Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Počasie vyčíňa: Na strednom Slovensku nemá elektrinu 12 000 domácností

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nepríjemné počasie dnes spôsobilo problémy na väčšine územia Slovenska.

Ružomberok 12. decembra (TASR) - Cesta II/520 medzi Námestovom a Tvrdošínom a cesta II/584 – Demänovská dolina od jaskyne Slobody sú uzatvorené. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Uzávera týchto ciest je nutná z dôvodu popadaných stromov, hrozí pád ďalších. V uvedených úsekoch pretrváva podľa operačného strediska silný vietor. „Uzavretie cesty bude trvať do odvolania,“ informovali zo strediska.

Na strednom Slovensku je bez elektriny asi 12.000 odberných miest SSE-D


V Žilinskom kraji bolo v utorok podvečer bez elektrickej energie asi 12.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D). TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Situácia je podľa neho naďalej najvážnejšia na hornej Orave. "V okolí Námestova, Tvrdošína a Trstenej je bez elektriny viac ako 5000 domácností. Okrem spomínaných miest evidujeme poruchy aj v obciach Čimhová, Liesek, Brezovica, Vitanová, Oravice, Hladovka a Suchá Hora," uviedol Gejdoš.

Doplnil, že v tejto oblasti padlo pre silný vietor obrovské množstvo stromov. "Desiatky z nich skončili na elektrickom vedení s napätím 22.000 voltov. Ťarchu stromov neudržali vodiče, ale ani niektoré betónové stĺpy a oceľové stožiare. Odstraňovanie porúch je o to náročnejšie, že sa nachádzajú na miestach, kde sa nedá dostať s potrebnými mechanizmami, napríklad s bagrami alebo žeriavmi. Niekde im stále zavadzajú popadané stromy a konáre, inde sa nedostanú cez blatistý terén. Niektoré oblasti hornej Oravy preto zostanú bez elektriny aj počas noci," dodal Gejdoš.

Vážna situácia je aj na Kysuciach, najmä v Turzovke, Korni a Makove, poruchám sa nevyhla ani oblasť Beluše a okolitých dedín. "SSE-D nasadila do akcie počas utorka všetky dostupné kapacity a stroje. V teréne sa pohybovalo takmer 300 údržbárov a montážnikov. Pri sprístupňovaní komunikácií im pomáhali aj hasiči, pilčíci a veľa dobrovoľníkov. Keďže sa blíži noc a pokračovať v odstraňovaní porúch by bolo na niektorých miestach nebezpečné a potme aj bezvýsledné, časť pracovníkov SSE-D si pôjde oddýchnuť. Avšak aj počas noci zostanú v pohotovosti desiatky chlapov, ktorí budú riešiť najvážnejšie situácie. Najmä tie, kde by hrozilo nebezpečenstvo alebo rozsiahle škody. Hneď ráno sa však opäť vydajú do ťažkého terénu a budú robiť všetko preto, aby obnovili dodávku elektriny pre zvyšných odberateľov," zdôraznil Gejdoš.

"Všetkých obyvateľov, ktorých zasiahli výpadky elektriny, by sme chceli ubezpečiť, že SSE-D využíva všetky dostupné prostriedky a kapacity, aby dostala situáciu pod kontrolu. Všetkých dotknutých žiadame o pochopenie a trpezlivosť. Naši pracovníci sú na podobné situácie vyškolení a vedia, ako majú postupovať. Treba si však uvedomiť, že ide o mimoriadnu situáciu, ktorej odstránenie bude chvíľu trvať, pričom ju ovplyvňujú rôzne okolnosti, ako nepriaznivé počasie, rozmočený terén či riziko pádu stromov," uzavrel Gejdoš.


V Žilinskom kraji zasahovalo od pondelka večera 130 hasičov a 50 dobrovoľníkov


Od pondelka (11. 12.) večera do utorka predpoludnia absolvovali hasiči v Žilinskom kraji celkovo 50 výjazdov k udalostiam nahláseným v súvislosti s mimoriadne silným nárazovým vetrom. Dopravu v kraji komplikovali najmä stromy popadané na komunikáciách, pretrhnuté drôty elektrického vedenia a v jednom prípade vietor poškodil aj strešnú konštrukciu rodinného domu.

Krajský riaditeľ HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak pre TASR uviedol, že od pondelka večera do utorka predpoludnia zasahovalo v Žilinskom kraji viac ako 130 príslušníkov HaZZ a takmer 50 dobrovoľných hasičov. Na činnostiach v teréne sa podieľali aj dobrovoľné zbory, ktoré boli vyslané k 15 udalostiam.

