Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

CHMELÁR: Kotlebovcov zákaz ĽS nezastaví, už majú pripravenú inú stranu

E.Chmelár v TABLET.TV, printscreen Foto: TABLET.TV

Podľa J. Hrabka je rozhodnutie prokurátora žiadať zákaz ĽS-NS dobrou správou, lebo podozrení z neústavnosti už bolo veľa. Koltebovci však už raz so systémom vybabrali, pripomenul pre TABLET.TV.

Bratislava 25. mája (Teraz.sk/TASR) – Ak aj Najvyšší súd vyhovie žiadosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie Ľudovej strany – Naše Slovensko Mariana Kotlebu, reálne to politickú činnosť tejto skupiny ľudí nezastaví. O svoje mandáty v Národnej rade SR neprídu a do župných volieb môžu kandidovať aj inak, ako pod značkou ĽS-NS. „Som veľmi skeptický k reálnym účinkom takéhoto postupu, lebo je evidentné, že kotlebovci o mandát neprídu a už majú v zálohe pripravenú ďalšiu stranu. Budú len opatrnejší, ale svojich skutočných politických zámerov sa nevzdajú,“ povedal pre TABLET.TV politický analytik Eduard Chmelár.

Naopak, ak by Čižnár na Najvyššom súde neuspel, môže to podľa Chmelára ĽS-NS pomôcť. „Ak sa nepreukáže, že činnosť tejto strany bola v rozpore s demokratickým poriadkom Slovenskej republiky, tak to môže mať úplne opačný efekt,“ povedal. „Predpokladám, že generálny prokurátor má relevantné právne argumenty a že si to premyslel, kým tento návrh podal. Dúfam, že to nie je len politický ťah. A že to má právne ošetrené. Ak áno, tak sa zopakuje situácia, keď bola zrušená Slovenská Pospolitosť. Ale z faktickej stránky sa nič nezmení, lebo kotlebovci si okamžite založia novú stranu,“ povedal Chmelár.

„Uvidíme aj to, aká bude protiargumentácia strany ĽS-NS. A ako budú chcieť vybabrať so systémom, lebo raz s ním už vybabrali,“ reagoval pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko. Krok generálneho prokurátora však schvaľuje.



„Myslím si, že je to dobrá správa, lebo podozrení z neústavnosti strany Kotleba LS-NS bolo už dosť veľa. V konečnom dôsledku rozhodne Najvyšší súd,“ povedal Hrabko. „Uvidíme, aké argumenty predloží pred súdom generálny prokurátor. Na prvý pohľad sa môže zdať, že to trvalo dlho. Dúfam, že preto, lebo argumenty, ktoré pripravil generálny prokurátor sú „nepriestrelné“ a Najvyšší súd z tohto dôvodu vyhovie jeho návrhu a strana bude rozpustená,“ podčiarkol Hrabko.

Podľa Chmelára bude zaujímavé aj to, aký bude mať tento proces politický efekt. „Obávam sa, že v tejto chvíli ide skôr o to, kto z toho marketingovo viac vyťaží. Či to budú kotlebovci pred župnými voľbami, alebo vládna koalícia, ktorá si pripíše „bodík“ za to, že bojuje proti extrémizmu,“ povedal. „V tejto republike nebol ešte nikto odsúdený za preukázateľné „hajlovanie“, vždy to zamietli so smiešnymi výhovorkami, že pri „hajlovaní“ musíte mať prsty inak, ako mal ten človek, atď. Toto považujem za vážnejšie, ako hrať sa so zákazom politickej strany. Som veľmi skeptický k tomu, čo to prinesie a obávam sa, že to môže byť kontraproduktívne,“ dodal Chmelár.

Podanie generálneho prokurátora


Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu (24.5.) na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Najvyšší súd už v minulosti rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť.


"Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike," vysvetlila Predajňová.

Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie tejto politickej strany.

Najvyšší súd SR (NS SR) dnes pre médiá potvrdil prijatie návrhu Generálnej prokuratúry SR. Ten bol už pridelený príslušnému senátu-správnemu kolégiu. "Senát bude najprv skúmať, či sú splnené procesné podmienky konania. Bude doručovať žalobu na vyjadrenie žalovaného a až po naštudovaní rozsiahlej spisovej dokumentácie o žalobe rozhodne. Lehoty na rozhodnutie zákon Najvyššiemu súdu nestanovuje," uviedol dnes pre TASR hovorca NS SR Boris Urbančík.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) 9. mája vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby zakročili. "Pretože ak toto budeme vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie," uviedol.

Fico hovoril o prejavoch extrémizmu spojených s pôsobením jednej z parlamentných strán. Upozornil, že politik tejto strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane. Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia, keď Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA.

Uhrík: V histórii Slovenska to nemá obdobu


"Zatiaľ podnet politického prokurátora Čižnára nebudeme komentovať," reagoval pre TASR poslanec ĽS-NS Milan Uhrík. Kotlebovci sa chcú najskôr oboznámiť so spisom a zistiť, čo Čižnára viedlo k jeho kroku. "Ako politická strana sa, samozrejme, budeme snažiť obhájiť svoju existenciu," avizoval Uhrík. Nechce špekulovať, čo bude, ak stranu súd zruší. "Ale politickej činnosti sa len tak ľahko nevzdáme," poznamenal.