Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Chronológia udalostí súvisiacich s referendom o ochrane rodiny

Foto: Ilustračné foto: TASR

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatnej Slovenskej republiky .

Bratislava 30. januára (TASR) – V sobotu 7. februára sa na Slovensku uskutoční referendum, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu (AZR). Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatnej Slovenskej republiky (SR). Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

Vo februárovom referende o ochrane rodiny sa občania budú vyjadrovať k trom otázkam - či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu udalostí súvisiacich s referendom o ochrane rodiny.

5. apríla 2014
Aliancia za rodinu (AZR) v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave odštartovala zbieranie podpisov za vypísanie referenda o ochrane rodiny (na to, aby sa referendum uskutočnilo, bolo potrebné vyzbierať 350.000 podpisov).

27. augusta 2014
Petíciu za referendum o ochrane rodiny s vyše 408.000 podpismi v 41 škatuliach odovzdali členovia AZR v podateľni Kancelárie prezidenta SR.

3. septembra 2014
Prezident SR Andrej Kiska oznámil, že návrhom referenda o ochrane rodiny sa bude zaoberať Ústavný súd (ÚS) SR. Prezident sa vyjadril, že chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd.

24. septembra 2014
Podnet prezidenta SR v súvislosti s referendom o ochrane rodiny prijal na ďalšie konanie ÚS SR.

28. októbra 2014
Jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodlo o tom na neverejnom zasadnutí plénum ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej. Predmetná otázka znie: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1.3.2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?". Ďalšie tri otázky sú ako predmet referenda v súlade so slovenskou ústavou.

27. novembra 2014
Prezident SR sa po preštudovaní nálezu ÚS SR k danej veci rozhodol vyhlásiť referendum. Hlasovanie sa uskutoční v sobotu 7. februára 2015.

12. januára 2015
Konalo sa prvé zasadnutie Ústrednej komisie pre referendum. Jej členmi sa stali Ľudovít Lučanič (petičný výbor Aliancia za rodinu - AZR), Peter Mach (KDH), Róbert Madej (Smer-SD), Peter Odehnal (OĽaNO), Martin Poliačik (SaS) a Lukáš Tisoň (SDKÚ-DS). Do funkcie ich menoval minister vnútra Robert Kaliňák. Za predsedu komisie bol žrebom určený Peter Mach, prvým podpredsedom sa stal Martin Poliačik. Podpredsedami komisie sú zo zákona aj minister vnútra Robert Kaliňák a predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.