„Najkritickejšia situácia bola v úseku Oravská priehrada – Ústie, v okresoch Tvrdošín a Námestovo. Na tomto 15-kilometrovom úseku boli na dvoch miestach v dĺžke asi dvakrát po 500 metrov spadnuté stovky stromov,“ vysvetlil Kapusniak a dodal, že na mieste sa vykonávali pilčícke práce. Popadané stromy odstraňovali hasiči z vozovky počas celého večera a noci až do 11. hodiny dopoludnia. „V tomto úseku zasahovali najmä príslušníci HaZZ v Tvrdošíne a v Námestove,“ spresnil.

V oravských obciach Suchá hora, Zuberec, Námestovo, Nižná a Vitanová sa počas zásahu vystriedalo dokopy takmer 70 dobrovoľných hasičov. Ďalej v obci Príbovce podľa Kapusniaka vietor zničil jednu tretinu strešnej konštrukcie na rodinnom dome. „Činnosť spojenú s odstránením stromov komplikoval najmä silný nárazový vietor, práce sme museli prerušovať,“ povedal krajský riaditeľ HaZZ a doplnil, že vďaka obetavému nasadeniu všetkých hasičov, za pomoci lesných obhospodarovateľov a Lesnej správy, sa podarilo vo veľmi krátkom čase tento úsek cesty sprejazdniť.

V Žilinskom kraji boli podľa Kapusniaka nasadení takmer všetci príslušníci hasičských zborov. Kritické úseky vznikli aj v obci Demänovská Dolina, Rajci, Žiline, Bytči a Kolároviciach. „V Terchovej bol dokonca vyhlásený mimoriadny stav, ale krátko pred obedom sa nám podarilo úsek v jednom pruhu sprejazdniť,“ skonštatoval.

Aj keď bola práca v tomto prostredí veľmi riziková a hasičská technika musela často ustupovať pred padajúcimi stromami, pri zásahoch sa nikto nezranil.

Demänovská Dolina je už priechodná, skiareál otvoria v obmedzenej prevádzke


Od jednej hodiny v noci boli na nohách liptovskí hasiči, ktorí odpratávali následky už druhej nočnej víchrice za posledné dva dni, konkrétne z cesty vedúcej obcou Demänovská Dolina do turisticky vyhľadávaného strediska Jasná Nízke Tatry. Odstraňovanie popadaných stromov a elektrického vedenia komplikoval pretrvávajúci silný nárazový vietor, úsek sa podarilo opätovne sprejazdniť až v dopoludňajších hodinách.

Hovorkyňa Tatry Mountains Resort (TMR) Zuzana Fabianová pre TASR uviedla, že v stredisku evidujú popadané stromy na lanovkách a zjazdovkách, polámané a vyvrátené zasnežovacie tyče a povyvracané dopravné značenia i pútače.

Napriek kalamite si návštevníci strediska budú môcť zalyžovať už v stredu (13.12.), no iba v niektorých úsekoch. „Stredisko Jasná bude fungovať v obmedzenej prevádzke, lanovky a zjazdovky pôjdu v úsekoch Biela Púť, Priehyba, Chopok,“ vysvetlila Fabianová a doplnila, že opätovne prevádzku spustia aj na južnej stane Chopku v úsekoch Krupová – Kosodrevina, Kosodrevina – Chopok.

Zamestnanci strediska budú v stredu pracovať na odstraňovaní vetiev a naviateho materiálu na zjazdovke Pretekárska z Priehyby na Záhradky, ktorá je najviac postihnutá kalamitou. Hovorkyňa prevádzkovateľa strediska informovala, že každý, kto má chuť pomôcť s odstránením kalamity, je vítaný. „Stretnutie bude ráno o ôsmej hodine a o 12. hodine pri sedačke Biela Púť. Účastníci budú zo Záhradiek prevezení späť na Bielu Púť autobusmi,“ dodala.

Vietor pováľal stromy na cesty, Terchová vyhlásila mimoriadnu situáciu



Obec Terchová v okrese Žilina vyhlásila v utorok ráno mimoriadnu situáciu. Podľa starostu Jozefa Dávidíka sú po silnom vetre na viacerých cestách popadané stromy, ktoré poškodili aj elektrické vedenia.

"Cesta do Vrátnej je neprejazdná, asi 50 stromov je spadnutých v Tiesňavách a nad Starým dvorom. V Štefanovej sa obyvatelia nemôžu dostať do práce, do školy a majú problém aj s elektrinou, lebo je poškodené vedenie vysokého napätia," povedal Dávidík.

