Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Chrípky je viac ako vlani, vyskytla sa aj nemocničná epidémia

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Chorobnosť vzrástla najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov.

Žilina/Bratislava 11. januára (TASR) – Posviatočný nástup ľudí do práce sa odrazil aj na vzostupe akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípkových a chrípke podobných ochorení (CHPO) v ostatných dvoch týždňoch. Podľa epidemiológov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v porovnaní so situáciou v rovnakom období vlaňajška je to takmer 82-percentné zvýšenie chorých na ARO a niekoľkonásobný nárast CHPO.

V 1. kalendárnom týždni tohto roka evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 3117 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1096 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 121 prípadoch, čo je chorobnosť 43 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Poltár, Rimavská Sobota a Lučenec.

Za okres Banská Bystrica epidemiológovia hlásia aj epidemický výskyt hnačkových ochorení u pacientov a personálu oddelenia dlhodobo chorých II. Internej kliniky SZU vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Od 4.1. do 7.1.2016 ochorelo spolu 15 osôb, a to osem pacientov a sedem pracovníkov oddelenia.

"U piatich chorých bol dokázaný Norwalk vírus, ostatné prípady vykážeme z epidemiologickej súvislosti. U troch pacientov sa jednalo o kombinovanú infekciu spôsobenú aj Clostridium difficile. Na oddelení boli nariadené mimoriadne protiepidemické opatrenia - zákaz návštev, dočasné prerušenie prijímania nových pacientov na hospitalizáciu, osobitné režimové opatrenia ako mimoriadna dezinfekcia, manipulácia s odpadom, či zvýšená osobná hygiena," konštatovala Monika Musilová z odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ.

Chorých pribudlo aj počas uplynulého týždňa


Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) počas uplynulého týždňa pribudlo. Lekári nahlásili 36.094 prípadov. V porovnaní s minulým týždňom je to nárast o 9,9 percenta. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Najviac chorých bolo v Trenčianskom kraji, najmenej v Trnavskom. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali lekári u detí do päť rokov. Ochorenie bolo komplikované u 796 ľudí, čo je 2,2 percenta zo všetkých ARO.

Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili 2570 pacientov, čo predstavuje 7,1 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim číslom šlo o pokles chorobnosti o 11 percent. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali lekári v Prešovskom kraji, najnižšiu v Košickom. Najviac choré boli deti do päť rokov.

Čas chrípkovej sezóny prišiel s príchodom októbra, potrvá až do apríla. Za najúčinnejšiu formu prevencie proti chrípke sa podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ)SR považuje očkovanie. Najvhodnejším časom naň sú mesiace október a november.

Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov.

Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Žilinskom kraji stúpla

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v prvom kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 4,5 percenta, čo predstavuje 1468,3 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť vzrástla najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov (+56,6 percenta) a v okrese Kysucké nové Mesto (+109 percent). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (4610,2 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1,8 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 536 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 139,5 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 1,26 percenta. Chorobnosť vzrástla najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (+31,96 percenta) a v okrese Žilina (+51,7 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do päť rokov (592,69 na 100.000 obyvateľov), dodala Košecká.

Chorobnosť na chrípku v Nitrianskom kraji v prvý týždeň roka mierne klesla


Nárast počtu akútnych respiračných ochorení a mierny pokles chorobnosti na chrípku zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre počas uplynulého prvého kalendárneho týždňa v roku 2016. Celkovo bolo v prvých dňoch roka hlásených 6735 respiračných ochorení, čo oproti poslednému týždňu roka 2015 predstavuje nárast chorobnosti o 10,5 percenta. "Z toho na chrípku a bolo hlásených 572 ochorení, čo predstavuje pokles chorobnosti chrípky o 0,7 percenta," informoval RÚVZ v Nitre.

Najviac chorých bolo v skupine nula až päťročných detí. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 162 osôb. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 43,8 percenta zápalov prínosových dutín, 19,8 percenta zápalov pľúc a 36,4 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 70 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 62 percent lekárov pre dospelých.