Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

D. CHRENEK: Schengenský priestor funguje už 30 rokov

Na snímke vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Schengen zaručuje neobmedzené cestovanie na území 26 štátov, ktoré sú domovom pre viac ako 400 miliónov ľudí.

Bratislava 14. júna (TASR) - Európania absolvujú v rámci Schengenského priestoru každoročne vyše 1,25 miliardy ciest. Voľne sa môžu po Európe pohybovať už 30 rokov. Práve tak dlho funguje Schengenský priestor voľného pohybu. Pripomenul to vedúci Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek pri príležitosti 30. výročia Schengenskej dohody, ktoré si pripomíname dnes. Slovensko sa stalo súčasťou Schengenského priestoru v decembri 2007.

Schengen zaručuje neobmedzené cestovanie na území 26 štátov, ktoré sú domovom pre viac ako 400 miliónov ľudí. V rámci Schengenského priestoru môžu voľne cestovať aj štátni príslušníci tretích krajín, ktorých kontrolujú iba pri prekračovaní vonkajšej hranice.

Výhodou tohto priestoru je podľa Chreneka aj väčšia bezpečnosť. Štáty si na jej zaručenie v rámci priestoru bez hraníc vymieňajú informácie na účely boja proti cezhraničnej trestnej činnosti a terorizmu. Podľa Chreneka sa zlepšila policajná spoluprácu najmä prostredníctvom cezhraničného prenasledovania, cezhraničného sledovania či založenia spoločných policajných centier a tímov.

Schengenská dohoda bola podpísaná 14. júna 1985 a znamenala začiatok procesu, ktorý viedol k zrušeniu hraničných kontrol na vnútorných hraniciach medzi členskými štátmi. Pôvodnými signatármi Schengenskej dohody sú Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Luxembursko a Holandsko. Súčasný schengenský priestor zahŕňa všetky členské štáty EÚ s výnimkou Spojeného kráľovstva, Írska, Cypru, Bulharska, Rumunska a Chorvátska a krajiny pridružené k Schengenskej dohode, čiže Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

Slovensko sa stalo súčasťou Schengenského priestoru v decembri roku 2007. "Veľkou výhodou nášho členstva v EÚ je, že už nás v Európe nerozdeľujú hranice, ale spájajú spoločné hodnoty a záujmy. A práve slobodu pohybu a pobytu v celom Schengenskom priestore si Slováci veľmi vážia a túto slobodu aj často využívajú. Už sa nemusíme obávať hraničných kontrol, cestujeme voľne aj bez pasu a vďaka našej spoločnej mene - euru si už vo väčšine krajín nemusíme ani meniť peniaze. Navyše európske občianstvo nám v celej Únii garantuje rovnaké práva, ako majú občania ostatných európskych krajín," uviedol Chrenek.