Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Chronológia udalostí v Slovenskej republike v roku 2012

Výberová chronológia udalostí v Slovenskej republike, ktoré sa udiali v roku 2012.

Bratislava 31. decembra (TASR) - TASR prináša výberovú chronológia udalostí v Slovenskej republike (SR) v roku 2012.

JANUÁR

1. januára - Do účinnosti vstúpila novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú schválil parlament 19. októbra 2011. Povinne sa tak po novom zverejňujú napríklad iba zmluvy, v ktorých má štát alebo samospráva stopercentnú účasť. Doteraz sa táto povinnosť týkala aj tých, kde mali iba podiel.

3. januára - Prezident SR Ivan Gašparovič udelil pri príležitosti 19. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania. Ocenil nimi prácu 14 osobností z rôznych sfér spoločenského života.

5. januára - Signatári Výzvy prezidentovi SR ku Dňu ľudských práv mu opätovne poslali otvorený list, v ktorom žiadajú okamžité vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora (GP).

5. januára - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dostala písomný návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) na odvolanie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) SR Anny Bubeníkovej.

9. januára - Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) podal v súvislosti s kauzou Gorila trestné oznámenie.

9. januára – Na vyšetrovanie kauzy Gorila zriadil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) špecializovaný tím desiatich kriminalistov. Zároveň v tejto veci začal vyšetrovateľ trestné stíhanie.

11. januára - Vládny kabinet rozhodol o odvolaní šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej.

13. januára - Podpredseda predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s., (SEPS) Igor Grošaft, ktorý sa spomínal v údajnom dokumente Slovenskej informačnej služby (SIS) Gorila, požiadal ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) o odvolanie z funkcie. O uvoľnenie z funkcie požiadal aj poradca ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) pre rómsku kriminalitu Milan Krajniak, ako aj šéf Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. V čase, keď mal spis vzniknúť, boli všetci títo funkcionári vo vedení Fondu národného majetku (FNM).

15. januára – Slovensko spoznalo dvanástku laureátov ocenenia Krištáľové krídlo v jubilejnom 15. ročníku. Sú nimi Andrej Kiska, Vladimír Krčméry, Marián Vajda, Miloš Luknár, Milan Ľach, Blanka Juhaňáková, Peter Bouda, Ivan Masár, František Simančík, Ferdinand Chrenka, Zuzana Kronerová, dvanástym je Ivan Koza s mimoriadnym ocenením za celoživotné dielo.

19. januára - Akciu Gorila realizovala Slovenská informačná služba. Potvrdil to minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Akcia podľa neho bola legálna a legitímna.

21. januára - Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR pripravilo koncept transformácie zastupiteľských úradov (ZÚ).

24. januára - Vládny kabinet I.Radičovej už nemohol rozhodovať o nástupcovi Anny Bubeníkovej vo funkcii šéfa Fondu národného majetku (FNM). Prezident SR Ivan Gašparovič na to totiž opätovne nedal vláde potrebný predchádzajúci súhlas.

24. januára - Premiérka SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dostala od riaditeľa SIS Karola Mitríka (SDKÚ-DS) odpovede na všetky otázky o kauze Gorila a bola s nimi spokojná.

25. januára - Prezident SR Ivan Gašparovič oslobodil od povinnosti mlčanlivosti v súvislosti s kauzou Gorila riaditeľa SIS Karola Mitríka. Rozhodnutie hlavy štátu bolo doručené vyšetrovateľovi i vedeniu SIS.

26. januára – Po rekonštrukcii slávnostne otvorili budovu bratislavskej Reduty, v ktorej má sídlo Slovenská filharmónia.

27. januára - Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) zbavil mlčanlivosti bývalého riaditeľa Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru Tibora Gašpara a bývalého funkcionára úradu Jána Rejdu. Urobil tak na základe žiadosti vyšetrovacieho tímu.

27. januára - Protestný pochod Gorila so začiatkom o 15.00 h prilákal na bratislavské Námestie SNP okolo 800 ľudí všetkých vekových kategórií. Po tom, ako vo vzduchu na Hodžovom námestí začalo poletovať ovocie, musela sa prezidentská stráž stiahnuť bližšie k sídlu hlavy štátu.

30. januára - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, ktorá bola v tom čase poverená riadením ministerstva obrany (MO), nechala prešetriť niekoľko rokov sa ťahajúce budovanie Mobilného komunikačného systému (MOKYS). V tejto súvislosti podala Prezídiu Policajného zboru SR trestné oznámenie.

31. januára - Poslanci Národnej rady SR si mohli pozrieť dokumentáciu týkajúcu sa kauzy Gorila. Poskytol im ju šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Karol Mitrík na žiadosť brannobezpečnostného výboru.


FEBRUÁR

1. februára - NR SR ako vôbec prvý parlament v členských krajinách Európskej únie vyslovila súhlas s prístupovou zmluvou Chorvátskej republiky. Zo 146 prítomných ju podporilo 145 poslancov a jeden sa zdržal hlasovania.

1. februára - Vládny kabinet prostredníctvom komuniké vyslovil poľutovanie nad prípadom sťažovateľky Hedvigy Žákovej Malinovej.

2. februára - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR začal kontrolu hospodárenia na Najvyššom súde (NS) SR.

2. februára - Okresný súd Bratislava I vydal predbežné opatrenie, že kniha o spise Gorila, v rámci ktorej rezonovala korupčná kauza politikov na Slovensku a ktorej autorom je kanadsko-slovenský novinár Tom Nicholson, sa zatiaľ nesmie vydávať. Sudca tak vyhovel návrhu spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka a jeho právnych zástupcov.

3. februára - Poslancov Národnej rady SR a ďalších funkcionárov od marca 2012 viac nebude chrániť priestupková imunita. Členovia snemovne o tom rozhodli 147 hlasmi, keď po dlhých mesiacoch schválili novelu zákona o priestupkoch z dielne SaS, SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd. Za právnu normu zahlasovali všetci prítomní poslanci.

