Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

CHROMÍK: Politické strany a vláda musia riešiť zlý demografický vývoj

Na archívnej snímke Anton Chromík Foto: TASR - Michal Svítok

Treba pomôcť rodinám, aby si mohli dovoliť mať viac detí, aby sa mohli viac zapájať do vecí verejných, tvrdí predseda občianskej iniciatívy Aliancia za rodinu.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Politické strany a vláda na Slovensku musia riešiť nepriaznivý demografický vývoj. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to apeloval predseda občianskej iniciatívy Aliancia za rodinu (AZR) Anton Chromík a poukázal na najnovší odhad OSN, podľa ktorého bude mať SR v roku 2100 len 3,7 milióna obyvateľov a priemerný vek sa zvýši na 50 rokov.

"Každý normálny šéf spoločnosti by si zvolal krízový štáb, my ale nemáme plán, ako sa s tým vyrovnať. Na to musia reagovať politické strany aj naša vláda," odkázal Chromík. Podľa jeho slov je základným riešením demografického rastu rodina. "Treba pomôcť rodinám, aby si mohli dovoliť mať viac detí, aby sa mohli viac zapájať do vecí verejných. Preto predkladáme niekoľko opatrení," vysvetlil.

AZR okrem iného presadzuje zriadenie Rady vlády pre rodinu a rodinnú politiku, podporu manželských a predmanželských poradní poskytovaných osobami, ktoré majú okrem príslušného vzdelania aj prax v dobrom manželstve či zrušenie Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv a vypracovanie nového dokumentu založeného na konsenze spoločnosti.

Aliancia tiež hovorí o potrebe zavedenia podpory prvého manželstva nenávratnou mladomanželskou pôžičkou vo výške 500 eur pod podmienkou jej vrátenia v prípade rozvodu. AZR zároveň žiada odstránenie akejkoľvek diskriminácie manželstva oproti iným typom spolužití, prijatie ústavného zákona o práve detí na otca a mamu pri adopciách, zvýšenie materskej na úroveň sto percent príjmu pred nástupom na materskú dovolenku, ako aj zvýšenie odpočítateľných položiek na deti.

Podpredsedníčka AZR Anna Verešová doplnila, že aliancia požaduje aj silný mediálny zákon, ktorý bude chrániť deti a mládež pred nevhodným obsahom a prísnejšie obmedzenie hazardu. "Politici musia myslieť na rodinu, aby rodina bola centrom všetkých politík," doplnil Chromík.

Šéf aliancie zároveň avizoval, že AZR svoje politické ciele zašle všetkým politickým stranám, aby ich začlenili do svojich programov. "Je to vec života a smrti tejto spoločnosti. Nie je to téma, pri ktorej sa dá uvažovať áno alebo nie. Dá sa povedať nie, ale bude to znamenať, že demografické prognózy sa môžu ešte zhoršiť," zdôraznil Chromík.

Na otázku, odkiaľ by mal štát zobrať na všetky tieto opatrenia peniaze, Chromík odvetil, že ide o investíciu, ktorá sa vracia. "Viete, aké náklady sú na rozpadnuté rodiny? Ak chceme, aby ekonomika fungovala, potrebujeme rodinu. Ak to politické strany nebudú akceptovať, pre Slovensko to bude tragédia," myslí si.

Chromík sa nevyhol ani otázke prípadnej kandidatúry do parlamentu. Zdôraznil, že AZR je občianske združenie a kandidovať neplánuje ani on sám. "Čo sa týka ďalších podporovateľov aliancie, tak je prirodzené, že majú rôzne politické názory a že sa politicky angažujú. A AZR im v žiadnom prípade brániť nebude," dodal.