Doplnil, že popadané stromy sú aj smerom do Šípkovej – u Balátov, u Rogoňov, do Jánošov a je tam poškodené elektrické vedenie. "V Bielom Potoku máme popadané stromy aj na hospodárskych objektoch. Na viacerých objektoch sú poškodené strechy, vrátane obecného úradu. Nemáme zatiaľ všetko zmapované," uviedol terchovský starosta s tým, že mimoriadna situácia potrvá minimálne do stredy (13.12.) večera.

"V Tiesňavách odstraňuje popadané stromy aj Hasičský a záchranný zbor, obec tam poslala živnostníkov, ktorí budú odvážať drevo. Škody najskôr musíme odstrániť a sprístupniť komunikácie, potom budeme mapovať ich celkovú výšku," dodal Dávidík.




V okrese Michalovce platí zvýšená výstraha pred povodňami



V okrese Michalovce vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšený stupeň výstrahy pred povodňami. Výstraha 2. stupňa platí od 11.30 h do štvrtkového (14.12.) poludnia.

Dôvodom aktuálneho upozornenia sú doterajšie zrážky, nasýtenosť povodí a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia a z toho plynúci predpoklad vzostupu vodných hladín.

SHMÚ takisto naďalej varuje pred silným nárazovým vetrom v horských oblastiach Liptova, Horehronia a severného Spiša, ale i Gemera. V oblasti Tatier platí až do 15.00 h výstraha najvyššieho 3. stupňa, miestami podľa meteorológov môže vietor dosiahnuť rýchlosť 160 až 180 km/h.

Silu orkánu môže dosiahnuť aj rýchlosť na horách v regiónoch Orava, Turiec, Liptov či Gemer. "V polohách od 1200 m môže vietor dosiahnuť rýchlosť 135 až 150 km/h. Pre uvedené oblasti platí výstraha 2. stupňa. V regiónoch na severe je výstraha platná do 22.00 h, na Gemeri do 18.00 h."

Cesta do Vrátnej je pre popadané stromy neprejazdná



Oblastné stredisko Horskej záchrannej služby (OS HZS) Malá Fatra upozorňuje návštevníkov, že cesta do Vrátnej je pre popadané stromy neprejazdná.

"Pre pretrvávajúce nebezpečenstvo pádu stromov sú na mieste príslušníci HZS a Policajného zboru Slovenskej republiky (PZ SR), ktorí dohliadajú na situáciu. O zmenách v tejto oblasti a priechodnosti cesty budeme informovať," uviedla HZS na svojej internetovej stránke.

Jasná zostáva uzatvorená, cesta do doliny je neprejazdná, stredisko je bez prúdu



Lyžiarske stredisko Jasná Nízke Tatry zostáva aj v utorok uzatvorené zo severnej aj južnej strany. Cestu do doliny museli hasiči pre prekážky na ceste uzatvoriť a celé stredisko zostalo bez elektrickej energie. Vedenie skiareálu o tom informovalo prostredníctvom svojej oficiálnej facebookovej stránky.

Vietor pováľal stromy na zjazdovky v Jasnej.
Foto: TASR - Miroslava Siváková


„Vzhľadom na aktuálnu situáciu v Demänovskej Doline je dolina zatiaľ uzatvorená. O aktuálnej situácii a prípadných zmenách budeme informovať,“ uvádza sa na stránke.

Pracovníci polície a hasičského zboru v oblasti už niekoľko hodín pracujú na sprejazdnení cesty do doliny. „Začalo sa to o jednej v noci a odvtedy stromy padajú stále," povedala pre TASR riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová a doplnila, že momentálne sa zasahuje na dvoch miestach, konkrétne v úsekoch cesty pri hoteli Mikulášska chata a pri hoteli FIM.

Podľa nej na cestu v Demänovskej Doline spadol aj stĺp vysokého napätia, momentálne sa však s odstraňovaním čaká na elektrikárov. „Situácia ohrozuje aj zasahujúcich ľudí, takže hasiči môžu začať píliť, až keď bude stĺp odpojený,“ vysvetlila.


Horská záchranná služba varuje pred víchricou



V najbližších hodinách očakáva Horská záchranná služba (HZS) pretrvávajúci silný vietor, ktorý má počas dopoludnia v stredných a vysokých polohách hôr dosahovať silu víchrice. Popoludní a k večeru pribudne viac zrážok, ktoré sa budú vo vysokých polohách meniť na sneženie.

„Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí v polohách nad 1500 metrov nad morom zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v nižších polohách a v ostatných pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo,“ uviedol Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS a zároveň varoval, že pravdepodobnosť lavínových zosuvov pre silný vietor a oteplenie stúpa.