3. februára - Protestný pochod Gorila vylákal do ulíc hlavného mesta približne 15.000 ľudí. Protestné akcie sa konali takmer vo všetkých mestách v Slovenskej republike (Nitra, Košice, Žilina, Zvolen, Trenčín, Poprad).

5. februára - Na Dunaji platil zákaz plavby, ktorý vydala Štátna plavebná správa. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) prostredníctvom ľadoborca Brezno zabezpečoval rozrážanie ľadových krýh na úseku Bratislava - Čunovo.

6. februára - Sudcu JUDr. Petra Tomku zvolili za predsedu Medzinárodného súdneho dvora na trojročné funkčné obdobie. Jeho zvolenie možno považovať za historický úspech, keďže na tento prestížny medzinárodnoprávny post prvýkrát zvolili slovenského občana.

7. februára - Nespokojní predstavitelia OKS a KDS, ktorí mali v predčasných parlamentných voľbách kandidovať vo farbách hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, z kandidátky odstúpili. Dôvodom bola verejná Matovičova výzva, aby Peter Zajac (OKS) a Vladimír Palko (KDS) absolvovali vyšetrenie na detektore lži s otázkou, či niekedy vzali úplatok.

17. februára - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal ratifikačnú listinu k Zmluve členských štátov Európskej únie s Chorvátskou republikou o jej pristúpení k Európskej únii.

18. februára - Začala sa oficiálne predvolebná kampaň.

20. februára - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) s účinnosťou od tohto dňa odvolal povereného prezidenta Finančnej správy (FS) SR Igora Krnáča. Funkciou prezidentky Finančnej správy som poveril dovtedajšiu generálnu riaditeľku sekcie ciel Finančnej správy Máriu Machovú.

21. februára - Napriek súčasným problémom transformujúcej sa finančnej správy s nefungujúcim informačným systémom Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pokračoval vo funkcii ministra financií. Informoval o tom po vzájomnom rozhovore prezident SR Ivan Gašparovič.

29. februára - Účasť demonštrantov na protestnom zhromaždení Gorila okolo Národnej rady (NR) SR v priebehu celého dňa nepresiahla stovku ľudí.

29. februára - Minuloročné sčítanie obyvateľov, domov a bytov potvrdilo trend starnutia slovenského obyvateľstva. Slovenská republika má podľa výsledkov sčítania 5.397.036 trvalo bývajúcich obyvateľov.


MAREC

7. marca 2012 – V muničnom sklade Vojenského útvaru 5728 v Novákoch vybuchol ručný granát, pričom zahynul jeden civilný pracovník a dvaja sa zranili.

8. marca - Zo zoznamu takmer 3000 kandidátov na poslancov NR SR na listinách 26 politických strán definitívne ubudlo rekordných 85 ľudí, čo bolo niekoľkonásobne viac ako v minulosti.

10. marca - Na Slovensku sa o siedmej hodine ráno začali voľby do Národnej rady (NR) SR. Občania SR v nich rozhodovali, ktoré z 26 kandidujúcich politických subjektov budú nasledujúce štyri roky súčasťou 150-členného zákonodarného zboru. Volebné miestnosti sa zatvorili o 22:00 hod.

10. marca - Hrad Krásna Hôrka vážne poškodil veľký požiar, ktorý zrejme spôsobili dvaja miestni chlapci vo veku 11 a 12 rokov, keď sa pod hradným vrchom pokúšali zapáliť cigaretu a neopatrným zaobchádzaním so zápalkami podpálili trávnatý porast.

11. marca - Ústredná volebná komisia (ÚVK) potvrdila výsledky predčasných parlamentných volieb na Slovensku. Víťazom volieb sa tak oficiálne stal Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov, čo mu prinieslo 83 poslaneckých mandátov. Do Národnej rady SR sa dostalo šesť politických strán. Na druhom mieste vo voľbách skončilo KDH so ziskom 8,82 percenta hlasov, nasledovali OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s 8,55 percenta, mali rovnako po 16 poslaneckých mandátov. Do parlamentných lavíc zasadli aj poslanci Mosta-Híd (6,89 percenta - 13 kresiel), SDKÚ-DS (6,09 percenta - 11 kresiel) a SaS (5,88 percenta - 11 kresiel). Do parlamentu sa neprebojovali SNS (4,55 percenta) ani SMK (4,28 percenta). Volebná účasť dosiahla 59,11 percenta. Do volebných zoznamov kompetentní zapísali 4.392.451 voličov, k urnám pristúpilo 2.596.443 z nich. Do volieb sa mohli ľudia zapojiť aj zo zahraničia, odkiaľ prišlo 7051 hlasov. Počet celkových platných hlasov vo voľbách dosiahol 2.553.726, teda 98,43 percenta z celkového počtu odovzdaných hlasov.

12. marca - Mikuláš Dzurinda sa nebude na straníckom kongrese uchádzať o post predsedu SDKÚ-DS. Oznámil to po rokovaní straníckeho Prezídia s tým, že dôvodom je nepriaznivý volebný výsledok jeho politického subjektu.

13. marca - Bývalého ministra hospodárstva a podpredsedu vlády Pavla R. (Ruska) obvinil vyšetrovateľ špecializovaného tímu Prezídia Policajného zboru z podvodu. Obvinenie súviselo z vyšetrovaním kauzy Gorila.

15. marca - Prezident SR Ivan Gašparovič poveril predsedu Smer-SD Roberta Fica zostavením vlády. Nový kabinet je jednofarebný, keďže lídri zvyšných piatich politických strán na rokovaní za okrúhlym stolom odmietli možnosť ísť so Smerom-SD do spoločnej koalície.

16. - 17. marca - Lekárski odborári zmenili svoje vedenie. Na poslednom sneme odstúpil z postu predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár. Novým predsedom sa stal Peter Visolajský z nitrianskej fakultnej nemocnice.

21. marca - Odchádzajúca vláda odvolala z funkcie vedúceho Úradu vlády SR Viktora Nižňanského, ako aj 14 štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev. Dôvodom bol nástup nového kabinetu, ktorý zostavovala strana Smer-SD.

28. marca - Jana Dubovcová nahradila vo funkcii verejného ochrancu práv Pavla Kandráča a zložila sľub ombudsmanky do rúk predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Hrušovského.

