Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. CHMEL: Je absurdné, že vláda ombudsmanku nevypočula

Rudolf Chmel Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dubovcová navrhovala v materiáli, ktorý predložila vláde, aby polícia z každej plánovanej akcie zadovážila videozáznam o jej priebehu. Kaliňák dnes povedal, že polícia sa o to bude snažiť.

Bratislava 8. januára (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová konala v súlade so zákonom a je absurdné, že vláda SR sa ju na dnešnom rokovaní bála čo i len vypočuť. Vyhlásil to predseda Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd).

"Považujem to za o to zarážajúcejšie, že v postoji vlády dochádza k ignorancii ústavného inštitútu zriadeného práve pre riešenie situácií, v ktorých štát porušuje práva a slobody občanov tak, ako sa to stalo v prípade policajného zásahu osady Budulovská v Moldave nad Bodvou 19. júna 2013," dodal opozičný politik.

Ku kritike kabinetu sa pripája aj SaS, ktorá odsudzuje "povýšenecký a urážlivý postup predstaviteľov vlády voči ombudsmanke". "Slová ministra vnútra, že politikárči a klame, sú dôkazom, že ochrana ľudských práv a udržovanie policajných zložiek v zákonných hraniciach nie je v žiadnom prípade prioritou tejto vlády. Prioritou vládnej strany Smer je kupovať si takýmito arogantnými gestami sympatie občanov, ktorí majú reálne negatívne skúsenosti zo spolužitia s Rómami, ale aj priazeň extrémistov," uviedol líder SaS Richard Sulík.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes vyhlásil, že Dubovcová v prípade kauzy policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou politikárči a porušuje zákon. Verejná ochrankyňa práv predložila na rokovanie vlády vyrozumenie, kde do budúcna odporúča prijať opatrenia pri zásahoch a výsluchoch. Vláda jej však dnes nedala priestor a k materiálu neotvorila rozpravu. Podľa Kaliňáka Dubovcová materiál predložila v rozpore so zákonom, keďže sa mala obrátiť najprv na políciu, najlepšie na príslušné krajské riaditeľstvo a potom na ministerstvo vnútra. "Každý štátny orgán má konať podľa toho, ako káže zákon a ona tak nekonala, viackrát porušila zákon. Politikárči a klame," vyhlásil minister na adresu Dubovcovej. "Na krajské riaditeľstvo sa neobrátila vôbec. Tam poslala nejakých svojich ľudí, ktorí sa vyhrážali policajtom, že ich vyzlečú z uniformy," dodal. Okrem toho si podľa neho ombudsmanka žiadala materiály, na ktoré nemala zo zákona nárok.

Ombudsmanka hovorí, že zákonný postup dodržala. Obrátila sa na Prezídium Policajného zboru aj samotné ministerstvo vnútra, no keďže ju neinformovali o prijatých opatreniach, tvrdí, že sa podľa zákona o verejnom ochrancovi práv obrátila na vládu.

"Ombudsmanka robí politiku z vecí, kde by sa mala venovať tým, u ktorých sú porušované práva, v tom prípade boli porušené práva obyvateľov Moldavy nad Bodvou práve tými, ktorých si ona berie za svedkov. Myslím, že je to zvrátené," podčiarkol.

Dubovcová navrhovala v materiáli, ktorý predložila vláde, aby polícia z každej plánovanej akcie zadovážila videozáznam o jej priebehu. Kaliňák dnes povedal, že polícia sa o to bude snažiť. Najlepšie by podľa neho bolo, keby mal každý policajt kameru a bolo by jasne vidno, kto ako konal, na čo však nie sú prostriedky. Ombudsmanka tiež navrhla monitorovať všetky policajné priestory, v ktorých sú predvedené a zadržané osoby. Minister povedal, že musí nechať preveriť, či by to bolo v súlade so zákonmi. "Zamyslime sa, aby mohlo byť čo najviac vecí dokumentovaných v rámci kamier," podčiarkol.

Polícia ešte v júni odmietla, že by pri zásahu v rómskej osade konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Kaliňák dnes zopakoval, že akcia bola v poriadku. Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí vrátane detí. Na výsluch predviedli 15 ľudí, dve osoby boli obvinené z útoku na verejného činiteľa.