuť končatiny, aby sa váha tela čo najviac rozložila.

Bratislava 14. januára (TASR) - Ľad na vodných plochách by mal mať pri skupine štyroch až piatich ľudí hrúbku aspoň 12 až 15 centimetrov. Pri väčšej skupine aspoň 20 centimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský Červený kríž (SČK) v súvislosti s bezpečným korčuľovaním.

"Pred vstupom na ľad ho vizuálne skontrolujte. Hľadajte praskliny, nerovnosti a iné príznaky slabého ľadu," približuje SČK. Odporúča vyskúšať ľad pri brehu, urobiť doň dieru sekáčikom, sekerou alebo vrtákom na zistenie jeho hrúbky. Pre jedného človeka by mala byť podľa SČK hrúbka ľadu aspoň desať centimetrov.

Ďalej radí pomaly postupovať ďalej od brehu a priebežne skúšať tuhosť ľadu. "Pozorne počúvajte zvuky, ktoré ľad vydáva. Tupé zvuky alebo praskanie môžu naznačovať jeho potenciálne oslabenie," poukázal Červený kríž.

V prípade, že začne ľad praskať, je potrebné si ľahnúť a roztiahnuť končatiny, aby sa váha tela čo najviac rozložila. Postupne sa podľa SČK treba doplaziť na bezpečnejšie miesto.

"Vždy uprednostňujte bezpečnosť a nikdy zbytočne neriskujte. V prípade pochybností si nájdite iné miesto na korčuľovanie alebo počkajte na priaznivejšie podmienky," povedal Červený kríž.