28. marca – Čítaním obžaloby začalo sa na Okresnom súde v Prievidzi pojednávanie s piatimi bývalými manažérmi Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky, obvinenými z prečinu všeobecného ohrozenia. Skutku sa mali dopustiť v súvislosti s tragickým výbuchom munície 2. marca 2007, pri ktorom zahynulo osem pracovníkov a 37 utrpelo rôzne zranenia. Výbuch spôsobil škody v objeme viac než 4,5 milióna eur.

29. marca – Bratislava už nemá Nový most, ale opäť Most SNP. Mestskí poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie mesta o zmene názvu.


APRÍL

2. apríla - Prezident SR Ivan Gašparovič sa rozlúčil s predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). Hlava štátu prijala premiérku vo svojom sídle a poďakovala sa jej za prácu v náročnej politickej funkcii.

4. apríla - Predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) otvoril ustanovujúcu schôdzu parlamentu. Poslanci ňou vstúpili do šiesteho volebného obdobia. Novozvolená stopäťdesiatka zákonodarcov na schôdzi zložila za prítomnosti prezidenta SR Ivana Gašparoviča a premiérky SR Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) ústavou predpísaný sľub a ujala sa mandátov.

4. apríla - Prezident SR Ivan Gašparovič za nového premiéra vymenoval predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Na základe návrhu Roberta Fica vymenoval aj 13 nových ministrov. Premiér pri ich nominácii siahol aj do radov nezávislých odborníkov. Členmi vládneho kabinetu sú podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák, podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, minister obrany SR Martin Glváč, minister spravodlivosti SR Tomáš Borec, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, minister životného prostredia SR Peter Žiga, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič, minister kultúry SR Marek Maďarič, ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská.

4. apríla - Predsedom Národnej rady SR sa stal Pavol Paška (Smer-SD). V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 130 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Paška vo funkcii nahradil Pavla Hrušovského (KDH).

4. apríla - Vo vedení Národnej rady SR sú prvýkrát v histórii až tri ženy. Podpredsedami parlamentu sa stali Jana Laššáková, Renáta Zmajkovičová (obe Smer-SD), Erika Jurinová (OĽaNO) a Ján Figeľ (KDH). Túto funkciu doteraz nevykonával žiaden z nich. Na zvolenie podpredsedu NR SR bolo potrebných najmenej 76 hlasov. Laššáková ich získala 135, Zmajkovičová 121, Figeľ 114 a Jurinová 106.

11. apríla - Vládny kabinet na svojom rokovaní vymenoval štátnych tajomníkov ekonomických ministerstiev. Na ministerstve financií Peter Pellegrini a Vazil Hudák, na doprave František Palko a Andrej Holák a na ministerstve práce Jozef Burian a Branislav Ondruš. Pre rezort hospodárstva Pavla Pavlisa.

11. apríla - Vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa rozhodol preveriť zmluvy predchádzajúcej vlády od polovice októbra 2011. V zmluvách uzavretých od vyhlásenia predčasných volieb sa mala kontrolovať ich právna, vecná aj finančná stránka.

11. apríla - Novým predsedom výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) sa stal Branislav Bačík.

12. apríla - V hlavnom meste Slovenska sa začalo trojdňové medzinárodné fórum Globsec 2012. Zišlo sa na ňom viac ako 600 hostí z celého sveta vrátane dvoch desiatok ministrov, premiérov a prezidentov. Kľúčovú úlohu v agende fóra mala tento rok po prvý raz ekonomika a eurokríza.

12. apríla – Jednou z priorít novej vlády bude podľa slov jej predsedu Roberta Fica (Smer-SD) zrušenie Fondu národného majetku (FNM) SR.

16. apríla - Minister obrany SR Martin Glváč vymenoval do funkcie riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Ľubomíra Skuhru. Riaditeľom Vojenskej spravodajskej služby (VSS) sa stal Róbert Tibenský.

18. apríla - Novou štátnou tajomníčkou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa stala Magdaléna Lacko-Bartošová. Návrh šéfa rezortu Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) schválila slovenská vláda.

18. apríla - Novým štátnym tajomníkom na ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu bude Štefan Chudoba. Jeho vymenovanie do funkcie odobrila Vláda SR.

18. apríla - Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR je Kajetán Kičura.

18. apríla - Vládny kabinet vymenoval do funkcie generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu (SPF) Gabrielu Matečnú, ktorá nahradila vo funkcii Evu Šimkovú.

24. apríla - Na bratislavský protest proti vláde SR prišlo 80 až 90 ľudí. Demonštranti sa na Námestí SNP zišli po 17.00 hod., aby vyjadrili svoju nespokojnosť s personálnym zložením novej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Ich výhrady smerovali k nestraníckym ministrom hospodárstva a zdravotníctva - Tomášovi Malatinskému a Zuzane Zvolenskej.

25. apríla - Americký prezident Barack Obama zablahoželal predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) k opätovnému získaniu funkcie premiéra. V liste, ktorý šéfovi sociálnych demokratov odovzdal veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick, mu zaželal veľa úspechov v jeho pôsobení na čele vlády SR. Zároveň zdôraznil, že na základe výsledkov parlamentných volieb je tento mandát podporený silnou dôverou domácich obyvateľov.

27. apríla - Vláda SR Roberta Fica predstavila svoje programové vyhlásenie.


MÁJ

2. mája - Programové vyhlásenie vlády poslancom Národnej rady predstavil premiér Robert Fico (Smer-SD), druhá schôdza NR SR sa začala rozpravou k tomuto bodu.

3. mája – Slovenská informačná služba (SIS) má od 4. mája nového riaditeľa. Prezident SR Ivan Gašparovič do tejto funkcie vymenoval na základe návrhu vlády Jána Valka.

3. mája - Expremiérka Iveta Radičová odišla z SDKÚ-DS.

11. mája - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák uviedol do funkcie nového predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Igora Furdíka.

