Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Chorých na akútne respiračné ochorenia aj chrípku opäť ubudlo

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Lekári nahlásili 5590 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Trenčianskom kraji a najmenej v Banskobystrickom kraji.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v 18. kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 23,3 percenta. TASR o tom informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Lekári nahlásili 5590 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Trenčianskom kraji a najmenej v Banskobystrickom kraji. Medzi najčastejšie komplikácie patrili otitídy, ostatné komplikácie podľa ÚVZ SR predstavovali sinusitídy a pneumónie. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 53 osôb. Najviac prípadov ARO sa vyskytlo vo vekovej skupine do piatich rokov.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia nahlásili lekári v 166 prípadoch. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla o 41,4 percenta. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji a najnižšiu v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Najcitlivejšie na ochorenie boli deti do piatich rokov.

V 18. kalendárnom týždni neboli hlásené prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 32 prípadov SARI, z nich šesť chorých zomrelo.