Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Červený kríž pomáha ľuďom utekajúcim pred vojnou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Medzi zraniteľnými ľuďmi sa podľa SČK nachádzajú aj matky s deťmi, ktoré okrem stravy a hygieny potrebujú aj samostatný bezpečný priestor, teplo a pokoj.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenský Červený kríž aktuálne pomáha ľuďom, utekajúcim pred vojnou, zabezpečiť dôstojné a bezpečné podmienky. Potrebujú najmä suchú stravu, teplé jedlo a čaj, hygienické potreby a ošetrenie. Aby pomoc mohla byť kontinuálna a v potrebnom objeme, otvorili finančnú výzvu. TASR o tom informovala Zuzana Vongrejová zo SČK.

Medzi zraniteľnými ľuďmi sa podľa SČK nachádzajú aj matky s deťmi, ktoré okrem stravy a hygieny potrebujú aj samostatný bezpečný priestor, teplo a pokoj. "Apelujeme na zodpovedné orgány, aby takýto priestor pre rodiny vytvorili a nedošlo k ich rozdeleniu," dodala organizácia.

Situácia s migrantmi si podľa nej vyžaduje zapojenie čoraz viac ľudí a väčšieho počtu ich územných spolkov. V Bratislave napríklad poskytuje mobilný tím spolu s lekárom ošetrenie a základnú materiálnu pomoc. V Nitre pomáhajú najmä poskytovaním zdravotného skríningu a ošetrenia rán.

SČK tiež pomáha v niekoľkých ďalších mestách po celom Slovensku. Poskytuje suchú stravu, hygienické balíčky, pitný režim či spodnú bielizeň pre ženy. "Pomoc prispôsobujeme vždy aktuálnej situácii. V jednotlivých kútoch Slovenska je situácia rôzna," dodal SČK.