Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Chrastinová: FunGLASS môže poskytovať výskum o skle pre celú EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chrastinová vysvetlila, že FunGLASS je skratka pre Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá.

Brusel 23. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes rozhodla, že grantom vo výške 15 miliónov eur podporí jedinečný výskum na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka, ktorý je zameraný na sklo a jeho lepšie využitie v priemysle a v každodennom živote ľudí. Sklo je materiálom budúcnosti, potvrdila Andrea Chrastinová, vedúca Centra vedy a výskumu na Trenčianskej univerzite.

Granty, ktoré rozdala exekutíva EÚ v rámci tzv. twinningových výskumných a vedeckých projektov, spadajú pod program Horizont 2020. Celkovú sumu 140 miliónov eur si rozdelí deväť projektov z deviatich európskych krajín. Medzi nimi sa ocitlo aj Slovensko zásluhou projektu s názvom FunGLASS.

Rozdelenie grantov oznámil eurokomisár pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas na konferencii "Šírenie výnimočnosti a prekonávanie inovačných rozdielov" (SECID), ktorú v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ zorganizovala Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD).

Chrastinová vysvetlila, že FunGLASS je skratka pre Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá. Ide o výskum zameraný na sklá s rôznymi funkčnými vlastnosťami a na obohatenie konvenčných skiel o nové funkcie. Podľa jej slov by napríklad ženy v domácnosti privítali samočistiace sklá, ale vývoj v tomto centre sa zameriava aj na biosklá pre potreby zdravotníctva, na sklo, ktoré sa uplatní v energetickom či automobilovom priemysle a tiež v odpadovom hospodárstve.

"Na Slovensku je toto centrum svojim výskumným zameraním a infraštruktúrou jedinečné. Vrátane doktorandského štúdia," opísala Chrastinová trenčianske univerzitné centrum.

Aplikovaný výskum trenčianskeho centra využíva najmä slovenský a český priemysel, s ktorým univerzita úzko spolupracuje. Vďaka grantu z EÚ a domácej finančnej podpore, ktorá by mala byť zhruba v rovnakej výške, sa podľa Chrastinovej toto centrum zmení na medzinárodné a jeho služby budú môcť využívať aj priemyselné subjekty zo širšieho zahraničia. Sklo možno považovať za materiál budúcnosti, ktorý môže nahradiť iné materiály používané v dnešnom priemysle, dodala.

Suma 15 miliónov eur z programu Horizont 2020 je určená na viacročné obdobie a pôjde najmä na personálne náklady, kurzy a výučbu. FunGLASS spolupracuje s univerzitami v Jene, Erlangene/Norimbergu, Padove a s výskumným centrom v Madride.