15. mája - Vládny kabinet premiéra SR Roberta Fica na pôde Národnej rady SR získal dôveru poslancov. Za Programové vyhlásenie vlády, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 82 členov snemovne zo 145 prítomných.

15. mája - Novým riaditeľom Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) bude najbližších sedem rokov Jozef Magala.

19. mája - Novým predsedom SDKÚ-DS sa stal Pavol Frešo. Rozhodli o tom v tajnej voľbe delegáti straníckeho kongresu vo Zvolene, ktorí mu v druhom kole odovzdali 242 hlasov. Jeho protikandidátka Lucia Žitňanská získala podporu 154 delegátov. Osem hlasovacích lístkov bolo neplatných. Novými podpredsedami sa stali Viliam Novotný, Jozef Mikuš, Ivan Štefanec a Martin Fedor. Generálnym sekretárom sa stal bývalý poslanec NR SR Štefan Kužma.

27. mája - Daniel Lipšic a Jana Žitňanská vystúpili z KDH. Pravici na Slovensku podľa Lipšica chýba vízia a chýbajú jej témy.

31. mája - Druhým štátnym tajomníkom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je od 1. júna Štefan Adam. Do tejto funkcie ho vymenovala vláda.


JÚN

2. júna – Novým przidentom Slovenskej lekárskej komory (SLK) sa stal Marián Kollár. Doterajší prezident SLK Milan Dragula odišiel z tohto postu po ôsmich rokoch.

14. júna - Splnomocnencom vlády pre menšiny sa stal László Nagy. Túto nomináciu strany Most-Híd odobril deň predtým kabinet. Ministri zároveň schválili jeho štatút, ktorý určuje rozsah jeho oprávnení.

14. júna – Učitelia, ktorí od mája 2011 zbierali podpisy pod petíciu za vyššie platy a investície v školstve, ju odovzdali v podateľni Úradu vlády SR. Petíciu podpísalo takmer 56.000 ľudí.

16. júna – Tragický prípad streľby v Hurbanove, pri ktorej prišli o život traja ľudia a ďalší dvaja boli zranení. Všetci boli členmi jednej rodiny.

19. júna - Predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) otvoril rokovanie tretej schôdze parlamentu. Zasadnutie pléna sa začalo vystúpením podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča.

20. júna - Predsedom Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť sa stal podpredseda vlády a šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

20. júna - Na bratislavský Filmový chodník slávy, ktorý sa tiahne pred Mestským divadlom P.O. Hviezdoslava, pribudla ďalšia pamätná dlaždica, zdobí ju meno herca a pedagóga Jozefa Adamoviča.

22. júna - Poslanci Národnej rady (NR) SR podľa očakávaní veľkou väčšinou schválili medzinárodnú zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Za vznik tzv. trvalého eurovalu sa vyslovilo 118 zo 144 prítomných zákonodarcov.

23. júna - Snem KDH rozhodol o znovuzvolení Jána Figeľa do funkcie predsedu KDH veľkou väčšinou hlasov.

26. júna - Šéfka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková skončila na svojom poste, v tajnom hlasovaní o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR na návrh parlamentného mediálneho výboru. Za jej odvolanie hlasovalo 82 členov snemovne z 85 prítomných. Proti boli dvaja poslanci, jeden sa zdržal. Opozícia Zemkovú obhajovala. Dôvodom na jej odvolanie bolo, že údajne porušila zákonnú povinnosť písomne informovať Radu RTVS o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie presahujúce sumu 100.000 eur.

27. júna - Ministerstvo životného prostredia SR má po novom dvoch štátnych tajomníkov. Po Jánovi Ilavskom, ktorého vláda vymenovala už predtým, odobrila do tejto funkcie aj poradcu ministra Vojtecha Ferencza.


JÚL

1. júla - Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval Mariána Chudovského za generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND).

1. júla - Na rohu ulíc Plynárenská a Jarabinkova v Bratislave sa krátko po 08.00 hod. zrútila päťpodlažná budova. Nedošlo k zraneniam a nebola ani narušená statika obytného domu Veža 1 v rezidenčnom komplexe 3nity.

1. júla - Arcibiskupa Róberta Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. z úradu trnavského arcibiskupa. Veriacim to na omši v Trnave oznámil samotný Bezák, ktorý prečítal list z nunciatúry. Odvolanie platilo od 2. júla, keď ho mali oficiálne zverejniť. Vatikán mal Bezáka najprv požiadať o odstúpenie, keď tak neurobil, odvolali ho. Svätá stolica ho zároveň požiadala, aby o odvolaní mlčal.

4. júla – Cyrilo-metodskou národnou púťou sa v Nitre symbolicky začal Cyrilometodský rok, počas ktorého si až do decembra 2013 bude celé Slovensko pripomínať 1150. výročie príchodu vierozvestov Cyrila a Metoda na naše územie.

10. júla - Generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku na nadchádzajúce šesťročné obdobie sa stal Miloš Klátik.

10. júla – Podporiť odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka prišli aj stovky Bratislavčanov. Odvolanie Bezáka spustilo sériu protestných podujatí, kde mu veriaci vyjadrovali svoju podporu.

11. júla - Polícia v San Pedre v stredoamerickom štáte Belize zatkla Karola M. Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, čo bol naňho vydaný medzinárodný zatykač. Karola M. transportovali 12. júla do hlavného mesta Belize Balmopanu. Tam bol odovzdaný do rúk Interpolu.

13. júla - Po tatranských dolinách Tichá a Kôprová nebudú lesníci môcť zasahovať ani v ďalšej chránenej lokalite, a to na Smrekovici v Národnom parku Veľká Fatra. Rozsudok Krajského súdu v Žiline v kauze zákazu ťažby na Smrekovici nadobudol právoplatnosť, štátne lesy sa proti zamietnutiu svojej žaloby neodvolali.

24. júla - Sestry a pôrodné asistentky prišli opäť pred parlament, aby protestovali proti pozastaveniu zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

26. júla - Trestnoprávna imunita poslancov Národnej rady SR od 1. septembra 2012 zanikla. Snemovňa 144 hlasmi schválila zmenu Ústavy SR a za príslušnú novelizáciu Trestného poriadku zahlasovalo 145 poslancov. Proti nebol nikto.

