Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

České vojenské letectvo by štyri mesiace mohlo chrániť slovenské nebo

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Generál OS SR povedal, že SR by si chcela prenajať nové stíhačky, podobne ako to urobilo české letectvo.

Praha 29. mája (TASR) - Ak by slovenské ozbrojené sily nestihli získať nové stíhačky ešte pred skončením zmluvy s Ruskom, české vojenské letectvo by mohlo strážiť slovenský vzdušný priestor. Informovali o tom dnes náčelníci generálnych štábov armád ČR a SR Petr Pavel a Milan Maxim na tlačovej konferencii.

Generál OS SR Milan Maxim povedal, že Slovensko by si chcelo prenajať nové stíhačky, podobne ako to v minulosti urobilo české letectvo, ktoré nedávno predĺžilo prenájom švédskych lietadiel JAS 39 Gripen od spoločnosti Saab až do roku 2027, napísal spravodajský portál iDNES.cz.

Slovenské vojenské letectvo používa modernizované ruské stíhačky MiG-29. Ak však do dvoch rokov nevyrieši ochranu svojho vzdušného priestoru, budú musieť prevziať zodpovednosť za slovenské nebo susedné krajiny v rámci ochrany vzdušného priestoru NATO. Prvé štyri mesiace by nad Slovenskom mohli hliadkovať české Gripeny.

Slovenské letectvo v minulosti chránilo aj český vzdušný priestor. Stalo sa to po havárii ruského lietadla v Čáslavi v roku 2012, keď bola dráha uzavretá kvôli vyšetrovaniu.