Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Slovenská informačná služba má nového šéfa, je ním Ján Valko

Foto: TASR/Martin Baumann

Čím menej sa o SIS hovorí, tým je zodpovednejšia a lepšia, vyhlásil prezident Ivan Gašparovič pri vymenovaní Jána Valka.

Bratislava 3. mája (TASR) – Slovenská informačná služba (SIS) bude mať od piatka 4. mája nového riaditeľa. Prezident SR Ivan Gašparovič do tejto funkcie dnes vymenoval na základe návrhu vlády Jána Valka.

"Nastupujete do služby, ktorá vám doteraz nebola blízka. Som presvedčený, že premiér spolu s vládou zodpovedne vyhodnotili vašu doterajšiu pracovnú činnosť v oblasti manažéra, pretože táto funkcia si takúto zodpovednosť a schopnosť vyžaduje. Som presvedčený, že nadviažete na všetko dobré, čo urobili vaši predchodcovia," adresoval pri slávnostnom akte Valkovi. Pripomenul mu jedno špecifikum tajnej služby a to je, že čím menej sa o nej hovorí, tým je zodpovednejšia a lepšia. Poprial mu preto, aby sa mu to podarilo zachovať.

Tu bude player


Zároveň ho vyzval k tomu, aby spolupráca medzi SIS, vládou, jeho úradom a zložkami zodpovednými za bezpečnosť štátu a občana bola vždy v rámci zákonov a Ústavy SR. "Držím Vám k tomu palce, som presvedčený, že túto zodpovednosť zvládnete," podotkol.

Prezident Ivan Gašparovič poďakoval predchádzajúcemu riaditeľovi Karolovi Mitríkovi (na snímke vľavo) za zodpovedné riadenie SIS
Foto: TASR/Martin Baumann
Hlava štátu súčasne poďakovala predchádzajúcemu riaditeľovi Karolovi Mitríkovi za zodpovedné riadenie SIS. Gašparoviča tešilo pokračovanie spolupráce s ostatnými zahraničnými tajnými službami. SIS má preto podľa neho v súčasnosti z medzinárodného hľadiska zodpovedné miesto.

Premiér Robert Fico, ktorý Valka do tejto funkcie navrhol a kabinet ho na svojom minulotýždňovom zasadnutí 27. apríla odobril, o ňom dnes uviedol, že ide o schopného manažéra. Rovnako vyzdvihol ich vzájomnú dôveru a jazykovú zdatnosť nového šéfa SIS.

Na otázku, či by mal činnosť tajnej služby kontrolovať nový orgán nezávislý od vlády a Národnej rady (NR) SR, konštatoval, že osobitný parlamentný výbor má v tomto smere pomerne významné právomoci, ktoré na to postačujú. "Je to štandardný spôsob kontroly. Pokiaľ minister vnútra alebo niektorý iný minister s takouto agendou prídu, môžeme o tom hovoriť, ale toto momentálne pre mňa nie je priorita," podčiarkol.


J. VALKO: SIS nebude informácie zatajovať, ale utajovať

Nastupujúci riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ján Valko považuje za ideálne to, aby SIS informácie nezatajovala, ale utajovala. Uviedol to pri dnešnom vymenovaní v Prezidentskom paláci ako jednu zo svojich priorít. Tá pozostáva zo stransparentnenia činnosti informačnej služby v rámci zákona. Podľa Valka táto úloha vyplynula z aktuálnej spoločenskej objednávky.

Absolútnou prioritou bude ochrana ústavnoprávneho zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Avšak spolupracovať chce tak, ako sa to dialo v minulosti, aj so spojeneckými spravodajskými službami, a to najmä pri eliminácii hrozieb a bezpečnostných rizík. Valko súčasne poďakoval vláde a prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi za prejav dôvery pri jeho nástupe do tejto pozície. Uvedomuje si, že ide o zodpovednú funkciu a s tým k nej bude pristupovať. Prisľúbil, že nadviaže na kontinuitu svojich predchodcov.

Tu bude player


Bývalý riaditeľ Karol Mitrík mu v tom zaželal veľa pevných nervov a entuziazmu. "V prípade, že bude potrebovať, som mu otvorený prispieť svojimi vedomosťami a skúsenosťami k ďalšiemu napredovaniu informačnej služby," deklaroval.

Podotkol, že on preberal SIS v dobrej kondícii od svojho predchodcu Jozefa Magalu, pričom jeho snahou bolo pokračovať v tom, čo bolo v službe dobré a čo v nej fungovalo. Zároveň poukázal na akútnu potrebu novelizácie zákona z roku 1993, na základe ktorého služba funguje. Pripomenul, že prešlo 19 rokov a mnohé ustanovenia v tomto legislatívnom predpise už nevyhovujú 21. storočiu.