31. júla – Peter Dvorský ukončil pôsobenie vo funkcii riaditeľa súboru Opery Slovenského národného divadla.


AUGUST

1. augusta - Na uvoľnený post riaditeľa súboru Opery Slovenského národného divadla nastúpil rakúsky dirigent Friedrich Haider.

1. augusta - Novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa stal bývalý riaditeľ TV Markíza a Rádia Expres Václav Mika. Poslanci Národnej rady SR mu v tajnej voľbe odovzdali 74 hlasov. Na zvolenie bolo potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, hlasovalo ich 95.

1. augusta - Dušan Muňko je odo dňa právoplatnosti nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR z júna tohto roka opäť generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne (SP). Konštatovala to vláda na svojom rokovaní.

1. augusta - Novou predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) je Monika Pažinková.

6. augusta - Parlament začal rokovať o dôchodkovej reforme z čias, keď bol ministrom práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), vládnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení opakovane, novele kompetenčného zákona. Poslanci hovorili aj o viacerých poslaneckých návrhoch.

8. augusta - Prezident Ivan Gašparovič vymenoval na návrh vlády za predsedníčku Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmilu Benkovičovú.

10. augusta - Poslanci Národnej rady (NR) SR po ôsmich dňoch diskusie definitívne schválili novelu zákona o sociálnom poistení. Tá okrem iného priniesla viaceré významné zmeny v druhom dôchodkovom pilieri - znížil sa odvod, zmenili sa poplatky a došlo k jeho päťmesačnému otvoreniu.

10. augusta - Európska komisia (EK) zobrala na vedomie odstúpenie Anny Bubeníkovej z Rady expertov pri Gréckom rozvojovom fonde, pripomenula však, že sa hlási k zásade prezumpcie neviny. Bývalá šéfka Fondu národného majetku (FNM) odstúpila 9. augusta z rady expertov, kde bola jednou z troch členov.

21. augusta - Eva Varholíková - Rezešová spôsobila na maďarskej diaľnici M3 nehodu. V osobnom aute značky Fiat Punto, do ktorého narazilo BMW so slovenským evidenčným číslom, zhoreli traja ľudia. Expertíza neskôr potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu.

23. augusta - Bývalých ministrov Lászlóa M. (SMK) a Jaroslava I. (SNS) začala stíhať polícia v Poprade. Obvinení sú z ohrozenia a poškodzovania životného prostredia, Jaroslav I. aj z marenia úlohy verejným činiteľom. Obaja voči tomu podali sťažnosti.

23. augusta - Ústavný súd SR odmietol sťažnosť bývalého generálneho prokurátora a súčasného námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý ešte vlani napadol parlamentnú voľbu generálneho prokurátora zo 17. mája 2011. Senát ÚS SR o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí.

24. augusta - Vládny kabinet na mimoriadnom zasadaní odobril prvú legislatívnu zmenu, ktorá odštartovala komplexnú reformu štátnej správy ESO. Návrh zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe predpokladá, že do konca roka zanikne 64 štátnych úradov. Ich pôsobnosť a kompetencie sa majú presunúť na iné štátne inštitúcie.

24. augusta - Belizské úrady zrušili slovenskému občanovi Karolovi M. povolenie na trvalý pobyt.

28. augusta – V rámci mestských osláv 68. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Bratislave premenovali Nový most na Most SNP.


SEPTEMBER

1. septembra - Poslancov Národnej rady SR už viac nechráni trestnoprávna imunita.

2. septembra - Nezávislí poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská sa rozhodli založiť politické hnutie s názvom Nová väčšina.

5. septembra - Novým stálym predstaviteľom SR pri OSN v americkom New Yorku je František Ružička, ktorý odovzdal poverovacie listiny generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi. Ružička na tomto poste nahradil Miloša Koterca, ktorý sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve obrany.

12. septembra - Poslanci Národnej rady SR vzali na vedomie správu o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy Gorila a zároveň požiadali ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby v januári 2013 predložil ďalšiu. Za takéto uznesenie hlasovalo 130 poslancov zo 142 prítomných.

13. septembra – Do výstražného štrajku sa zapojilo asi 90 percent základných škôl, do 80 percent stredných a necelých 30 percent vysokých, asi 13 cirkevných škôl a vyše stovka súkromných škôl z celého Slovenska. Odborári hodnotili výstražný štrajk pozitívne.

18. septembra - Na Slovensku začal platiť zákaz dovozu a predaja českého tvrdého alkoholu. O jeho dočasnom zavedení od 17.00 h. rozhodla medzirezortná komisia v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom. Zákaz sa týkal viac ako 20-percentného alkoholu vyrobeného v Českej republike.

19. septembra - Tajné služby rezortu obrany - Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) a Vojenská spravodajská služba (VSS) - sa od 1. januára 2013 zlúčia do Vojenského spravodajstva. Táto zmena zákona, ktorú 84 hlasmi schválili poslanci NR SR, nadviazala na programové vyhlásenie vlády.

21. septembra - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu kompetenčného zákona, na základe ktorého si právomoci niekdajšieho vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny rozdelia viaceré ministerstvá a Úrad vlády SR.

21. septembra - Mimoparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) po Sneme vo Fiľakove zmenila svoj názov na Stranu maďarskej komunity (SMK). Snem SMK súhlasil so zmenou stanov strany, ktorá má uľahčiť vstup novým členom.

23. septembra - Po novom cyklomoste, ktorý spája Devínsku Novú Ves s rakúskou obcou Schlosshof, sa počas slávnostného otvorenia prešli tisíce ľudí. Na slovenskej strane odhalili pri nájazde na most aj pamätnú tabuľu s názvom mosta – Cyklomost slobody.

24. septembra - Most-Híd a Strana maďarskej komunity (pôvodne Strana maďarskej koalície - SMK) podpísali dokument Základné podmienky prežitia a rozvoja Maďarov na Slovensku. Tzv. menšinové minimum vzniklo v spolupráci strán s Okrúhlym stolom Maďarov žijúcich na Slovensku.

25. septembra - Bruselský magazín THE PARLIAMENT vyhlásil Edit Bauer, poslankyňu Európskeho parlamentu za poslanca roka 2012.


OKTÓBER

1. októbra - Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky (MZV SR) zmenilo názov na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) na základe kompetenčného zákona.

3. októbra - Vláda SR súhlasila so zriadením výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) osôb. Pôjde o stály odborný orgán Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Jeho predsedom bude minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), pričom úlohy sekretariátu výboru bude plniť práve toto ministerstvo.

5. októbra - Predstavitelia 15 krajín Európskej únie (EÚ) a Chorvátska sa na Bratislavskom hrade zišli na rokovaní zoskupenia Priatelia kohézie. Stretnutia sa zúčastnili aj predseda EK José Manuel Barroso, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz či podpredseda EK Maroš Šefčovič. Všetci zúčastnení stretnutia Priateľov kohézie podpísali v Bratislave spoločnú deklaráciu týkajúcu sa eurorozpočtu na roky 2014 a 2020.

6. októbra – Novým predsedom Slovenskej národnej strany (SNS) sa stal Andrej Danko. Dlhoročného lídra národniarov Jána Slotu zvolili delegáti snemu za čestného predsedu strany.

9. októbra - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal nové Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorým sa presne stanovili podmienky za akých sa môžu na území Slovenskej republiky uvádzať, predávať a používať liehoviny s obsahom etanolu od 20 percent vyrobené na území Českej republiky.

10. októbra – Približne dve stovky zdravotných sestier z celého Slovenska sa popoludní zišli pred budovou Ústavného súdu (ÚS) SR, aby tak vyjadrili nespokojnosť s pozastavením účinnosti zákona o mzdách sestier, ktorý upravoval ich mzdy.

12. októbra – Školský odborový zväz poslal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) list, v ktorom ho žiada o zlepšenie finančnej situácie v školstve.

16. októbra - Slovensko neporušilo právo EÚ, keď prezidentovi Maďarska odoprelo vstup na svoje územie. Po troch rokov právnych ťahaníc medzi Maďarskom a Slovenskou republikou Súdny dvor EÚ v Luxemburgu dal v plnom rozsahu za pravdu slovenskej strane v súdnom spore, ktorý vznikol kvôli zmareniu návštevy bývalého maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na Slovensku.

16. októbra - Po výmene väčšiny svojich členov po prvý raz zasadala Súdna rada.

18. októbra - Premiér SR Robert Fico a predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísali memorandum, v ktorom sa obe strany zaviazali ku zodpovednému hospodáreniu a viazaniu finančných prostriedkov.

18. októbra - Hrad Krásna Hôrka začnú rekonštruovať. Umožnilo to rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

23. októbra - Všetky liehoviny českej Likérky Drak distribuované po 1. januári 2012 sa od tohto dňa nemohli predávať v slovenských obchodoch. Zákaz vydala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

24. októbra - Vo funkcii splnomocnenca vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N) nahradil Petra Hatiara generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár. Rozhodla o tom vláda na rokovaní v areáli vodného diela na návrh ministra dopravy Jána Počiatka (nominant Smer-SD).

24. októbra - Prezident Slovenskej republiky je povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady Slovenskej republiky na vymenovanie generálneho prokurátora Slovenskej republiky a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade Slovenskej republiky, že tohto kandidáta nevymenuje. Ústavný súd (ÚS) SR takto rozhodol po tom, čo ho skupina poslancov NR SR požiadala o výklad Ústavy k tomuto problému.

25. októbra - Poslanci NR SR 82 hlasmi vládneho Smeru-SD dali zelenú zmenám v Zákonníku práce (ZP). Ich definitívnym schválením sa návrhy, ktoré podľa rezortu práce posilňujú práva zamestnancov a podľa opozície iba odborárov, dostanú od januára 2013 do praxe.

26. októbra - O 15.24 h na trati Bratislava Vinohrady - Bratislava Hlavná stanica na 2. traťovej koľaji vlak Os 2018 narazil zozadu do vlaku Os 4618. Rušeň osobného vlaku 2018 sa následne vykoľajil. V dôsledku zrážky vlakov bolo zranených 23 osôb. V Univerzitnej nemocnici Bratislava hospitalizovali šesť zranených osôb. Najhoršie bol na tom rušňovodič.

29. októbra - V českom Uherskom Hradišti a následne v Trenčíne sa zišli premiéri a ministri vlád SR a ČR. Okrem spoločného stretnutia členov vlád, absolvovali separátne rokovania vedúci jednotlivých rezortov.

29. októbra - Funkcia predsedu Národnej rady SR sa posilní. Vyplynulo to z novely rokovacieho poriadku, ktorú 137 hlasmi schválili poslanci.

30. októbra - Bývalý prezident SR Michal Kováč podľa súdu nesmie Ivana Lexu viniť z únosu svojho syna, ani keby to bola pravda. "Ospravedlňujem sa vám týmto listom za výroky, ktorými som urážal a kriminalizoval vašu osobu", musí podľa právoplatného rozsudku napísať Michal Kováč niekdajšiemu šéfovi Slovenskej informačnej služby Lexovi a zaplatiť mu 3319 eur. Ústavný súd navyše odmietol Kováčovu sťažnosť proti verdiktu ako "neprípustnú".

31. októbra - Šéf Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Vladimír Repčík sa vzdal svojej funkcie. Rezignoval na svoju funkciu z osobných dôvodov a Výbor SOZA rezignáciu riaditeľa prijal.


NOVEMBER

2. novembra - Pri obci Kurimany, okr. Levoča, sa zrútil betónový diaľničný most vo výstavbe. K zrúteniu došlo počas betonáže mosta. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, jeden ďalší zomrel pri prevoze do nemocnici a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici.

5. novembra - Prezident SR Ivan Gašparovič na nasledujúcich päť rokov vymenoval Jána Tótha na post viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS).

7. novembra – Pri hrobe Alexandra Dubčeka v bratislavskom Slávičom údolí si uctili pamiatku tohto významného slovenského politika a štátnika predseda Národnej rady SR a zástupcovia Kancelárie prezidenta SR.

7. novembra - Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave dala policajnému vyšetrovateľovi pokyn na zastavenie trestného stíhania vo veci búrania Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave.

10. novembra - Oskar Dobrovodský, ktorý má dlhodobé problémy so svojimi neprispôsobivými rómskymi susedmi v Malackách, spoluorganizoval pochod za slušný a bezpečný život na Slovensku. Pochod vyvrcholil podpálením vlajky EÚ pod bránami Bratislavského hradu.

12. novembra – Školskí odborári sa na svojich požiadavkách nedohodli ani po takmer dvojhodinovom rokovaní s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD).

12. novembra - Vyšetrovanie búrania Parku kultúry a oddychu je skončené. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii zastavil trestné stíhanie na pokyn rokurátoa, pretože skutok nie je trestný čin.

14. novembra - Opozícia v zložení SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd navrhla odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Oznámila to v parlamente po tom, ako parlamentná väčšina neschválila program mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa mala venovať stavu slovenskej justície.

14. novembra - Splnomocnencom vlády SR pre mládež a šport sa od 15. novembra opäť stal Dušan Galis. Jeho vymenovanie na návrh premiéra schválila vláda a rovnako odobrila aj štatút splnomocnenca.

15. novembra - Prokurátor Jozef Čentéš podal na Ústavnom súde (ÚS) SR v Košiciach v prípade jeho zvolenia za generálneho prokurátora SR námietku predpojatosti voči dvom sudcom III. senátu ÚS SR návrhom na ich vylúčenie z rozhodovania o jeho sťažnosti na nečinnosť prezidenta Ivana Gašparoviča.

15. - 16. novembra –Novým prezidentom Konfederácie odborových zväzov SR sa stal Jozef Kollár z Odborového zväzu SLOVES.

16. novembra - Lídri strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, združených v Ľudovej platforme, Ján Figeľ, Pavol Frešo a Béla Bugár podpísali v starej budove Národnej rady SR Memorandum pre zodpovednú politiku. Hlásili sa ním k 17. novembru, ktorý považujú za "najsilnejší symbol boja za demokraciu v našich novodobých dejinách".

16. novembra – Vyše sto ľudí prišlo pred budovu ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu SR podporiť dokumentaristku Zuzanu Piussi. Tá čelí problémom kvôli svojmu filmu o pomeroch v justícii.

18. novembra – Ustanovujúci snem politického hnutia Nová väčšina v Košiciach zvolil svojho predsedu Daniela Lipšica, dvoch podpredsedov Janu Žitňanskú a Gábora Grendela a zmenili oficiálny názov hnutia. Oficiálny názov teraz znie Nová väčšina (Daniel Lipšic), oficiálnou skratkou je NOVA.

19. novembra - Začiatok mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej chcela opozícia odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), odložili. Rozhodol tak predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) po tom, ako nebol úspešný ani druhý pokus pre prezentácii poslancov. Tých bolo v sále len 69, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76.

19. novembra - Hrozbu štrajku, ktorý mal zatvoriť školy od 26. 11., nepodarilo odvrátiť ani rokovanie v Prezidentskom paláci. Školskí odborári tu rokovali nielen s hlavou štátu, ale aj s ministrami školstva a financií.

20. novembra - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej chceli opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), nebude. Snemovňa totiž nebola ani na štvrtý pokus uznášaniaschopná, a tak sa návrh na odvolanie člena vlády presunul do programu riadnej decembrovej schôdze parlamentu.

20. novembra – Vo viacerých nemocniciach v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) sa pod heslom "Chorý zdravotný systém ohrozuje každého" konali zhromaždenia lekárov a zdravotníckych pracovníkov, ktorí chceli upozorniť na nepriaznivú situáciu v tomto rezorte. Akciu organizovalo slovenské Lekárske odborové združenie (LOZ) v spolupráci s partnerskými organizáciami Českej republiky, Poľska a Maďarska.

20. novembra - Slovenská republika nemusí zaplatiť predsedovi Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanovi Harabinovi odškodné vo výške 100.000 eur za nemajetkovú ujmu. Potvrdil to Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu v tento deň vydanom rozsudku v spore Harabin verzus Slovenská republika.

20. novembra - Pápež Benedikt XVI. vymenoval nového banskobystrického diecézneho biskupa. Stal sa ním doterajší nitriansky biskup Mons. Marián Chovanec.

26. novembra – Historicky prvý neobmedzený štrajk školských zamestnancov sa začal o 06.00 h. Boj za lepšie podmienky v školstve zatvoril slovenské školy už druhýkrát v tomto školskom roku. Tisíce školských zamestnancov napriek chladnému počasiu vyšli do ulíc v Bratislave, Košiciach aj v Banskej Bystrici. Menší protest bol aj v Leviciach.

26. novembra – Poukázať na vážne problémy Fakultnej nemocnice v Žiline bolo hlavným cieľom protestného zhromaždenia lekárov. Protest svojou účasťou podporili zástupcovia lekárov z Českej republiky, Maďarska, Poľska i Európskej únie. Dôvodom protestu bolo dlhodobé nedodržiavanie Zákonníka práce v žilinskej nemocnici, situácia riešená nastolením tzv. trojzmennej prevádzky.

26. novembra - Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval do funkcie podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD).

27. novembra - Premiér Robert Fico (Smer-SD) rokoval so školskými odborármi.

28. novembra – Platy ústavných činiteľov sa nezvýšia ani na budúci rok a ostanú na úrovni tohto roku. Poslanci NR SR 140 hlasmi schválili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Zmrazenie platov sa po prvý raz dotkne aj sudcov, ktorých mzdy ostanú na úrovni tohto roku.

28. novembra – Štrajk školských zamestnancov sa o 18.00 h prerušil. Rozhodol o tom štrajkový výbor. Dôvodom prerušenia celozväzového štrajku bolo, že predstavitelia vlády SR začali rokovať so štrajkovým výborom o dôvodoch a cieľoch štrajku. O ďalšom postupe rozhodne mimoriadna rada zväzu. Viaceré školy na Slovensku boli nespokojné s rozhodnutím školského odborového zväzu prerušiť štrak a pokračovali v neobmedzenom štrajku.

30. novembra – Na avizované protestné zhromaždenie učiteľov i študentov bratislavských škôl, ktorí pokračovali v štrajku, prišlo pred Úrad vlády SR takmer 1000 ľudí.

30. novembra - Premiér Robert Fico (Smer-SD) rokoval s redstaviteľmi samosprávnych krajov a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o spolupráci pri plnení požiadaviek školských odborárov. Pred Úradom vlády SR protestovali cca 1000 zamestnancov škôl. Zhromaždenie zorganizovali školy, ktoré sa rozhodli štrajkovať napriek tomu, že odborový zväz štrajk prerušil.


DECEMBER

4. decembra - Ministerstvo obrany SR zriadilo pracovnú skupinu, ktorá pripravuje návrh zákona upravujúci dobrovoľnú vojenskú službu na Slovensku. Jeho konečná podoba, ktorá by umožnila v budúcnosti povolať do služby vybraných civilistov, by mohla byť známa v priebehu budúceho roka.

4. decembra - Zvýšenie dane z príjmov fyzických aj právnických osôb sa od budúceho roka stane realitou. Daňovú novelu hlasmi vládnych poslancov Smeru-SD definitívne schválil parlament. Právnickým osobám sa od budúceho roka plošne zvýši sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 %. Vybraným fyzickým osobám zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %.

4. decembra - Ak opäť dostaneme dôveru, vrátime rovnú daň, sľúbili šéfovia opozičných strán KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd Ján Figeľ, Pavol Frešo a Béla Bugár. Vyhlásili to v parlamente po schválení novely zákona o dani z príjmov, za ktorú hlasovali iba poslanci Smeru-SD.

5. decembra - Umelci, vedci aj pedagógovia adresovali prezidentovi, premiérovi, poslancom, ministrom školstva a financií i školským odborárom Výzvu 155. Vyzývajú ich v nej, aby sa okamžite začali zaoberať jasnou víziou a stratégiou, ako a kedy sa naše školstvo vyrovná priemeru EÚ a OECD.

6. decembra - Predsedovia strán Ľudovej platformy Ján Figeľ (KDH), Pavol Frešo (SDKÚ-DS) a Béla Bugár (Most-Híd) poslali prezidentovi SR list, v ktorom ho žiadajú o stretnutie. Hovoriť chceli o zhoršujúcom sa stave justície.

6. decembra - Napriek tomu, že školskí odborári neprijali vládnu ponuku na zvýšenie platov, kabinet na svojom rokovaní schválil nariadenie vlády, podľa ktorého majú zriaďovatelia dávať celú sumu mzdového normatívu na platy školských zamestnancov. Doteraz museli na mzdy dávať 90 percent normatívu. Podľa prepočtov ministerstva financií by toto opatrenie malo školským zamestnancom od nového roka priniesť nárast hrubých platov o 2,2 percenta.

6. decembra - V žilinskej fakultnej nemocnici s poliklinikou nastal krízový stav. Dôvodom bolo hromadné vypovedanie služieb zo strany ďalších lekárov na dôležitých oddeleniach nemocnice. Po 15.30 hod by sa tak o pacientov nemal kto postarať, preto ich prevážali do iných zariadení.

7. decembra – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská zastavila s okamžitou platnosťou v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) všetky plánované a odkladné operačné výkony až do odvolania. Žilinská nemocnica prestala plniť funkcia fakultnej a koncovej nemocnice, a preto aj prestala byť koncovou nemocnicou.

7. decembra - Slovenská republika prehrala dlhotrvajúci spor s holandskou spoločnosťou Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Slovensko by tiež malo uhradiť náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou v celkovej sume tri milióny eur.

8. decembra - Rozsudok Medzinárodného arbitrážneho tribunálu v spore medzi Slovenskom a vlastníkmi Union zdravotnej poisťovne nie je platný ani vykonateľný. Konštatuje to slovenský rezort financií.

8. decembra - Na trnavskom výročnom sneme strany Smer-SD líder Smeru-SD Robert Fico predstavil šiestich kandidátov na predsedov Vyšších územných celkov (VÚC).

8. decembra – Predsedom SMK zostáva aj naďalej József Berényi.

10. decembra - Historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský oficiálne vstúpil do boja o kreslo prezidenta SR. Jeho petičný výbor začal zbierať podpisy za jeho kandidatúru symbolicky pred sídlom hlavy štátu na Hodžovom námestí v Bratislave.

11. decembra – Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií (FPT) Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne aj za účasti ministra školstva SR Dušana Čaploviča ukončili dva mesiace trvajúci okupačný štrajk.

12. decembra – Slovensko si schválením právnych dokumentov transakcie súvisiacej so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding (SGH) B.V., ktoré odobril vládny kabinet, posilní akcionárske práva v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Uviedol to po rokovaní vlády SR minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

13. decembra - Poslanci Národnej rady (NR) SR po štyroch dňoch diskusií definitívne schválili štátny rozpočet aj rozpočet verejnej správy na nasledujúci rok. Hotovostný schodok dosiahne 3,085 miliardy eur pri celkových príjmoch 13,9 miliardy eur a výdavkoch 17 miliárd eur. Deficit verejných financií má klesnúť pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

13. decembra - Mimoriadnu schôdzu o stave školstva iniciovali opoziční poslanci z klubov SDKÚ-DS, KDH a Mostu-Híd. V úvode uviedli, že nechcú hľadať vinníka za problémy v školstve, ale hľadať riešenia.

14. decembra - Nespokojnosť so situáciou v školstve prišlo na bratislavské Trnavské mýto vyjadriť okolo 200 zamestnancov škôl. Podľa šéfa školských odborárov Pavla Ondeka bol to posledný protest v tomto roku.

17. decembra - Na pôde Ministerstva kultúry SR sa uskutočnilo prvé zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre kultúru. Minister kultúry Marek Maďarič ako predseda rady odovzdal všetkým 23 členom menovacie dekréty.