Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Chrenko: Technológia na úpravu odpadu je pripravená vyše tretine miest

Na snímke minister životného prostredia SR Milan Chrenko. Foto: TASR Jakub Kotian

Ministerstvo musí podľa Chrenka zvážiť aj to, že niektoré obce a firmy už do zariadení na úpravu odpadu investovali.

Bratislava 12. júla (TASR) - Technológia na mechanicko-biologickú úpravu komunálneho odpadu pred skládkovaním je podľa analýz envirorezortu pripravená vo viac ako jednej tretine miest, kde sa skládkuje odpad. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Milan Chrenko.

"Teraz diskutujeme o tom, či bude 1. januára 2024 k dispozícii kapacita na pretriedenie celého odpadu alebo budeme musieť prijať nejaké opatrenia," povedal Chrenko. Pripomenul, že povinnosť úpravy odpadu pred skládkovaním mala platiť už v roku 2021 a dvakrát sa už posúvala.

Ministerstvo musí podľa Chrenka zvážiť aj to, že niektoré obce a firmy už do zariadení na úpravu odpadu investovali. "Neradi by sme znevýhodňovali tých, ktorí sa pripravovali na toto pretrieďovanie," poznamenal minister. K téme bude ešte diskutovať so zástupcami samospráv a spracovateľmi odpadu. "V dohľadnej dobe sa rozhodneme, ako túto situáciu riešiť," deklaroval.

Skládkovanie je podľa Chrenka najkrajnejšou možnosťou nakladania s odpadmi. Slovensko má záväzok ukončiť skládkovanie do niekoľkých rokov, takže ceny poplatkov za skládkovanie budú musieť stúpať, aby sa odklonilo od skládok a preferovali sa iné spôsoby nakladania s odpadmi, vysvetlil.

Minulý týždeň sa envirorezort stretol s Úniou miest Slovenska (ÚMS) a jednou z tém bolo zavedenie úpravy zmesového odpadu pred skládkovaním. ÚMS požaduje odklad tejto povinnosti. Tvrdí, že aktuálne nie je možné zabezpečiť plnenie tejto povinnosti na celom Slovensku. Posunutie povinnosti na rok 2027 požadovalo v júni aj Združenie miest a obcí Slovenska.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku od 1. januára 2021. Následne sa účinnosť zákona posunula na začiatok budúceho roka. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o proces, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti.