Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cieľ zrekonštruovať kaštieľ v Rusovciach podľa premiéra zostáva

Na snímke pohľad na exteriér kaštieľa v Rusovciach Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

Bratislava 27. januára (TASR) – Vláda nerezignovala na obnovu kaštieľa v Rusovciach. "Do rekonštrukcie sa ide," povedal v rozhovore pre TASR premiér Robert Fico. Pôvodne sa počítalo s tým, že by sa mohol využívať na reprezentačné účely počas slovenského predsedníctva v Európskej únii v druhej polovici roku 2016.

"To sa časovo nedá stihnúť, ale cieľ vlády SR obnoviť túto národnú kultúrnu pamiatku zostáva," deklaroval premiér. Zároveň do budúcnosti nevylúčil, že v prípade, ak by na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok prispeli podnikateľské subjekty, zaplatili by tak, ako to funguje v niektorých krajinách EÚ, nižšie dane. "Nedávno sme zaviedli daňové úľavy pri investíciách do vedy a výskumu. Môžeme hovoriť do budúcnosti o tom, či aj investície tohto typu by mohli byť odpočítateľnou položkou," dodal.

Zámer pokračovať v rekonštrukcii kaštieľa v Rusovciach súčasný kabinet schválil v auguste 2012. Koncom septembra 2013 sa na rokovanie dostal návrh ministra financií Petra Kažimíra na zabezpečenie peňazí na tento účel. V ňom sa hovorilo o viacerých zdrojoch - daroch od nadácií, občianskych združení a podnikateľských subjektov v kombinácii s eurofondmi, Nórskym finančným mechanizmom a adekvátnym spolufinancovaním zo štátneho rozpočtu. Kažimír vtedy uviedol, že vláda má prisľúbených 20 až 25 miliónov eur vo forme darov od rôznych spoločností.

Ako TASR informoval tlačový odbor ministerstva, v štátnom rozpočte je v rokoch 2015 až 2017 na rekonštrukciu kaštieľa vyčlenený každý rok jeden milión eur. Rovnako tomu bol aj vlani.

Úrad vlády sa rozhodol vypísať verejné obstarávanie najprv na projektovú dokumentáciu a následne na uskutočnenie stavebných prác. "Aby sa možné riziká spojené s tak náročnou rekonštrukciou, ktorú si národná kultúrna pamiatka vyžaduje, eliminovali na najnižšiu možnú mieru," vysvetlil tlačový a informačný odbor úradu vlády. Verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie čeľadníka a kaštieľa Rusovce s priľahlým areálom vypíše úrad na prelome januára a februára.

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Tento areál účelového zariadenia pozostáva z objektu neogotického kaštieľa, čeľadníka, vrátnice, vodojemu a anglického parku s rozlohou cca 13,2 ha. Objekt, ktorý je v havarijnom stave, sa vyše 25 rokov nevyužíva pre neukončenie jeho komplexnej rekonštrukcie. S tou sa naplno začalo v roku 1996, ale pre krátenie financií sa od júla 2000 práce úplne zastavili.