Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Cez priechody išlo na Ukrajinu vyše 43 mil. ton humanitárnej pomoci

Na snímke vpravo prezidentka Zuzana Čaputová v obci Ubľa počas odovzdania materiálnej pomoci zástupcom Slovenského Červeného kríža, ktorého dobrovoľníci na hranici pomáhajú samospráve a ľuďom utekajúcim pred vojnou. Ubľa, 27. februára 2022. Foto: TASR – František Iván

Príslušníci FS pomáhali ľuďom utekajúcim pred vojnou priamo na hranici aj viacerými zbierkami.

Michalovce 24. februára (TASR) - Cez slovensko-ukrajinské hraničné priechody za rok smerovalo na Ukrajinu už viac ako 43.774 ton rôznej humanitárnej pomoci, čo predstavuje takmer 2200 plne naložených kamiónov. Pri príležitosti prvého výročia vojny na Ukrajine o tom v piatok informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Za rok trvania konfliktu bolo cez cestné hraničné priechody Ubľa a Vyšné Nemecké colne prerokovaných 9786 vozidiel prepravujúcich 40,2 tony humanitárnej pomoci a cez železničné priechody Čierna nad Tisou a Maťovce 332 vozňov s 3,5 tonami pomoci, uviedla.

Colný úrad Michalovce zaznamenal na hraničných a vnútrozemských pobočkách medziročný nárast počtu colných konaní v dovoze aj vývoze. Len v nákladnej doprave vo Vyšnom Nemeckom príslušníci finančnej správy (FS) v roku 2022 colne prerokovali 107.980 nákladných dopravných prostriedkov prepravujúcich tovar z a do Európskej únie. "Z hľadiska dovážaných komodít v železničnej aj cestnej doprave došlo k nárastu dovozu obilia z Ukrajiny. Vo vývoze smeruje na Ukrajinu veľké množstvo rozličných komodít. Okrem tovarov, akými sú dopravné prostriedky, minerálne oleje, nerastné suroviny, výrobky z plastov, papier, bolo prepravované aj množstvo humanitárnej pomoci," skonštatovala hovorkyňa.

V mesiacoch apríl až jún došlo k zvýšenému náporu najmä na hraničný priechod Ubľa z dôvodu vývozu osobných vozidiel zakúpených na území EÚ, keďže v tom čase boli na území Ukrajiny dočasne oslobodené od dovozných platieb. "V uvedenom období bolo cez slovensko-ukrajinské cestné hraničné priechody prepravených 9766 takýchto vozidiel," uviedla Nimrichterová.

Potrebné bolo riešiť aj nápor ukrajinských občanov opúšťajúcich krajinu z obavy z vojny. Postupne rástlo aj množstvo colných konaní nielen na hraničných priechodoch, ale aj vnútrozemských pobočkách colného úradu.

Výkon služby na hraničných priechodoch s Ukrajinou posilnili ozbrojení príslušníci FS z celého Slovenska. Počas kritických februárových dní vlani na nich slúžilo až 110 príslušníkov. "Denný výkon služby je v súčasnosti zabezpečovaný priemerne 90 príslušníkmi," uviedla hovorkyňa.

Príslušníci FS pomáhali ľuďom utekajúcim pred vojnou priamo na hranici aj viacerými zbierkami.