Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Chronológia pokusov o odvolanie členov kabinetu premiéra Roberta Fica

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril dnes 50. schôdzu Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúsi vysloviť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD).

Bratislava 15. apríla (TASR) - Predseda parlamentu Peter Pellegrini otvoril dnes 50. schôdzu Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúsi vysloviť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD). Čislákovu hlavu žiada opozícia pre to, lebo sa podľa nej snaží zamiesť kauzy pod koberec.



TASR prináša výberový chronologický prehľad pokusov o odvolávanie členov vládneho kabinetu počas tohto volebného obdobia.

Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec

19. novembra 2012 - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) mal čeliť odvolávaniu z funkcie. Vysloviť mu nedôveru navrhla opozícia v zložení KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. Ako dôvod uviedli jeho nečinnosť v rezorte a v prospech občanov SR. Začiatok mimoriadnej schôdze Národnej rady SR odložili. Rozhodol tak predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) po tom, ako nebol úspešný ani druhý pokus pri prezentácii poslancov. Tých bolo v sále len 69, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Nasledujúci deň nebol tiež parlament uznášaniaschopný, tento bod bol presunutý na decembrovú schôdzu NR SR. Parlament napokon neodvolával ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Poslanci totiž zaradili do programu správu o stave justície, ktorú predložil Borec, a opozícia tak dodržala slovo a návrh na odvolanie ministra z programu aktuálnej schôdze stiahla.

Premiér SR Robert Fico

17. - 19. septembra 2013 - Riadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorej deviaty deň otvorili poslanci rokovaním o boji s korupciou, prerušila mimoriadna. Na nej predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) čelil odvolávaniu. Pod návrh na zvolanie takejto schôdze sa podpísalo 56 poslancov opozície z KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO aj strany Nová väčšina – Dohoda. Ich rozhorčenie vyvolala informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní zvyšného 49-percentného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T. Dôkazom bol vládny materiál, v ktorého hlavičke sa nachádzalo meno firmy J&T Investment Advisors.

Rozhodnutie poslancov Smeru-SD o úprave času rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady SR vyvolalo v parlamente viaceré kritické reakcie opozičných poslancov. Okrem viacerých výmen názorov došlo aj k fyzickej potýčke medzi poslancami OĽaNO a Smeru-SD. Dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli niektorí poslanci vládnej strany vyniesť zo sály. Rokovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica pokračovalo do 7. hodiny. Následne sa prerušilo a poslanci sa k nemu opäť vrátili až o 19. hodine. Od 9. hodiny pokračovalo rokovanie prerušenej riadnej schôdze parlamentu. Túto zmenu, ktorú odhlasovalo 80 poslancov Smeru-SD, odôvodnil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) tým, že napriek snahe o efektívne využitie rokovacieho času opozícia pristupuje len k obštrukcii.

Opozičným poslancom sa podľa očakávaní nepodarilo za kauzu SPP vysloviť nedôveru predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, a tým aj celému jeho kabinetu. Za vyslovenie nedôvery zahlasovalo 59 členov snemovne, proti bolo 82, jeden sa zdržal. Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Naopak, za odvolanie premiéra dvihli ruku všetci prítomní opoziční poslanci, až na Štefana Kuffu (OĽaNO), ktorý sa zdržal. Podľa predsedu vlády v celom spore išlo len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich regulácii.

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská

24. októbra 2013 - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) ostala vo funkcii. Opozícii sa ju nepodarilo pre kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov odvolať. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 50 poslancov zo 128 prítomných. Svoju ministerku podržali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Naopak, za vyslovenie nedôvery hlasovala takmer celá opozícia, ktorá mimoriadne rokovanie parlamentu iniciovala. Proti bol len Štefan Kuffa (OĽaNO), Mária Ritomská (OĽaNO) sa zdržala. Opozičné strany vinili Zvolenskú z toho, že počas piatich septembrových dní v roku 2013, kedy pre chýbajúce licencie nelietali záchranárske vrtuľníky v Bratislave a Trenčíne, nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Opozícia tiež poukazovala na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval. Ministerka prepájanie tragickej nehody pri Skalici s tendrom na licencie pre letecké záchranky označila za nemorálne.

