Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

IDEME NA DOVOLENKU: V zahraničí je bezpečnosť na prvom mieste

Námestie Trocadero pred Eiffelovou vežou v Paríži, archívne foto . Foto: TASR/AP

Ak plánujete cestu do neistej krajiny, prečítajte si odporúčania nášho rezortu diplomacie. Viete, kde hrozia únosy cudzincov?

Bratislava 8. júla (Teraz.sk) - Leto je časom dovoleniek a ciest za oddychom aj za hranice Slovenska, nielen k „slovenskému moru“ na stredomorskom Jadrane, na grécke ostrovy, či do turistických rezortov na západnom pobreží Turecka. Čím ďalej tým viac ľudí objavuje exotiku juhovýchodnej Ázie, arabského a islamského sveta . Hranice sú pre slovenských dovolenkárov, cestovateľov a podnikateľov otvorené. Súčasná bezpečnostná situácia vo svete, pokračujúce teroristické útoky islamistov, však nabádajú k zvýšenej opatrnosti.

Screen zo stránky www.foreign.gov.sk
Foto: www.foreign.gov.sk


Slovenský rezort zahraničných vecí uverejňuje priebežne na svojej oficiálnej webovej stránke cestovné odporúčania, ak sa dejú v konkrétnej krajine udalosti, o ktorých majú občania Slovenskej republiky vedieť. Potenciálne nebezpečenstvo sa týka aj západnej Európy, kam Slováci často a radi cestujú: ostražitosť treba zachovať vo Veľkej Británii, vo Francúzsku platí výnimočný stav do 15. júla a očakáva sa jeho ďalšie predĺženie do 1. novembra 2017, v Belgickom kráľovstve je v platnosti tretí bezpečnostný stupeň zo štyroch. Osobitnú pozornosť treba venovať informáciám aktuálnom dianí v krajinách Ázie a Afriky, kde je možnosť občianskej vojny, útokov rôznych skupín islamistov ako Taliban, Boko Haram, skupín al-Káídy, povstalcov as Šabábu. Zbytočné hrdinstvo a naivita sa tu určite nevyplácajú.


Krajiny, kde sú možné únosy cudzincov
Saudská Arábia
Afganistan
Pakistan
Kamerun
Niger

Útoky na cudzincov
Stredoafrická republika

Krajina, ktorú treba opustiť
Jemen


Pred cestou do zahraničia si zvyčajne skontrolujeme platnosť cestovného pasu, obsah peňaženky, osobné veci, a motorizovaní turisti technický stav auta. K týmto dobrým zvykom by sme mali pridať ešte jeden: bezplatnú a dobrovoľnú registráciu cez stránku ministerstva zahraničných vecí. V prípade nepríjemností uľahčíme prácu veľvyslanectvu a konzulárnemu oddeleniu a naši príbuzní budú spokojnejšie spávať. S registráciou súvisí v čase internetu a mobilov užitočná služba. Ak si cestujúci zvolí možnosť získať informácie a varovanie o situácii v krajinách jeho cestovného plánu,môžu ju získať prostredníctvom emailu. „K prvej polovici tohto roka sme od občanov zaznamenali takmer 3500 telefonátov do konzulárneho informačného centra. Do 15.júna sa zaregistrovalo vyše 14 000 občanov a ku 4. júla tento počet stúpol na približne 34 000,“ povedal pre Teraz.sk riaditeľ tlačového odboru ministerstva Igor Skoček s tým, že vlani využilo registráciu takmer 51 000 občanov.