Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cirkvi by podľa premiéra nemali radiť voličom, koho majú voliť

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Na otázku, či v dôsledku pastierskeho listu vzťahy medzi ním a katolíckou cirkvou ochladli, však odpovedal záporne.

Bratislava 11. januára (TASR) - Cirkvi hrajú v slovenskej spoločnosti významnú úlohu a je normálne, keď sa vyjadrujú k hodnotovým otázkam, alebo prípadne aj kritizujú vládu, ak nesúhlasia s niektorými jej krokmi. Ak by sa však snažili priamo vstupovať do politiky a radiť voličom, koho by mali a koho nemali voliť, bolo by to podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nesprávne. Povedal to počas debaty k Pastierskemu listu biskupov v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy RTVS.

"Ústava hovorí, že Slovensko je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, ani náboženstvo," upozornil Fico. "Mám ako predseda vlády s cirkvami veľmi dobrý štandardný dialóg. A chcem, aby pokračoval ďalej bez vzájomného zasahovania si do právomocí a kompetencií. Ale pokiaľ budem cítiť, že prichádzajú nejaké odporúčania, koho máme, alebo nemáme voliť, toto už považujem za prekročenie niečoho, čo by cirkev mala robiť," zdôraznil.

Na otázku, či v dôsledku pastierskeho listu vzťahy medzi ním a katolíckou cirkvou ochladli, však odpovedal záporne. Na margo nedávno publikovaného rozhovoru, v ktorom rozprával o svojom vierovyznaní, upozornil, že len rekapituloval fakty o svojom detstve. "Okrem iného som povedal, že som žil a vyrastal v rodine, kde bolo veľmi silné katolícke zázemie, v rodine sme mali kňazov a rádové sestry. Povedal som, že ako každý dedinský chalan som bol pokrstený, potom som išiel na prvé sväté prijímanie a na birmovku. To sú jednoducho fakty," uviedol. To však podľa neho neznamená, že automaticky súhlasí s každým názorom katolíckej cirkvi.

"Môj názor je, že v niektorých veciach katolícka cirkev môže mať pravdu a v iných podľa mňa pravdu nemá," konštatoval Robert Fico. "Ja napríklad považujem za správny zákon o umelom prerušení tehotenstva, ktorý máme na Slovensku. Keby sme tento zákon menili, naše ženy by chodili kvôli potratom do zahraničia, alebo by sa nám tu vytvoril čierny trh, kde sa budú tieto zákroky robiť v podstatne horších podmienkach. Veď žena sa môže rozhodnúť či áno, alebo nie," vysvetlil premiér.