Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: Na počesť M. Kováča zaznelo 20 delostreleckých sálv

Príslušníci Čestnej stráže prichádzajú s rakvou s ostatkami prezidenta Michala Kováča umiestnenej na lafete delostreleckej húfnice na nádvorie Prezidentského paláca. V Bratislave dňa 13. októbra 2016. Foto: TASR Pavel Neubauer

Vojenským ceremoniálom a poctami sa s exprezidentom Michalom Kováčom rozlúčila na nádvorí Prezidentského paláca čestná stráž.

Bratislava 13. októbra (TASR/Tablet.TV) - Vojenským ceremoniálom a poctami sa s exprezidentom Michalom Kováčom rozlúčila na nádvorí Prezidentského paláca čestná stráž. Z Bratislavského hradu sa tam presunul i smútočný pochod. Pred palác prišli stovky ľudí.

Prítomní si Kováča uctili minútou ticha po zaznení štátnej hymny. Z nábrežia Dunaja zaznelo počas poslednej rozlúčky na nádvorí 20 delostreleckých sálv.

Rakvu s Kováčom preložili do civilného vozidla. Nasleduje zádušná omša v Dóme svätého Martina, kde má prístup aj verejnosť. Pri chráme umiestnili veľkoplošnú obrazovku. Omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. S príhovormi vystúpia prezident SR Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.




Exprezidenta Kováča pochovajú po omši v kruhu najbližšej rodiny na bratislavskom Ondrejskom cintoríne bez prítomnosti médií a verejnosti. Zúčastnia sa ho aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta SR. Verejnosť sa s ním mohla rozlúčiť na Bratislavskom hrade v stredu (12.10.).

Kováč zomrel minulý týždeň v stredu (5.10.) vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.