Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Nízke teploty na území SR pokračujú, môžu klesnúť až na -30 stupňov

Na snímke zima na Liptove pri Liptovskej Mare neďaleko obce Liptovský Trnovec. V Liptovskom Trnovci 24. decembra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

S výnimkou najjužnejších okresov má veľmi studené počasie pokračovať aj v pondelok.

Prešov 7. januára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred nízkymi teplotami na celom území Slovenska. Teploty môžu klesnúť až na -30 stupňov Celzia. Výstraha platí zatiaľ do pondelka (9.1.). SHMÚ taktiež upozorňuje na silný vietor a vytváranie snehových závejov na cestách. O výstrahách informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Na dnešný deň platí na celom území Slovenska výstraha prvého a druhého stupňa pred nízkymi teplotami. Najchladnejšie má byť v strednej časti Slovenska, kde podľa meteorológov môže klesnúť teplota na -29 stupňov C. K nízkym teplotám sa pravdepodobne pridá aj silný vietor a na cestách sa budú tvoriť snehové jazyky.

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


Najchladnejšie má byť však v nedeľu (8.1.), teploty v okresoch Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok môžu klesnúť až na -30 stupňov C. Veľmi chladno bude aj na zvyšnom území Slovenska. K nízkym teplotám sa môže opäť pridať silný vietor a aj v tento deň meteorológovia upozorňujú vodičov na možné snehové jazyky na cestách.

S výnimkou najjužnejších okresov má veľmi studené počasie pokračovať aj v pondelok.

Pre okresy Liptovský Mikuláš a Martin platí taktiež výstraha pred možnými povodňami.



V súvislosti s nízkymi teplotami ošetrili záchranári 12 ľudí



V súvislosti s nízkymi teplotami záchranári ošetrili od piatkového (6.1.) rána do dnešného poludnia 12 ľudí. Pre TASR to uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Boris Chmel.

„Všetky osoby boli podchladené, niektoré z nich pod vplyvom alkoholu,“ povedal Chmel. Išlo o dospelých ľudí, medzi podchladenými teda neboli žiadne deti.

Podľa skúseností záchranárov sú pre zdravie osôb kritické práve prvé dni, keď dochádza k zmene počasia. „Ľudia boli prekvapení, nečakali to,“ uviedol Chmel.

Hovorca OSZZS odporúča nosiť teplé oblečenie a vyhýbať sa alkoholickým nápojom, nakoľko v opačnom prípade môžu ľudia spadnúť či dokonca stratiť vedomie, čo môže mať pri súčasných nízkych teplotách až fatálne následky.

Cesta tretej triedy medzi L. Hrádkom a L. Porúbkou je neprejazdná



Cesta tretej triedy 2341 medzi Liptovským Hrádkom a Liptovskou Porúbkou je uzavretá. Dôvodom sú konáre padajúce na vozovku. Ostatné cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú zjazdné. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke.

Povrchy ciest na severozápade Slovenska pokrýva prevažne vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Na rýchlostnej ceste R3 medzi Trstenou a Tvrdošínom, rovnako medzi Sedliackou Dubovou a Širokou sa na vozovke nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu do hrúbky jedného až troch centimetrov. V regiónoch Orava a Liptov je miestami na cestách vrstva snehu do piatich centimetrov, v okrese Trstená a na cestách tretej triedy je to päť až desať centimetrov.

V dôsledku sneženia a silného nárazového vetra sa na cestách môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok tiež môže sneh naviaty na cesty namŕzať.

Neprejazdná cesta z Košíc do Zlatej Idky 7. februára 2013 kvôli popadaným stromom. Na snímke odstavený snehový pluh pred popadanými stromami.
Foto: TASR/František Iván


V Prešovskom kraji sú cesty zjazdné, ale pozor na snehové jazyky



Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné suché, miestami sa nachádza utlačená alebo kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov, vo vyšších polohách do piatich centimetrov. Informuje o tom dnes na svojej webovej stránke Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja.

V dôsledku silného nárazového vetra je možný výskyt tvorby snehových jazykov a závejov v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.

V piatok (6.1.) od 16.00 h bola sprejazdnená cesta III/3061 Štrba - Šuňava. Počas toho dňa bolo na území kraja v rámci zimnej údržby nasadených 98 mechanizmov, najviac v okresoch Prešov, Poprad a Humenné. Inertným materiálom posypali 1837 km a soľou 1271 km ciest, pluhmi odhrnuli sneh zo 6359 km.


Cesty v Banskobystrickom kraji sú zjazdné a väčšina z nich suchá



Cesty v Banskobystrickom kraji sú v súčasnosti zjazdné a väčšina z nich, vrátane hlavného južného ťahu, má suchý povrch. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Snehová vrstva sa v kraji podľa cestárov aktuálne nachádza hlavne na horských priechodoch. Na Šturci a Donovaloch v okrese Banská Bystrica hlásia miestami kašovitý sneh v hrúbke jedného centimetra, rovnako aj na Čertovici v okrese Brezno.

Na horských priechodoch Vrchslatina v tom istom okrese a na Prednej Hore i v sedle Javorinka v okrese Revúca sa podľa SSC nachádza utlačený sneh hrubý tri centimetre.

Dva centimetre utlačeného snehu hlásia cestári ešte z horského priechodu Zbojská v okrese Rimavská Sobota a miestami utlačený sneh s hrúbkou jedného centimetra medzi Belujou a Veľkým Krtíšom.