Premiér SR Robert Fico

13. februára 2014 - Opozičné strany sú posadnuté vládnym Smerom-SD, lebo je to stabilná strana so stabilným poslaneckým klubom, ktorý sa nerozpadáva. Vo svojom prejave na úvod mimoriadnej schôdze NR SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Na rokovaní sa ho opozícia pokúšala odvolať pre kauzu emisie, napokon však ostal vo funkcii. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal. Predsedu vlády v hlasovaní podržali všetci prítomní poslanci Smeru-SD, za jeho odvolanie boli všetci prítomní opoziční poslanci. Jediný, kto sa zdržal, bol Štefan Kuffa (OĽaNO). Hlasovanie si osobne prišiel pozrieť premiér, ktorý po celý čas okrem úvodu schôdze v sále chýbal.

Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec

25. marca 2014 - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) druhýkrát vo svojej funkcii čelil odvolávaniu. Opoziční poslanci nazbierali dostatok podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery. Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) preto rozhodol o zvolaní mimoriadnej schôdze. Dôvodom na odchod Boreca z ministerského kresla je kauza dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka. Kauzou Borecovho dovolania sa 18. marca 2014 zaoberal aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Minister na rokovaní priznal, že jeho argumenty možno nie sú také silné a že dovolanie v prípade Olejníka podal z opatrnosti. Zároveň tvrdil, že po preštudovaní spisu zistil závažné chyby vo vyhodnocovaní dôkazov a vzniklo u neho presvedčenie, že súdy sa s viacerými skutočnosťami a dôkazmi nevyrovnali dostatočne. Verejné zasadnutie, na ktorom sa bude rozhodovať o dovolaní Boreca, vytýčil Najvyšší súd SR na 7. apríla 2014. Minister Borec ustál aj druhý pokus opozície o jeho odvolanie z funkcie. Za vyslovenie nedôvery Borecovi hlasovalo 50 poslancov zo 131 prítomných, čo na odvolanie člena vlády nestačilo.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter

30. októbra 2014 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ostal vo funkcii. Opozícii nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Richterovo odvolanie po vyše sedemhodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 50 zo 128 prítomných poslancov. Opozícia vyčítala ministrovi práce kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Navrhovatelia poukazovali na to, že agentúra Star EU vyhrala všetkých 70 verejných obstarávaní na poradenstvo pri eurofondových projektoch, na ktorých sa zúčastnila. V súvislosti s čerpaním eurofondov opozícia upozorňovala, že Slovensku únia pozastavila vyplácania eurofondov vo výške 400 miliónov eur, pričom krajina už definitívne prišla o takmer 135 miliónov eur.

Premiér SR Robert Fico

8. - 10. novembra 2014 - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška otvoril 42. schôdzu, opozícia sa na nej pokúšala odvolať premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Išlo o jej tretí pokus v tomto volebnom období. Tentoraz sa opozícia pokúšala zbaviť Fica funkcie pre údajné vytváranie korupčného systému. Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali 7. novembra 33 poslanci. Pod návrhom na zvolanie schôdze boli podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mosta-Híd a KDH. Obe strany napriek tomu mienili hlasovať za odvolanie Fica. Predseda vlády SR Robert Fico ostal vo funkcii, za jeho odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek

12. decembra 2014 - Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD) ostal vo funkcii. Opozícii nevyšiel zámer vysloviť tomuto členovi vlády nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Počiatkovo odvolanie po vyše desaťhodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 46 zo 120 prítomných poslancov. Opozícia ministrovi vyčítala tender Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty. Podľa KDH boli podmienky v tejto súťaži účelovo nastavené. Tvrdeniam opozičných poslancov však minister Počiatek oponoval.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis

18. februára 2015 - Minister hospodárstva Pavol Pavlis, ktorý na pôde Národnej rady SR čelil viac ako osemhodinovému pokusu o odvolanie, zostal vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre údajný konflikt záujmov hlasovalo len 50 členov snemovne zo 128 prítomných. Za vyslovenie nedôvery Pavlisovi hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci, zdržala sa len Mária Ritomská (nezaradená). Svojho ministra podržali všetci prítomní členovia Smeru-SD. Pavlisa chcela opozícia odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra. Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.