Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Chodníky v Tatrách sú po daždi šmykľavé, turisti zvýšte opatrnosť

Ilustračná snímka Foto: TASR - Erika Ďurčová

Horskí záchranári zároveň neodporúčajú prechod cez vysokohorské sedlá.

Vysoké Tatry 5. septembra (TASR) – Chodníky vo Vysokých Tatrách môžu byť v dôsledku dažďových zrážok šmykľavé, v nadmorskej výške 2500 metrov nad morom môžu mať tieto zrážky podobu snehu. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba.

Horskí záchranári zároveň upozornili návštevníkov Vysokých Tatier, aby zvýšili opatrnosť pri túrach, zároveň neodporúčajú prechod cez vysokohorské sedlá.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že v priebehu dneška sa na hrebeňoch Vysokých Tatier môže vyskytnúť silný vietor, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť 90 až 115 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádza SHMÚ, ktorý v tejto súvislosti vydal pre okres Poprad výstrahu prvého stupňa s platnosťou od 10.00 do 22.00 h.

Meteorológovia varujú pred silným vetrom v Tatrách


Meteorológovia varujú pred silným vetrom, ktorý sa dnes očakáva v Tatrách. Na hrebeňoch môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 25 až 30 metrov za sekundu (90 - 110 km/h).

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha prvého stupňa platí do 19.00 h pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad.