Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Chorôb z povolania vlani pribudlo

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Najčastejšie trpeli chorobami z povolania ľudia pracujúci v priemyselnej výrobe, v ťažbe a dobývaní, v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove.

Bratislava 29. mája (TASR) - Chorôb z povolania a profesionálnych otráv vlani pribudlo. Po rokoch, kedy ich počet klesal na historické minimá, sa v uplynulom roku situácia otočila. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zaznamenalo 373 prípadov, týkali sa 244 mužov 129 žien. Rok predtým to bolo len 301 prípadov.

"Podobne ako v minulých rokoch aj v roku 2014 bola najčastejšie hlásenou chorobou z povolania choroba kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín z dlhodobého, nadmerného, jednostranného zaťaženia horných končatín," priblížil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Išlo takmer o polovicu zo všetkých prípadov. Nasledovalo ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín spôsobené pri práci s vibrujúcimi nástrojmi. Rovnako bola častým problém porucha sluchu.

Chorobami z povolania najčastejšie trpeli ľudia pracujúci v priemyselnej výrobe, v ťažbe a dobývaní, v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove. Nasledovalo zdravotníctvo a stavebníctvo. "Najčastejšie boli chorobou z povolania postihnutí pracujúci medzi 50. až 59. rokom života, čo predstavuje 49,1 percenta zo všetkých hlásených chorôb z povolania," priblížil ďalej Bubla.

Najviac novopriznaných chorôb z povolania hlásili v uplynulom roku zdravotnícke zariadenia v Košickom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Najmenej hlásení je z Nitrianskeho a Trnavského kraja. Podľa sídla firiem, kde choroba z povolania vznikla, "vedú" firmy z Banskobystrického kraja, nasledujú Košický a Žilinský kraj. Najmenej novopriznaných chorôb z povolania bolo z firiem sídliacich v Nitrianskom kraji.