Podľa Sedláka za poslednú periódu sneženia pripadlo 20 centimetrov nového snehu, ktorý sa uložil vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. „V niektorých prípadoch sú možné stredné a spontánne lavíny,“ doplnil.

V utorok ráno bolo podľa HZS na horách zamračené a hmlisto, na hrebeňoch fúkal silný, prevažne južný až juhozápadný vietor o sile v nárazoch miestami do 144 kilometrov za hodinu.


V dôsledku silného vetra zasahovali hasiči v Trenčianskom kraji 27-krát



Silný vietor zamestnal v pondelok (11.12.) večer, v noci a v priebehu utorkového rána aj hasičov v Trenčianskom kraji. V súvislosti s ním zasahovali celkom 27-krát, informoval hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

"Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, respektíve poškodených telekomunikačných stĺpov z ciest a miestnych komunikácií. Celkom v rámci Trenčianskeho kraja v súvislosti s počasím zasahovalo 82 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s 27 kusmi techniky," uviedol Petrík.

Najviac zásahov mali hasiči z Púchova, a to šesť, z Dubnice nad Váhom zasahovali príslušníci HaZZ päťkrát, z Považskej Bystrice štyri razy, po tri zásahy absolvovali hasiči z Trenčína, Myjavy, Partizánskeho, dva z Prievidze a jeden z Bánoviec nad Bebravou.




V Žilinskom kraji je bez elektriny asi 18.000 odberných miest SSE-D



V Žilinskom kraji bolo v utorok napoludnie bez elektrickej energie asi 18.000 odberných miest Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D). TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že ide najmä o odberné miesta na hornej Orave, Kysuciach a v okolí Žiliny. "Situáciu komplikujú neprejazdné cesty a popadané stromy. V teréne máme takmer 300 ľudí. Robíme maximum, ale niekde to môže trvať dlhšie kvôli terénu a bezpečnosti našich pracovníkov," zdôraznil Gejdoš.

"Všetkých obyvateľov, ktorých zasiahli výpadky elektriny, by sme chceli ubezpečiť, že SSE-D využíva všetky dostupné prostriedky a kapacity, aby dostala situáciu pod kontrolu. Všetkých dotknutých žiadame o pochopenie a trpezlivosť," uzavrel Gejdoš.

Silný vietor dostal do pohotovosti takmer 600 hasičov



Pretrvávajúci silný nárazový vietor si za posledných 24 hodín vyžiadal nárast výjazdov hasičov. "Pri viac ako 160 udalostiach, spôsobených silným nárazovým vetrom, zasahovalo celkom 574 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ)," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.



"Najčastejšie bola ich pomoc potrebná v Žilinskom kraji, kde pri 64 udalostiach rôzneho charakteru zasahovalo až 233 hasičov," spresnila. "V Trnavskom kraji zasahovalo pri 34 výjazdoch 127 hasičov, v Trenčianskom kraji vyslali 73 hasičov k 24 prípadom súvisiacich s vetrom. V Bratislavskom kraji zasahovalo 67 hasičov pri 19 udalostiach," dodala. Situácia v Nitrianskom, Prešovskom, Banskobystrickom a Košickom kraji bola podľa jej slov pokojnejšia.

"Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov, ktoré v mnohých prípadoch zahatali cestné komunikácie, či spadli na drôty elektrického vedenia a pretrhli ich," priblížila Farkasová. Na niektorých miestach bolo potrebné odstrániť spadnuté stromy zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor uvoľnil aj niekoľko plechových striech, ktoré ohrozovali okolie.

Vietor v Lomničke strhol dve strechy na rodinných domoch



V obci Lomnička v pondelok (11.12.) večer silný vietor strhol strechy na dvoch tamojších rodinných domoch. Krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pre TASR uviedol, že jednu plechovú strechu hasiči celkom stiahli, pretože ohrozovala ľudí, a druhú upevnili, aby ju vietor celkom nestrhol.

Na mieste sa podľa neho nikto nezranil. Zasahovali tam príslušníci HaZZ zo Starej Ľubovne a dobrovoľníci z Podolínca.

Podľa operačného dôstojníka hasičov privolali aj k pondelkovému požiaru hospodárskej budovy v obci Topoľovka, okres Humenné, kde bola škoda predbežne vyčíslená na 5000 eur. Večer tam zasahovalo s troma kusmi techniky osem hasičov a záchranná brigáda z Humenného.

Za posledných 24 hodín zasahovali hasiči v Prešovskom kraji celkovo osemkrát pre výčiny počasia. Prevažne šlo o popadané stromy. Dohromady zasahovalo 25 príslušníkov na deviatich kusoch techniky.