Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Úrad vlády zverejnil výzvu na vytváranie rozvojových tímov

Na archívnej snímke rómska v obci Richnava (okres Gelnica). Foto: TASR Adriána Hudecová

Rozvojové tímy budú pôsobiť vo vybraných 60 obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami.

Bratislava 31. júla (TASR) - Úrad vlády SR zverejnil výzvu vo výške takmer 60 miliónov eur, ktorej cieľom je vytvárať vo vybraných obciach "rozvojové tímy". Budú prispievať k riešeniu nepriaznivých situácií s dopadom na minoritu aj majoritu na úrovni celej sídelnej komunity. Zameriavať sa budú na zamestnanosť, vzdelávanie, bývanie a boj s protirómskym rasizmom.

Výzva má podporiť prístup Rómov ku kvalitnému vzdelávaniu, prispieť k odstráneniu nerovností v bývaní medzi príslušníkmi marginalizovaných rómskych komunít a väčšinovým obyvateľstvom a na boj proti diskriminácii Rómov v prístupe k bývaniu. Podporí tiež činnosti na zlepšenie zamestnateľnosti a zamestnanosti Rómov, elimináciu protirómskeho rasizmu a zvýši ochranu najviac zraniteľných skupín a jednotlivcov.

Rozvojové tímy budú pôsobiť vo vybraných 60 obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami na území Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho, Prešovského, Trenčianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. Koordinovať a metodicky riadiť ich bude Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity (ÚSVRK), ktorý je oprávneným žiadateľom výzvy.

Na aktivity rozvojových tímov budú nadväzovať ďalšie výzvy ÚSVRK pri vysporiadaní pozemkov a príprave projektov pre budovanie prístupovej infraštruktúry.

"Výzvou sa podporí projekt strategického významu, ktorý je súčasťou systematického riešenia podpory inklúzie MRK zadefinovanej už na úrovni Partnerskej dohody," priblížil Michal Šľachta z Kancelárie ÚSVRK. Dátum uzavretia výzvy Rozvojové tímy I. je 30. septembra.