Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Cez SR sa do Rakúska dostalo iba šesť percent všetkých emigrantov

Z mesta Sarakib začali utekať obyvatelia, predovšetkým ženy a deti. Foto: TASR/AP

Počet zadržaných prevádzačov však poklesol o 12 percent na 88, väčšinu z nich tvorili Gréci (26), Turci (24) a Rakúšania (23).

Viedeň 19. marca (TASR) - Iba šesť percent osôb, ktoré vlani ilegálne prekročili rakúske štátne hranice, učinili tak na slovensko-rakúskom úseku štátnych hraníc. Vyplýva to z aktuálnych štatistických údajov, ktoré vo Viedni zverejnilo tamojšie ministerstvo vnútra.

Podľa nich sa vlani počet osôb zavlečených do Rakúska zvýšil o 44 percent na celkove 9812. Celkový počet ľudí, ktorí ilegálne prekročili štátnu hranicu alpskej republiky, sa zvýšil o 27 percent na 21.232. Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová označila za hlavnú príčinu tohto vývoja priechodnosť grécko-tureckej vonkajšej hranice Európskej únie.

Počet zadržaných prevádzačov však poklesol o 12 percent na 88, väčšinu z nich tvorili Gréci (26), Turci (24) a Rakúšania (23). Najviac ľudí sa ilegálne dostalo do Rakúska cez Taliansko (44 percent), z Maďarska to bolo 25 percent, z Nemecka sedem a zo SR spomínaných šesť percent takýchto osôb.

V spolkovej krajine Salzbursko zadržali vlani 649 ilegálnych imigrantov, čo predstavuje nárast o 85 percent, iba v burgenlandskom Neusiedli pri Neziderskom jazere to však bolo 612 ľudí, čo znamená dokonca 95-percentné zvýšenie.