Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Chorých na chrípku naďalej ubúda, zomrel ale ďalší pacient

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Chrípková sezóna potrvá až do apríla.


Bratislava 4. marca (TASR) - Chorých na chrípku ubudlo aj počas tohto týždňa. Lekári nahlásili 7008 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Najviac ich bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. "V porovnaní s predchádzajúcim týždňom išlo o pokles chorobnosti o 15,5 percenta," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Celkovo sa zaznamenalo bolo 54.679 pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami. Chorobnosť tak poklesla o 12 percent. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny lekári doteraz hlásili 31 prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI), vrátane piatich úmrtí. Jeden pacient zomrel tento týždeň v Trnavskom kraji. U všetkých zomretých sa potvrdil vírus tzv. prasacej chrípky.

Pre chorobu zatvorili počas týždňa deväť materských škôl. Chrípkové prázdniny malo aj 12 základných a dve stredné školy. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať.

Chrípková sezóna potrvá až do apríla. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.