Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

ECAV na Slovensku oslavuje 100 rokov svojich moderných dejín

Na archívnej snímke vľavo generálny biskup ECAV Ivan Eľko. Foto: TASR – Ján Krošlák

Evanjelická cirkvi augsburského vyznania je druhá najväčšia cirkev na území Slovenska. Vyznáva Ježiša Krista ako hlavu všeobecnej kresťanskej cirkvi.

Bratislava 18. januára (TASR) – V pondelok 18. januára uplynulo 100 rokov, keď sa v evanjelickom kostole v Trenčíne začala synoda, teda najvyššie zákonodarné zhromaždenie evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.

Tento dátum sa považuje za začiatok existencie ECAV, mimo rámca Uhorska, v Československu a na Slovensku. Dovtedy mala evanjelická cirkev za sebou 400-ročnú históriu v Uhorsku. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka ECAV Jana Nunvářová.

„Myslíme na trenčiansko-teplickú synodu a uvedomujeme si, že počnúc tuhou zimou 1921 prešla naša cirkev 100 rokmi svojej veľmi dramatickej modernej histórie. Bolo to storočie, v ktorom bola celá naša civilizácia svedkom nebývalých zmien vo vede a technike, v politike, v podobe spoločnosti a života," uviedol generálny biskup ECAV Ivan Eľko. Zároveň evanjelikom zablahoželal k historickému míľniku.

„Napriek obyčajnosti týchto chvíľ v súčasnej pandemickej situácii môžeme v súkromní svojich sŕdc a myslí prežívať niečo veľmi výnimočné: uvedomenie si, čo vzácne Boh dal a čím požehnal naše spoločenstvo počas celých 500 či počas ostatných moderných 100 rokov jeho histórie," poznamenal Eľko.

ECAV je druhá najväčšia cirkev na území Slovenska. Vyznáva Ježiša Krista ako hlavu všeobecnej kresťanskej cirkvi. Poslaním je šíriť evanjelium, poskytovať duchovnú aj diakonickú starostlivosť, viesť k vzájomnej úcte, podpore a tolerancii.