Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Česi na Slovensku jasného favorita prezidentských volieb nemajú

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg Foto: TASR/Michal Svítok, AP

Občania Českej republiky žijúci na Slovensku môžu voliť v sídle Veľvyslanectva ČR v SR na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Bratislava 25. januára (TASR) - Česi na Slovensku očakávajú v druhom kole českých prezidentských volieb silný a vyrovnaný boj.

Ich sympatie sú rozdelené približne rovnako medzi oboch kandidátov. Nájdu sa však aj takí, ktorých neoslovil ani Miloš Zeman, ani Karel Schwarzenberg.

Predsedníčka Slovensko-českého klubu v SR so sídlom v Košiciach Helena Miškufová si myslí, že o víťazovi sa bude rozhodovať do poslednej chvíle. Osobne však favorizuje Miloša Zemana. "Myslím si, že vie osloviť širšie spektrum voličov," povedala pre TASR Miškufová. Vyslovila tiež ľútosť nad tým, že vyhrotený predvolebný boj vyvolal medzi stúpencami oboch strán antipatie hraničiace s nenávisťou.

Podpredseda Českého spolku v Bratislave Jiří Výborný sa priznal, že bude voliť Miloša Zemana. "Je to aj poďakovanie za to, že počas jeho éry ako predsedu vlády sa v roku 1999 v Českej republike prijala novela zákona o štátnom občianstve, vďaka ktorej mohli Česi žijúci na Slovensku znovu získať české občianstvo," pripomenul s tým, že po rozdelení ČSFR bolo Čechom s trvalým bydliskom na Slovensku automaticky prisúdené občianstvo SR. Svojho favorita však ako víťaza volieb nevidí. "Myslím si, že lepšie to má rozohrané Karel Schwarzenberg, najmä vďaka úspešnej mediálnej kampani zameranej na internet a sociálne siete," povedal Výborný. Výsledok bude preto podľa neho závisieť od toho, či prevahu medzi voličmi budú mať mladší alebo starší ľudia.

Predseda Českého spolku v Martine Josef Trávníček favorizuje Miloša Zemana. "Schwarzenberg je pre mňa kontroverznejšia postava, a to si myslím zaváži aj medzi voličmi." Predsedníčka Českého spolku vo Zvolene Blanka Maňkovská dúfa, že zvíťazí potomok kniežacieho rodu. "Karel Schwarzenberg je väčšia osobnosť ako Miloš Zeman," vyslovila sa pre TASR.

Ani jedného z kandidátov nebude voliť predseda Českého spolku v Liptovskom Hrádku Miroslav Nesrsta. "Na funkciu prezidenta ČR nespĺňa moje predstavy ani jeden z týchto pánov," priznal Nesrsta. Podobný pohľad má aj predseda Českého spolku v Trnave Jiří Vodrážka. "Teraz je to už jedno, kto bude zvolený," povedal Vodrážka. Jeho favorit Jan Fischer prekvapujúco prepadol v prvom kole.

Druhé kolo priamej voľby českého prezidenta sa uskutoční dnes a v sobotu. Občania Českej republiky žijúci na Slovensku môžu voliť v sídle Veľvyslanectva ČR v SR na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V prvom kole využilo túto možnosť zo 7000 občanov ČR na Slovensku iba 162 voličov.