Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Česko a Slovensko sú ideálnymi partnermi na spoluprácu v obrane

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Štátny tajomník si pochvaľoval pondelkovú (1.10.) pracovnú večeru s českými partnermi, na ktorej padli "revolučné" návrhy na spoluprácu.

Bratislava 2. október (TASR) – Fakt, že česká a slovenská armáda boli v minulosti budované na spoločnom základe, vytvára fantastický predpoklad na ich vzájomnú spoluprácu. Myslí si to štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec. Na akademickej rovine sa okrem iných tém hovorí aj o spolupráci pri obrane vzdušného priestoru, čo je podľa neho silná téma a treba v nej hľadať riešenia. "Myslím si, že toto je pre Českú republiku a Slovenskú republiku oblasť ideálna na spoluprácu, pretože ten priestor bol kedysi chránený spoločne," povedal Koterec.

Štátny tajomník si pochvaľoval pondelkovú (1.10.) pracovnú večeru s českými partnermi, na ktorej padli "revolučné" návrhy na spoluprácu. "Včerajší začiatok bol veľmi zaujímavý," povedal Koterec, konkrétnejší však nebol. "Do istej miery to bude kulminovať k spoločnému zasadnutiu vlád, ktoré bude koncom októbra," avizoval štátny tajomník, ktorý vystúpil na bratislavskej konferencii o bezpečnostných otázkach a budúcnosti Severoatlantickej Aliancie s názvom "NATO 2020 a ozbrojené sily: ako ďalej", ktorú zorganizovalo Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) pod záštitou Ministerstva obrany SR.

Podľa šéfa CENAA Róberta Ondrejcsáka, ktorý bol počas predchádzajúcej vlády štátnym tajomníkom rezortu obrany, je úlohou konferencie naštartovať na Slovensku a v jeho okolí diskusiu o tom, ako by mala Aliancia vyzerať po roku 2014, teda po odchode vojsk NATO z misie v Afganistane, ktorá doteraz zásadne určovala priority Aliancie. "Po roku 2014 sa táto sa operácia skončí a nahradí ju podstatne menšia tréningovo-výcviková misia. Ide o to, že NATO si bude musieť zadefinovať svoj priestor, víziu a stratégiu, ako ďalej," upozornil Ondrejcsák. Klesajúce výdavky na obranu v jednotlivých štátoch Aliancie mali za následok prijatie konceptu Smart Defence (Inteligentná obrana), ktorá spojencov núti spolupracovať tak, aby peniaze boli využité čo najefektívnejšie.

Koterec pripomenul, že Slovensko sa v rámci Smart Defence zapojilo do piatich projektov, medzi ktorými sú oblasti ako ochrana proti zbraniam hromadného ničenia, zdravotníctvo a poskytnutie školiacich a výcvikových stredísk pre potreby Aliancie. Slovensku sú v tejto spolupráci najbližšie krajiny Vyšehradskej štvorky a najmä Česká republika. Koterec si myslí, že prvé výsledky a ušetrené peniaze bude možné vidieť už v najbližších mesiacoch, keď sa vojaci vyhnú dlhým cestám za cvičeniami alebo sa budú robiť spoločné nákupy.