Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Čína je pre Slovensko príkladom zavádzania širokopásmového internetu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na Slovensku nevybudujeme žiadne elektronické služby, pokiaľ nemáme širokopásmový internet.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Elektronizácii Slovenska a výmene skúseností z celkom 16 krajín strednej a východnej Európy a Číny, sa venuje Sympózium o inováciách, technologickej spolupráci a medzinárodného transferu technológií, ktoré sa koná dnes v Bratislave. Zástupca spoločnosti Huawei Fixed Network Tang Xinbing poukázal na nezastupiteľný význam širokopásmového internetu. Stav legislatívy E-Governmentu na Slovensku a jednotlivých projektov predstavil Ronald Strehár zo sekcie informatizácie spoločnosti Ministerstva financií (MF) SR.

"Na Slovensku nevybudujeme žiadne elektronické služby, pokiaľ nemáme širokopásmový internet. Čína môže byť za posledné dva, tri roky naším vzorom. Pretože rapídny rast, ktorý v oblasti elektronických služieb zaznamenala, nemá ani veľa krajín Európskej únie," zhodnotil Strehár pre TASR.

Veľmi dôležité pre zahraničné firmy je podľa Strehára poznať, aký je regulačný rámec na Slovensku a aké projekty informatizácie sa rozbiehajú, alebo sú úspešné. "Ide o projekty, na realizácii ktorých sa môže súkromná sféra buď podieľať alebo vytvoriť podobné paralelné projekty. Na Slovensku ich nie je dostatok. Spôsobené je to tým, že sme malá krajina a máme rozbehnutých relatívne málo elektronických služieb," skonštatoval. Súkromná sféra by podľa jeho slov mala štátnemu sektoru pomôcť aj pri získavaní a rozvíjaní zahraničných skúseností, ktoré Slovensku chýbajú nielen v rámci Európskej únie. "Elektronizácia je globálna, celosvetová záležitosť," zdôraznil.

Ako dodal, legislatíva je už ukončená a bude sa implementovať do jednotlivých projektov. "Zahraniční súkromní partneri sú pre nás kľúčovým partnerom. Potrebujeme nové siete, servery, a to je príležitosť pre súkromné firmy," konštatoval.

Vedecké sympózium sa uskutočňuje od 21. do 23. septembra v Bratislave, Trenčíne, Žiline a v Nitre. Hlavnými organizátormi sú Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrum vedecko-technických informácií, Slovensko-čínska obchodná komora a ďalší predstavitelia inštitúcií a spoločností pôsobiacich na Slovensku aj v zahraničí.