Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Chrípka zatiaľ neprerástla do celoslovenskej epidémie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Chrípková sezóna sa začína s príchodom októbra a trvá až do apríla nasledujúceho roka.


Bratislava 7. februára (TASR) - Chrípka trápi Slovákov zatiaľ iba lokálne. Do celoslovenskej epidémie ešte neprerástla. Zväčša k tomu dochádza na prelome januára a februára.

Chorých na chrípku a akútne respiračné ochorenia (ARO) nie je viac ani v porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou. "Situácia je momentálne stabilná," uviedla pre TASR Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pre chrípku zatvorili tento týždeň 23 materských, 15 základných škôl a jednu strednú školu. Počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia počas piateho kalendárneho týždňa vzrástol. Lekári nahlásili 6207 ochorení, čo predstavuje 10,6 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o nárast chorobnosti o 25,7 percenta.

Chorobnosť na ARO tento týždeň vzrástla. Lekári hlásili 58.674 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 14,7 percenta. Najvyššia chorobnosť na ARO bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. Najviac choré boli deti do päť rokov.

Chrípková sezóna sa začína s príchodom októbra a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Výskyt chrípky býva prerušený vianočnými prázdninami, začiatkom februára zvyčajne prerastá do epidémie. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí podľa hygienikov dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Najúčinnejšou formou prevencie je však očkovanie, ktoré hradia zdravotné poisťovne.

Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života, pretože školské kolektívy sú ideálnym miestom na šírenie ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní.