Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

I. CIBULA: Možno pracovať s niekoľkými verziami likvidácie R. Remiáša

Na snímke kríž na mieste, kde vybuchlo auto Róberta Remiáša. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Remiáš zahynul pri výbuchu svojho auta v Bratislave 29. apríla 1996.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Podľa bývalého riaditeľa rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a v súčasnosti predsedu Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igora Cibulu možno pracovať s niekoľkými verziami likvidácie Róberta Remiáša.

Remiáš zahynul pri výbuchu svojho auta v Bratislave 29. apríla 1996. "Po zavlečení Michala Kováča mladšieho do Rakúska v auguste 1995 sme niekedy na jeseň v tom roku založili s Vladimírom Mitrom (vtedy advokátom a potom po páde vlády Vladimíra Mečiara opätovným riaditeľom SIS - poznámka TASR) neformálnu paralelnú spravodajskú štruktúru, ktorá monitorovala aktivity Lexovej SIS, súvisiace s gangsterským únosom prezidentovho syna. Okrem toho sme získavali informácie o tom, ako SIS vyvíjala nelegálnu činnosť proti opozičným politikom, podnikateľom, kňazom a novinárom, ktorí kritizovali autokratickú vládu Vladimíra Mečiara," povedal Cibula.

"Moja úloha v tejto štruktúre bola viacerým novinárom i politikom známa – a tak na základe toho ma oslovil otec Oskara Fegyveresa, ktorý v tom čase robil správcu, respektíve dozorcu malého trhoviska na Žilinskej ulici v Bratislave. Schôdzku zorganizovala novinárka Ľuba Lesná. Starý pán Fegyveres ma požiadal, aby som sa spojil s Róbertom Remiášom, ktorý ma mal zaviesť za jeho synom do Maďarska, kde sa v tom čase skrýval pred Lexovou SIS. Naše stretnutie sa uskutočnilo pod lesom na okraji sídliska Dlhé diely, kde býval Remiáš i ja," spomenul si Cibula.

Podľa jeho slov sa dohodli, že "v stanovený deň sa stretnú s Remiášom v Rakúsku a odtiaľ pôjdu spoločne jeho autom do Maďarska". "Takýmto spôsobom som niekoľkokrát vycestoval za Fegyveresom do Maďarska, dokonca raz som viezol na stretnutie aj vtedajšieho predsedu KDH Jána Čarnogurského. Remiáš bol mojou spojkou na Fegyveresa. Chodil za ním pravidelne a po týchto návštevách v Maďarsku ma informoval o tom, ako Fegyveres znáša izoláciu v zahraničí, ale aj o tom, akú pomoc očakáva odo mňa, od prezidenta Michala Kováča i od opozičných politikov. Sám som niekedy nosil Fegyveresovi finančné prostriedky, oblečenie alebo iné veci od jeho rodičov. Zaregistroval som, že Remiáša sledujú neznáme vozidlá a priznal sa mi aj sám, že o tom vie. Neskôr som zistil, že ide o vozidlá sledovačky SIS. Ale v určitom období sme v takzvane paralelnej službe zaregistrovali – čo nám potvrdil aj Remiáš – že je sledovaný aj inými osobami. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o ľudí z prostredia organizovaného zločinu. Deň pred mojou pravidelnou plánovanou schôdzkou s Remiášom v lese nad sídliskom Dlhé diely som sa od sekretárky predsedu KDH, pani Violy Tóthovej dozvedel, že Róbert sa stal obeťou atentátu. V nasledujúcom období sme s kolegami z paralelnej služby zbierali všetky informácie, súvisiace s Róbertom Remiášom a sledovali sme aj nedôveryhodné správanie niektorých predstaviteľov polície," povedal Cibula.

"V každom prípade bola do aktivít, ktoré viedli k Remiášovej likvidácii, zapletená SIS, ktorá spolupracovala s mafiou. Určite pôvodným zámerom pátračov po svedkovi zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska, Fegyversovi, bolo sledovaním Remiáša nájsť miesto, kde sa Fegyveres ukrýva. Remiáš sa však správal profesionálne, a preto sa cez neho k Fegyveresovi nemohli dostať," dodal Cibula.

Exriaditeľ rozviedky SIS Cibula deväť rokov prednáša predmet spravodajské služby na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Predtým tento predmet prednášal na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.