Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V Bratislave sa začalo štvordňové zasadnutie európskych biskup

Na snímke zľava bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský, kardinál Péter Erdö, arcibiskup Ostrihomu - Budapešti a predseda CCEE, slovenský premiér Robert Fico a a kanadský kardinál Marc Ouellet na plenárnom zasadnutí Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) 3. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na tému laicity Zvolenský uviedol, že na Slovensku je v tejto oblasti dôležitá práca najmä s mladými ľuďmi.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Katolícki biskupi, ktorí sú združení v Rade európskych biskupských konferencií(CCEE), dnes v Bratislave začali zasadnutie, na ktorom chcú hovoriť o úlohe laikov v súčasnom svete. Témou stretnutia je "Boh a štát. Európa medzi laicitou a laicizmom". Vysokí predstavitelia Katolíckej cirkvi v Európe budú taktiež spolu s expertmi počas nasledujúcich štyroch dní diskutovať o sociálnych a duchovných aspektoch výziev, ktoré stoja pred dnešnou Európou.

Podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska arcibiskupa Stanislava Zvolenského je veľkou cťou privítať tento typ stretnutia na Slovensku. "Z príležitosti 1150. výročia príchodu našich vierozvestov sv. Cyrila a Metoda na naše územie sa nám otvorila možnosť pozvať Radu do Bratislavy. Naše pozvanie bolo prijaté. Sme radi, že v rámci tohto stretnutia budú môcť účastníci spoznať našu krajinu, život v našej cirkvi," uviedol na dnešnej tlačovej besede Zvolenský. Ako doplnil, plenárne zasadnutie CCEE sa koná každý rok a je príležitosťou, aby sa predsedovia biskupských konferencií medzi sebou poradili a prerokovali dôležité otázky v oblastiach ako náboženský život v Európe.

Na tému laicity Zvolenský uviedol, že na Slovensku je v tejto oblasti dôležitá práca najmä s mladými ľuďmi. "Pre nás je veľmi dôležitá práca s mladými ľuďmi, ktorým chceme ponúknuť základne princípy a východiska pre ich život. Aj vo svetskom priestore, v civilnom živote nie je možné odhliadať od morálnych princípov," dodal Zvolenský s tým, že morálne princípy sa dotýkajú všetkých ľudí. "Nie vždy to, čo je právne dovolené, je zároveň aj mravnou skutočnosťou," doplnil bratislavský arcibiskup.



S biskupmi sa dnes stretne aj predseda vlády SR Robert Fico, ktorý v rámci podujatia vystúpi s príhovorom k účastníkom. Tí by sa mali stretnúť aj s ďalší predstaviteľmi slovenských štátnych a cirkevných inštitúcií.



CCEE je celoeurópska organizácia, ktorá združuje predsedov 33 biskupských konferencií v Európe, ako aj arcibiskupov Luxemburska, Monackého kniežatstva a Cypru, spolu s mukačevským eparchom Ukrajiny a moldavským biskupom.